x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Legume şi fructe hidratante

Legume şi fructe hidratante

de Mirela Dădăcuş    |    28 Iul 2009   •   00:00
Legume şi fructe hidratante

Putem trece mai uşor peste efectele nefaste ale caniculei dacă includem în dieta noastră fructele şi legumele de sezon. Bogate în apă, dar şi în vitamine, substanţe minerale şi zaharuri, acestea hidratează organismul mai bine ca apa. Pepenele verde, castraveţii şi dovleceii se află pe primul loc în topul fructelor şi legumelor recomandate a se consuma în această perioadă.

PEPENE GALBEN.
Componenţii principali ai pepenelui galben sunt, mai întâi de toate, apa, apoi vitaminele A, B şi C. Datorită acestora, pepenele galben prezintă proprietăţi laxative şi diuretice (fiind recomandat în curele de slăbire), precum şi de regenerare a ţesuturilor. În cosmetică, el poate fi folosit ca mască hidratantă pentru ten, vitamina C conţinută de acesta acţionând ca un tonifiant asupra pielii.

CASTRAVEŢI. Au puţine calorii şi apă în proporţie de 95%, proprietăţi care îi recomandă pentru hidratarea şi răcorirea organismului. Consumaţi sub formă de suc, pe stomacul gol, castraveţii alungă durerile de cap provocate de căldură şi insolaţie. Aceştia se mai recomandă şi persoanelor cu diabet, indigestie, obezitate, dar şi femeilor însărcinate, pentru că reduce senzaţia de greaţă şi stările de vomă.

ROŞII. Ne potolesc setea, detoxifică organismul, hidratează pielea şi părul, într-un cuvânt... sunt bune la toate. Datorită conţinutului ridicat de potasiu, roşiile întăresc sistemul imunitar al organismului, protejează inima, previn anumite tipuri de cancer, menţin sănătatea oaselor (datorită vitaminei K), combat diabetul zaharat, obezitatea şi tromboflebita. Licopenul din roşii sti­mulează corpul să lupte împotriva infecţiilor.

DOVLECEI. Vreţi să scăpaţi de caniculă? Mâncaţi o ciorbă de dovlecei... Deoarece conţin foarte multă apă, aceste legume oferă o hidratare optimă, chiar dacă nu au atât de multe vitamine şi minerale precum alte legume de sezon. Sucul de dovlecei reglează tranzitul intestinal şi tratează constipaţia. Leguma este folosită şi în cosmetică, pentru curăţarea tenului pătat, iar seminţele în terapia bolilor de prostată.

PEPENE VERDE. Este una dintre sursele ideale de hidratare în zilele călduroase, deoarece conţine apă în proporţie de 94%. O cură timp de câteva zile cu pepene verde detoxifică organismul, are efect depurativ şi contribuie la pierderea kilogramelor în plus. Pepenele se poate folosi în tratamentul calculilor biliari şi renali, al obezităţii, reumatismului, dar şi în prevenirea bolilor de inimă.

PIERSICI. În primul rând, piersicile au un pu­ternic efect de hidratare a corpului, deoarece conţin apă în proporţie de 80%, fiind excelente şi în curele de slăbire datorită aportului scăzut de calorii. Ele sunt recomandate în tratarea unor afecţiuni precum anemia, gastrita sau hipertensiunea arterială. Industria cosmetică recurge şi ea la beneficiile piersicilor, aceste fructe constituind ingredientele de bază ale unor creme.

PERE. Aromate şi zemoase, perele au numeroase proprietăţi: nutritive, laxative, diuretice, remineralizante, de întărire a sistemului imunitar etc. Consumate ca atare, în stare proaspătă, perele combat stresul şi oboseala, reglează digestia şi tratează accesele de tuse. În cosme­tică, perele se folosesc la hidratarea şi curăţarea feţei, precum şi la  prepararea măştilor împotriva acneei.

CAISE. Pe timpul verii, caisele sunt excelente pentru curăţarea, hidratarea şi întreţinerea tenului. Însă printre proprietăţile de bază ale caiselor se numără aceea de tonificare a sistemului nervos, mai ales în stări de oboseală, stres sau insomnie induse de temperaturile ridicate. Cura cu caise este utilă în anemii, litiază biliară şi renală, în avitaminoze, în detoxifierea şi regenerarea organismului.

ARDEI GRAS. O di­etă de vară este de neînchipuit fără ardei graşi. Bogaţi în vitamina C, ardeii graşi fortifică sistemul imunitar şi, datorită conţinutului bogat în substanţe cu efecte antioxidante, previn apariţia bolilor cardiovasculare. Dacă vă gândiţi să ţineţi o cură de slăbire în această vară, nu ocoliţi ardeiul gras, deoarece acesta conţine anumiţi compuşi activi care au un efect de distrugere a grăsimilor.

×