x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet La un pas de paralizie

La un pas de paralizie

de Carmen Preotesoiu    |    13 Sep 2012   •   14:26
La un pas de paralizie

Maria este o fetita iubitoare si cuminte. Asa a invatat-o mama. Sa nu faca prea multe nazbatii, sa nu alerge prea mult, sa aiba grija sa nu se loveasca, sa stea cat mai mult linistita, ca nu cumva starea ei de sanatate sa se agraveze. Femeia a nascut-o greu. Cordonul ombilical i se infasurase in jurul gatului, iar plansetul copilului s-a lasat asteptat secunde bune, pana ce medicii si asistentele au reusit sa-i faca masaj. Pentru ca nu i s-a oxigenat creierul, scorul Apgar a fost 5. Fetita parea insa ca se dezolta normal, ca nici o durere nu avea sa ii apese trupul ce lua frumos in greutate. Manca, dormea linistita, fara sa starneasca in mintea parintilor ca ceva grav avea sa apara. "Totul a fost bine. Pana pe la 6 saptamani, cand am observat ca i se marea foarte mult capul. Am mers la doctor. La spitalul Bagdasar-Arseni ni s-a spus, dupa o serie de analize, ca Maria are hidrocefalie. I-au pus un shunt prin care sa i se dreneze lichidul din creier. Au fost insa multe probleme. De la 6 saptamani pana la 8 luni, Maria a suferit 4 interventii chirurgicale, pana cand shuntul a inceput sa functioneze normal', povesteste mama copilei, Corina Mindru. Nu a avut liniste pana ce nu a vazut ca fetita evolueaza normal, ca creierul ei nu este afectat, ca poate sa vorbeasca, sa inteleaga tot ce i se spunea. A avut probleme cu mersul si mama nu s-a lasat. A fost cu ea, zi de zi, mai bine de un an de zile la kinetoterapeut, iar rezultatele nu s-au lasat asteptate. Mare ii era bucuria mamei cand isi vedea fetita sprintena si vioaie, nelipsita de pe scaunelul de gradinita, asemenea tuturor copiilor lipsiti de suferinta.


Primul simptom: nu-si mai putea tine ochiul deschis

Acuma, Maria ar fi trebuit sa se pregateasca de mers la scoala. Parintii, gandindu-se la hidrocefalia de care sufera au stabilit ca ar fi mai bine sa mearga la clasa 0, desi copila de 7 ani este bine dezvoltata si pregatita sa dea ochii cu cifrele si literele. Planurile i-au fost date peste cap. In urma cu trei saptamani, mama a vazut cum Maria nu-si mai putea tine ochiul drept deschis si nici gatul nu si-l mai putea misca. Ptoza palpebrala. Altfel spus, o semipareza faciala. Mama a mers de urgenta la medic. La acelasi medic care a consulat-o pe cea mica inca de cand s-a nascut. "Noi am fost din 6 in 6 luni la Bagdasar-Arseni la controale. Nimeni nu ne-a spus ca ar suferi de anevrism. Pe Maria o mai durea capul din cand in cand, ii venea sa vomite, ii era atat de rau, ca trebuia sa ne internam. Cand ni s-a spus ca sufera de anevrism, ne-am intrebat de ce nu a fost descoperit mai din timp, pentru ca semne au mai fost in timp', spune mama si vocea-i joasa nu poate sa ascunda tristetea si frica de ce va urma. "Maria are doua anevrisme, unul mai grav decat celalalt: anevrism fusiform gigant pe segmentul c4-c6 bilateral neverificat chirurgical si anevrism sacular la nivelul bifurcatiei triunghiului bazilar. Medicii ne-au spus prea putine lucruri despre aceste anevrisme. Stiu doar ca ele nu pot fi operate in tara si ca trebuie sa avem mare grija. Sa nu faca efort, sa nu se supere, ca oricand poate sa paralizeze sau sa apara complicatii', spune mama ingrijorata. A trimis femeia mailuri cu actele medicale la clinici din Germania, Franta, Turcia prin care cerea informatii legate de sansele de insanatosire pe care le-ar avea fiica ei, daca interventia chirurgicala ar fi facuta de medicii straini. Nu a primit nici un raspuns. "L-am rugat pe medicul nostru sa trimita si dansul mailuri in strainatate. Ne-a promis ca va trimite in Austria. Acum asteptam. Trebuie sa ajungem cat mai curand. Nu o sa am liniste pana nu o sa aflu care sunt pasii pe care ar trebui sa ii facem. Maria nu urmeaza nici un tratament si nu e zi pe care sa o traiesc si sa nu simt frica ca as putea sa ma trezesc si sa o vad pe Maria paralizata sau mai stiu eu cum, Doamne fereste'. Parintii fetitei abia daca reusesc sa asigure strictul necesar celor doi copii pe care ii au. Acum, cea mai mare dorinta a lor este ca Maria sa ajunga in strainatate la un consult si ulterior, pentru a se opera. Are nevoie insa, de ajutorul nostru. Fara el, visele Mariei de a deveni scolarita, de a avea o viata lunga si sanatoasa se opresc in lacrimi ce aluneca trist pe obraji. Sa nu uitam sa fim buni si sa ajutam!

Sa-i oferim sansa de a ajunge la control!

Pentru cei care vor sa ii fie alaturi Mariei, pe numele mamei sale, Mindru Corina Luminita, la BRD, Barlad s-au deschis urmatoarele conturi:

-in lei: RO76BRDE380SV35305863800

-in dolari: RO55BRDE380SV35412013800

-in euro: EURO08BRDE380SV35411983800

Pentru mai multe detalii, familia Mariei poate fi contactata la numarul de telefon: 0743.599.519.

×
Subiecte în articol: ajutor paralizie