x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Lapte contra depresiei

Lapte contra depresiei

de Georgeta Licsandru    |    12 Sep 2008   •   00:00
Lapte contra depresiei

Laptele, iaurtul, brînzeturile fermentate, dar şi legumele verzi atenuează stările de nervozitate, insomniile, palpitaţiile, previn depresiile şi pierderile de memorie. Totul se datorează vitaminelor din grupul B din aceste alimente.

Laptele, iaurtul, brînzeturile fermentate, dar şi legumele verzi atenuează stările de nervozitate, insomniile, palpitaţiile, previn depresiile şi pierderile de memorie. Totul se datorează vitaminelor din grupul B din aceste alimente.

 
Un studiu efectuat la Universitatea Harvard (SUA) a demonstrat că vitaminele din grupul B menţin ridicat nivelul serotoninei sau “hormonul fericirii”. Serotonina este o substanţă care dă senzaţia de bine a organismului. Atunci cînd nivelul serotoninei este scăzut apar stările depresive şi tulburările de somn. Pentru a creşte nivelul serotoninei trebuie să mîncăm alimente bogate în B-uri: carne, ouă, lactate, salată verde, broccoli, conopidă, cereale integrale. “O alimentaţie echilibrată poate asigura necesarul zilnic de B-uri. Carenţele de B-uri pot apărea pe fondul consumului de alcool, al suprasolicitării fizice şi psihice. În asemenea situaţii, pe lîngă lactate, carne, ouă, medicul de familie poate decide administrarea de suplimente nutritive cu B-uri”, arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

 
PREVENIRE. Dintre vitaminele grupului B, proprietăţi neuroprotectoare au în special B9 (acidul folic) şi B12. Potrivit studiului american, acidul folic este pe primul loc între B-uri în prevenirea stărilor depresive, stărilor de anxietate, stresului, oboselii. Acidul folic se găseşte în lapte, brînzeturi, sparanghel, spanac. În strînsă legătură cu acidul folic acţionează vitamina B12. Aceasta previne pierderile de memorie, ameţelile, problemele de concentrare, iritabilitatea. Spre deosebire de acidul folic care se găseşte şi în vegetale, vitamina B12 se găseşte doar în alimentele de origine animală: ficat, carne, lactate, fructe de mare. “Din acest motiv, vegetarienii, persoanele care ţin post sînt predispuse la carenţe de vitamina B12. Pentru a preveni carenţele, acestora le-aş recomanda cerealele integrale, cu condiţia ca în acestea să fi fost adăugate vitamine din complexul B. Atenţie însă ca aceste cereale să nu aibă şi adaos de zahăr, pentru că atunci au valoare calorică ridicată”, precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

 

Vîrstnici

Persoanele în vîrstă care au carenţe de vitamina B12 prezintă risc crescut să sufere de afecţiuni neurodegenerative. Potrivit unui studiu efectuat la Universitatea Oxford (Marea Britanie), vîrstnicii cu deficit de vitamina B12 pot dezvolta demenţă. Mîncînd carne, peşte, lapte, fructe de mare, oamenii îşi pot proteja creierul, mai arată studiul coordonat de dr David Smith. 100 g ficat de vită conţin 70 micrograme vitamina B12, ficatul de pasăre – 50 micrograme, sardinele – 12 micrograme, gălbenuşul de ou – 4 micrograme, şvaiţerul – 2 micrograme, laptele şi iaurtul – 1 microgram. Dacă vîrstnicii au o dietă echilibrată, este destul de uşor de realizat necesarul zilnic de vitamina B12. Doza zilnică recomandată de vitamina B12 pentru persoanele de vîrsta a treia este de 3 micrograme.

×
Subiecte în articol: vitamina alimentaţie sănătoasă