x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

La plaja, iarna

07 Mar 2005   •   00:00

ARMONIA TRUPULUI

LIANA HAINAROSIE

In ultima perioada este din ce in ce mai la moda sa fim bronzati pe tot parcursul anului. Pielea bronzata ne inspira sanatate, veselie, forta, bunastare.
Metodele pentru obtinerea unui bronz artificial sunt solarul si produsele cosmetice autobronzante. Solarul este folosit de numeroase persoane pentru dobandirea unui aspect fizic de invidiat. Chiar daca suntem pregatiti sa apelam la orice metoda, trebuie sa stim ca expunerea indelungata la solar ne poate dauna sanatatii, fiindca razele ultraviolete modifica structura epidermei si cauzeaza cancer. "In Europa se intalnesc 150 de noi cazuri de cancer de piele la 1.000 de oameni", ne spune doctorul Mihaela Leventer, medic primar dermatolog la Spitalul Colentina si presedintele Societatii Romane de Medicina Estetica. De asemenea, prin folosirea indelungata a solarului pot aparea si uscaciunea, imbatranirea pielii, adancirea ridurilor, petele cafenii, pistruii. Timpul de expunere la solar si frecventa sedintelor sunt diferite de la persoana la persoana, medicul tinand cont de varsta, de tipul de piele si de posibilele afectiuni. Solarele de ultima generatie prezinta protectie impotriva razelor ultraviolete (UV). La acestea, proportia lampilor cu UVA si UVB este de 50%-50%.

Creme, sprayuri, lotiuni

Autobronzantele sunt sub forma de creme, unguente, sprayuri si lotiuni.
"Autobronzantele sunt o procedura de bronzant lipsita de riscuri", ne asigura dr. Mihaela Leventer. Exista o multitudine de produse autobronzante. Alegerea lor se face in functie de tipul nostru de piele. De pilda, pentru o piele uscata vom folosi creme si unguente, iar pentru o piele grasa vom apela la sprayuri si lotiuni. Inainte de a ne aplica un autobronzant, pielea trebuie foarte bine curatata de impuritati. Pentru aceasta, dr. Mihaela Leventer recomanda folosirea unui sapun care sa produca o exfoliere minima. Autobronzarea o putem realiza noi insine sau putem apela la cabinetul de cosmetica. Aplicarea autobronzantului trebuie sa se faca pe pielea uscata, iar stratul sa fie uniform. Substanta care faciliteaza bronzarea si care se gaseste in toate autobronzantele se numeste dihidroxiacetona. Aceasta substanta creeaza nuanta maronie a pielii atat de ravnita de noi. Partile corpului in care transpiram mai mult si pe care le expunem mai des frecarii – genunchii – isi vor pierde mai repede pigmentul. Timpul de actionare si frecventa aplicarii sunt specifice fiecarui autobronzant.

SFATURI. Cand mergem la solar, trebuie sa indepartam in prealabil de pe piele orice produs cosmetic si sa renuntam la bijuterii. Nu este recomandata folosirea altor produse decat cele pentru solar. Trebuie sa purtam ochelari de protectie si chiar sa tinem ochii inchisi. O atentie deosebita trebuie sa o aiba persoanele cu tenul deschis la culoare.

SOLARUL MEDICAL. Acesta este extrem de util in tratamentul unor afectiuni gen psoriazis, vitilligo, acnee. De asemenea, pregateste pielea inainte de a pleca la mare, ne spune dr. Carmen Mihailescu. Solarul nu este indicat persoanelor care sufera de tuberculoza, cataracta, boli tiroidiene, hipertensiune, boli ale pielii.

STRES. Pentru a reduce stresul, cercetatorii ne sfatuiesc sa evitam fumatul, cafeina si alcoolul, sa avem o alimentatie echilibrata si sa cultivam o ambianta familiala si sociala armonioasa. La munca este important sa comunicam cu ceilalti si sa le impartasim problemele. Seara, inainte sa ajungem acasa, este bine sa facem o plimbare, sa mergem la o expozitie sau la cumparaturi sau sa intreprindem orice altceva ce ne destinde. De asemenea, este foarte important sa nu neglijam prietenii si activitatile care ne fac placere.

SOMN. Studiile stiintifice au demonstrat ca odihna de dupa pranz creste cu 20% performantele intelectuale. Si sunt suficiente mai putin de 30 de minute pentru ca organismul nostru sa-si incarce bateriile. Mai ales ca siesta accelereaza capacitatile memoriei si ale imaginatiei. Siesta nu inseamna numai somnul de dupa pranz, ea trebuie inteleasa ca orice alt mijloc care ne relaxeaza, precum privitul pe geam, plimbarea in aer liber, conversatia la telefon cu o persoana draga.

SPORT PE ZAPADA. Snowboardul are proprietatea de a dezvolta echilibrul trupului. El coordoneaza miscarile, creste masa musculara a membrelor inferioare. De asemenea, contribuie la constientizarea propriei pozitii in spatiu. In cazul copiilor, snowboardul faciliteaza dezvoltarea armonioasa fizica, dar si psihica. Snowboardul ii ajuta pe copiii timizi sa-si invinga aceasta stare. Dar cel mai mare avantaj il constituie buna oxigenare a organismului cu aer curat de munte.

STIATI CA...?
  • Cu cateva decenii in urma, pielea alba era un simbol al nobilimii, iar cea bronzata era specifica clasei muncitoare. In anii ’20 insa, creatoarea Coco Chanel si-a etalat pielea bronzata, distrugand astfel conceptia despre nuanta pielii. Prin bronzare, pielea devine mai frumoasa si catifelata. Dar, pe langa efecte vizibile, bronzarea contribuie la formarea vitaminei D in organism, are capacitatea de a intari sistemul imunitar, de a elimina stresul si a inlatura depresiile, spune dr. Carmen Mihailescu.
  • O alta metoda de bronzare artificiala o reprezinta pulverizatorul corporal. Efectul bronzarii cu aceasta metoda este vizibil doua saptamani.
  • ×
    Subiecte în articol: pielea armonia trupului