x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet La un E distanţă

La un E distanţă

de Cristina Andreea Calin    |    07 Dec 2007   •   00:00
La un E distanţă
Sursa foto: Jurnalul foto/

CE BEM, CE MĂNCĂM

Patricia şi Ilincuţa Iezer ne zămbesc inocent de pe eticheta mai multor produse vegetale. Unele dintre ele se diferenţiază printr-un singur aditiv. Este cazul smăntănei şi al cremei de brănză, care au aproape totul in comun, mai puţin agentul de ingroşare. Dacă nu diferă gustul, măcar textura să fie alta!

CE BEM, CE MĂNCĂM

Patricia şi Ilincuţa Iezer ne zămbesc inocent de pe eticheta mai multor produse vegetale. Unele dintre ele se diferenţiază printr-un singur aditiv. Este cazul smăntănei şi al cremei de brănză, care au aproape totul in comun, mai puţin agentul de ingroşare. Dacă nu diferă gustul, măcar textura să fie alta!

Smăntăna vegetală, dar şi crema vegetală din brănză au compoziţia aproape similară. Nu ar fi nici o problemă, mai ales dacă unele ingrediente nu ar pune in pericol sănătatea consumatorilor. Smăntăna vegetală are in compoziţie "lapte vegetal de soia, amidon, ulei de floarea-soarelui, agent de ingroşare (xantan E 415), sare, acid lactic E 270, benzoat de sodiu E 211, arome identic naturale", iar crema vegetală de brănză: "lapte vegetal de soia, amidon, ulei de floarea-soarelui, sare, agent de ingroşare (satialgine - acid alginic E 400), acid lactic E 270, benzoat de sodiu E 211, arome identic naturale". Diferă doar ingroşătorii, care dau consistenţa şi textura produselor.

ANALIZĂ. Cele două sunt produse pe bază de soia, amidon, ulei de floarea-soarelui, agenţi de ingroşare, acizi organici, conservanţi artificiali şi arome artificiale. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, sesizează că "diferenţa dintre cele două produse constă numai in utilizarea a două substanţe de ingroşare". Pentru primul produs este folosit aditivul E 415 xantan, care este obţinut dintr-o ciupercă microscopică, iar pentru crema de brănză ingroşătorul E 400, acid alginic, este obţinut din alge marine brune. Se remarcă, de asemenea, că al doilea ingredient ca pondere este amidonul, un polizaharid natural, inalt industrializat. Al treilea ingredient este uleiul de floarea-soarelui, care imprimă produsului o densitate energetică mare şi un aport dezechilibrat de acizi graşi esenţiali (raport omega 3/omega 6 de 1/126). Specialistul nostru precizează că omega 6 este un acid gras esenţial cu efect proinflamator. Pentru ca un aliment să fie sănătos, raportul acestor doi acizi graşi esenţiali trebuie să fie de maximum 1:4.

Acidul alginic acţionează ca sechestrant in tubul digestiv, diminuănd asimilarea substanţelor minerale. Conservantul chimic benzoat de sodiu E 211 este un conservant artificial care poate induce migrene, fiind neurotoxic. De asemenea, poate declanşa sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD). Doza zilnică admisă este de 5 mg/kg corp.

CONCLUZII. Produsele nu sunt indicate copiilor, adolescenţilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, celor cu status proinflamator sistemic (suferinzii de poliartrite reumatoide, bolnavii de cancere şi boli neurodegenerative, celor cu afecţiuni dermatologice, cu afecţiuni respiratorii etc.), bătrănilor, persoanelor suferinde de sindromul ADHD, suferinzilor de malabsorbţie. De asemenea, profesorul Mencinicopschi le atrage atenţia celor cu alergie la soia şi la benzoat de sodiu asupra faptului că trebuie să testeze produsul inainte de consum pentru a vedea care este reacţia organismului.

Precizări

Rubrica "Ce bem ,ce măncăm" se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii işi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail, la adresa bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere, numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorului doctor Gheorghe Menchinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ii prezentăm compoziţia produsului şi datele nutriţionale preluate din eticheta acestuia, insă fără a i-l prezenta.

cristina.calin@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: bun de consum