x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Legume care ţin de sete

Legume care ţin de sete

de Georgeta Licsandru    |    24 Iun 2008   •   00:00

Dacă vreţi ca temperaturile ridicate să nu vă dea bătăi de cap vara asta, profitaţi de apa din legume şi fructe!

Roşiile conţin 94% apă, castraveţii – 95%-96%, pepenele – 91%, merele şi perele – 85%-86%, caisele şi piersicile – 86%-87%, spanacul şi salata verde – 94%, varza – 91%, morcovii – 88%, cireşele şi vişinele – 85%. Dacă vreţi ca temperaturile ridicate să nu vă dea bătăi de cap vara asta, profitaţi de apa din legume şi fructe! Atunci cînd afară termometrele arată mult peste 30 de grade Celsius, nutriţioniştii ne sfătuiesc să ne potolim setea cu sucuri din caise, piersici, morcovi, roşii sau să mîncăm fructele şi legumele ca atare. „Pentru menţinerea echilibrului hidric al organismului avem nevoie de aproximativ 2,5 litri de lichide zilnic. O parte din necesarul de lichide – aproximativ 1,5 litri – este asigurată prin consumul de apă plată sau minerală, ceaiuri. Cealaltă parte – în jur de 1 litru – ar fi bine să provină din fructe şi legume, care deşi sînt solide au un conţinut ridicat de apă“, ne sfătuieşte prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. Potolirea setei cu ajutorul fructelor şi legumelor este mult mai evidentă şi de mai lungă durată decît atunci cînd bem rapid o cantitate mare de apă. În cazul fructelor şi le­gu­melor, apa este eliberată lent în organism, prevenind deshidratarea. În zilele cu temperaturi ridicate, pe lîngă apă, prin trans­piraţie este eliminată şi o cantitate mare de săruri minerale. Fructele şi legumele sînt un fel de apă solidă, care suplineşte pierderile de săruri minerale, datorită vi­taminelor şi mineralelor pe care le conţin.

 

Antioxidanţi

Pe lîngă hidratarea organismului, fructele şi legumele asigură doze ridicate de antioxidanţi puternici, aşa cum sînt betacarotenul şi vitamina C, care previn îmbătrînirea precoce şi efectele nefavorabile ale razelor solare. De asemenea, prin conţinutul de potasiu stimulează funcţionarea sistemului nervos şi a celui cardiovascular. Pe de altă parte, fructele şi legumele conţin o cantitate aproape neglijabilă de calorii şi nu îngraşă. Sînt o foarte bună sursă de fibre alimentare care contribuie la reglarea digestiei şi la prevenirea constipaţiei. Fibrele alimentare scad nivelul colesterolului şi ajută la detoxifierea organismului.

 
APĂ VIE. „Dacă există apă vie, aceasta se găseşte în structurile alimentare ale legumelor şi fructelor pe care le consumăm în stare proaspătă. Spun apă vie, pentru că această apă ia parte la tot ceea ce se întîmplă în organis­mul nostru. Apa consumată o dată cu structurile vii ale legumelor şi fructelor se asimilează cel mai bine, este apa cea mai sănătoasă“, afirmă prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

 

×
Subiecte în articol: apă alimentatie echilibrata