x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet La masă cu lista neagră

La masă cu lista neagră

de Georgeta Licsandru    |    14 Mai 2008   •   00:00
La masă cu lista neagră

SOS ● Riscurile fast-food-ului
Cercetătorii de la Universitatea Maastricht (Olanda) au alcătuit lista neagră a alimentelor. Această listă cuprinde alimentele fast-food, băuturile carbogazoase, batoanele pentru slăbit, mezelurile şi chipsurile.



SOS ● Riscurile fast-food-ului
Cercetătorii de la Universitatea Maastricht (Olanda) au alcătuit lista neagră a alimentelor. Această listă cuprinde alimentele fast-food, băuturile carbogazoase, batoanele pentru slăbit, mezelurile şi chipsurile.

Cercetătorii olandezi atrag atenţia că, în exces, alimentele fast-food, băuturile carbogazoase, batoanele pentru slăbit, mezelurile şi chips-urile cresc riscul de boli cardiovasculare, diabet, obezitate. Primele pe lista neagră elaborată la Universitatea Maastricht sînt alimentele fast-food: hamburgerii, hot-dog-ul, pizza. Principala acuzaţie care li se aduce acestor produse este conţinutul ridicat de grăsimi hidrogenate şi parţial hidrogenate, precum şi de carbohidraţi rapizi, cu densitate calorică mare. Obişnuinţa de a consuma zilnic şi în cantităţi mari asemenea alimente are drept consecinţă supraponderalitatea, apoi obezitatea.


BĂUTURI. Riscuri mari pentru sănătate presupun şi băuturile carbogazoase. Acestea conţin aproximativ 10%-11% zahăr, ceea ce poate determina variaţii bruşte ale glicemiei. Din cauza zahărului, aceste băuturi provoacă mai mult setea în loc să o potolească. Astfel se explică de ce după ce am băut un pahar cu o aşa-zisă "băutură răcoritoare", am mai bea încă unul, şi încă unul... În acelaşi timp, băuturile carbogazoase conţin îndulcitori, coloranţi, arome artificiale, conservanţi, care contribuie la demineralizarea organismului.


ATENŢIE! Mezelurile sînt şi ele acuzate de nutriţioniştii olandezi. Şi pe bună dreptate! Mezelurile conţin până la 40% grăsimi ascunse şi numeroşi aditivi alimentari. Aceştia intervin în metabolismul calciului, determinînd atrofierea oaselor sau depuneri de calciu în articulaţii.

Lista neagră a alimentelor continuă cu batoanele pentru slăbit. Potrivit studiului efectuat la Universitatea Maastricht, batoanele pentru slăbit sînt nişte mixturi fanteziste de fibre alimentare, vitamine, minerale. Producătorii mizează pe efectul fibrelor alimentare de reducere a asimilării grăsimilor. Efectul benefic al fibrelor este însă umbrit de conţinutul ridicat de carbohidraţi (sirop de glucoză, dextroză), care provoacă oscilaţii ale glicemiei şi predispun la diabet.


Chipsuri

Pe lista alimentelor care ar trebui evitate, olandezii includ de asemenea chipsurile şi snacks-urile. "Asemenea produse dezechilibrate nutriţional sînt bogate în calorii, în carbohidraţi de tipul amidonului. Periculoase pentru sănătate sînt de asemenea gră-simile hidrogenate care se găsesc din belşug în chipsuri sau snacks-uri. Grăsimile hidrogenate sînt introduse în compoziţia chipsurilor pentru ca acestea să nu se altereze. Din păcate, riscurile pentru consumatori sînt foarte mari – grăsimile hidrogenate afectează sistemul imunitar, determină o sensibilitate mai mare la infecţii, la intoxicaţii şi chiar la cancer", ne avertizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

×
Subiecte în articol: sînt alimentaţie sănătoasă