Unele medicamente nu fac casă bună cu alimente precum varza, broccoli, spanacul, salata verde, avocado. Nici suc de citrice sau cafea nu trebuie să consumăm când luăm anumite pastile.
Interacţiunea dintre anumite medicamente şi alimente determină efecte secundare care pot merge de la creşterea sau reducerea acţiunii medicamentului până la apariţia unor reacţii adverse serioase. Iată care sunt alimentele pe care trebuie să le evităm când luăm anumite medicamente.
VITAMINA K
Alimentele bogate în vitamina K – varza, broccoli, spanacul, salata verde, avocado, pătrunjelul, ficatul de vită – trebuie evitate de persoanele care fac tratament cu medicamente anticoagulante. Vitamina K asigură coagularea sângelui şi limitează riscul hemoragiilor. Cum medicamentele anticoagulante au rolul de a fluidiza sângele, alimentele care conţin vitamina K acţionează tocmai invers. Aşa se explică de ce aceste alimente reduc eficienţa tratamentului şi măresc riscul de tromboză (formarea cheagurilor de
sânge).
SUCUL DE CITRICE
Persoanele care iau pastile contra colesterolului nu trebuie să bea suc de grapefruit pentru că acesta favorizează absorbţia intestinală a medicamentelor. Din această cauză pot apărea efecte adverse accentuate. Sunt vizate în principal două medicamente anticolesterolemiante: simvastatina şi atorvastatina. De exemplu, sucul de grapefruit asociat cu simvastatină creşte de 15 ori absorbţia substanţei active, ceea ce provoacă tulburări musculare grave. Sucul de grapefruit nu trebuie consumat nici de pacienţii care iau medicamente antihipertensive, pentru că reduce efectul acestora.
Sucurile de citrice (portocale, lămâi, grapefruit) nu vor fi asociate cu medicamente antiinflamatoare şi aspirină, pentru că duc la apariţia efectelor adverse digestive: arsuri la stomac, hiperaciditate, reflux gastroesofagian. Medicii mai recomandă ca medicamentele antiinflamatoare să fie luate în timpul mesei pentru a limita astfel de reacţii adverse.
Trebuie ştiut că, spre deosebire de sucurile de citrice, sucul de mere poate fi băut fără grijă fiindcă nu interacţionează cu medicamentele.
CAFEAUA
Cafeina creşte riscul supradozării atât în cazul antibioticelor utilizate pentru infecţiile urinare, cât şi al unui medicament antiastmatic – teofilina. Pentru a nu suferi reacţii adverse precum palpitaţiile, agitaţia, tremurăturile, transpiraţia excesivă şi chiar halucinaţii, este indicat să nu beţi cafea, ceai verde sau băuturi cu cofeină pe durata tratamentului.
0 ALCOOL
Nici un gram de alcool nu trebuie asociat cu medicamente, dar în special cu tranchilizante, analgezice, antitusive, neuroleptice, antidepresive, antialergice, antiinflamatoare, antibiotice
Citește pe Antena3.ro