x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Mai destept cat ai zice peste

0
28 Mar 2005 - 00:00


  • de GEORGETA LICSANDRU
  • ALIMENTATIE ECHILIBRATA
  • Pentru mentinerea sanatatii sunt esentiale grasimile, in special cele din seria acizilor grasi esentiali, care se gasesc in peste. Fiecare membrana a celulelor corpului nostru contine in structura ei aceste grasimi. Creierul, organ vital al organismului uman, are nevoie pentru functionare de acizi grasi esentiali.

    Rolul energetic al grasimilor

    Acizii grasi esentiali nu pot fi sintetizati in organism, de aceea trebuie sa patrunda o data cu hrana. "Acizii grasi esentiali formeaza doua serii: seria acizilor grasi 3 omega – cu efecte benefice, antiinflamatorii – si seria acizilor grasi 6 omega – cu efecte proinflamatorii", afirma prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

    Pentru a ne bucura de sanatate este foarte important ca intre aceste doua categorii de grasimi sa existe un anumit raport. "Raportul optim ar trebui sa fie o parte de acizi grasi 3 omega la maximum opt parti de acizi grasi 6 omega", arata prof. dr. Mencinicopschi.

    In dieta noastra si, in special, in cea vestica, occidentala, raportul dintre cele doua serii de acizi grasi ajunge si la 1 la 23, altfel spus un regim alimentar profund dezechilibrat si cu un pronuntat caracter proinflamator. Acest dezechilibru este si punctul de plecare al bolilor cronice, diabetului de tip II, obezitatii, bolilor cardiovasculare, afectiunilor de tip reumatoid, cancerelor, bolilor neurodegenerative (boala Alzheimer).

    Suplimente nutritive

    Alimentatia obisnuita contine multe grasimi saturate (luate din carne si lactate) si acizi grasi 6 omega (luati din uleiurile vegetale), insa este foarte saraca in acizi grasi 3 omega. Acest stil de a ne hrani isi pune serios amprenta asupra sanatatii, primul semn fiind cresterea nivelului colesterolului. Uleiurile vegetale folosite in dieta sunt bogate in acizi grasi omega 6, insa nu contin deloc acizi omega 3. Cei doi acizi grasi din seria 3 omega – EPA (acidul eicosapentaenoic) si DHA (acidul docosahexaenoic) – se gasesc in untura de peste sau in carnea de peste gras oceanic, in pestele oceanic de apa rece (somonul, macroul, codul, sardina). "Daca nu putem sa consumam peste din diferite motive, atunci trebuie sa luam suplimente alimentare care sa contina acizi grasi esentiali, ulei de peste, pentru buna functionare a inimii, creierului, sistemului nervos, a sistemului circulator, a rinichilor, a ficatului, pancreasului", ne sfatuieste prof. dr. Mencinicopschi.

    In alte alimente – uleiul de in, de rapita, soia – nu se gasesc decat precursori ai acizilor 3 omega pe care organismul trebuie sa ii prelucreze si sa ii transforme in substante importante pentru buna functionare a creierului.

    Varsta influenteaza metabolismul

    Organismul nostru nu are mereu aceeasi capacitate de a transforma si a utiliza precursorii acizilor grasi esentiali, astfel incat ei trebuie luati direct din alimente (pestele gras). O data cu inaintarea in varsta, metabolismul, enzimele sunt din ce in ce mai putin active.

    Necesitatile organismului de acizi omega 3 sunt la fel de mari sau poate chiar mai mari, in schimb aportul acestuia este din ce in ce mai mic. Procesul de sintetizare se deruleaza din ce in ce mai greu, fiind o cauza a imbatranirii accelerate, a degradarii noastre fizice si mintale. Daca metabolismul functioneaza corect, acidul alfalinolenic (un omega 3) poate fi luat si din uleiurile vegetale, pe care organismul le sintetizeaza. Pe de alta parte, acizii grasi 6 omega se gasesc in uleiul de floarea-soarelui, in uleiul de porumb.

    SFATUL MEDICULUI
    "Ideal este sa mancam peste in fiecare zi. Daca nu e posibil, atunci este bine ca macar de 2-3 ori pe saptamana sa mancam peste gras oceanic, in portii de cate 150-200 de grame", ne sfatuieste prof. dr. Mencinicopschi. Acizii grasi 3 omega reduc concentratia de trigliceride din sange, scazand astfel pericolul infarctului miocardic. Intr-un regim alimentar echilibrat trebuie evitate grasimile procesate, care au drept consecinta cresterea riscului aparitiei cancerului si a afectiunilor cardiovasculare.

    STIRI
    PROTEINA. Cercetatorii japonezi au descoperit o proteina care ne ajuta sa nu ne mai ingrasam chiar daca mancam alimente foarte bogate in calorii. Aceasta proteina poate fi folosita cu succes in prelucrarea unor noi preparate pentru slabit. Deocamdata, experimentele s-au desfasurat pe soareci. Noua proteina a primit numele AGF si actioneaza asupra ficatului. Japonezii au tinut sub observatie soareci cu o greutate mai mare decat in mod obisnuit (50 de grame in loc de 30). Soarecii la care cantitatea de AGF a depasit de doua ori norma au pierdut in trei luni in greutate cate 8 grame. Cei care au avut un nivel obisnuit al proteinei au fost hraniti la fel, insa au luat in greutate 24 de grame.

    LAPTE. Nu numai consumul de dulciuri poate provoca aparitia acneei, ci si laptele. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii de la Universitatea Harvard (SUA), care au facut un sondaj printre 47.000 de femei. Acestea au vorbit despre regimul alimentar in timpul scolii si au pus accent pe consumul de lactate. Femeile care au baut lapte de minimum trei ori pe zi au suferit din cauza acneei intr-un procent mult mai mare (22%) decat cele care au baut lapte o data pe saptamana.

    BUNA DISPOZITIE. Starile depresive, nervozitatea excesiva grabesc procesul de imbatranire. Pentru recapatarea bunei dispozitii si implicit pentru prevenirea imbatranirii precoce, specialistii recomanda consumul de alimente bogate in proteine si aminoacizi (peste, carne de pasare, oua). In urma studiilor, cercetatorii americani au ajuns la concluzia ca o portie de friptura la gratar cu legume ii ajuta pe cei deprimati sa isi biruiasca starea proasta si sa creasca nivelul hormonilor fericirii (endorfinele).

    STIATI CA...
  • Laptele matern contine cantitati mari de acizi grasi 3 omega cu lant lung – acidul docosahexaenoic (DHA), ceea ce face ca laptele matern sa nu poata fi inlocuit cu alt lapte. Laptele de vaca nu contine acizi omega 3.
  • La eschimosi si japonezi, care consuma foarte mult peste oceanic gras, afectiunile circulatorii si bolile de inima au cea mai scazuta incidenta din lume.
  • Uleiul de peste administrat in cazurile de hipertrigliceridemie diminueaza nivelul colesterolului si trigliceridelor.
  • Citeşte mai multe despre:   graşi,   omega,   alimentatie echilibrata

     

    Ştiri din .ro


    PUBLICITATE
     





    Mai multe titluri din categorie

    Tratamente milenare: aromaterapia și cromoterapia

    Tratamente milenare: aromaterapia și cromoterapia
    Galerie Foto Aromaterapia este un tratament de vindecare holistic, care folosește extracte naturale de plante pentru a promova sănătatea și bunăstarea întregului organism. Uneori este denumită și terapie cu uleiuri...

    Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase

    Cercetătorii au descoperit o legătură moleculară directă între alimentație și riscul de dezvoltare a cancerului. O echipă internațională de cercetători a ajuns la concluzia că lactatele și carnea...

    Un spray-insecticid ar putea avea efect asupra noului coronavirus

    Un spray-insecticid ar putea avea efect asupra noului coronavirus
    Oamenii de știință britanici au încercat să afle dacă spray-ul insecticid „Mosi-guard Natural” poate servi ca mijloc de combatere a noului coronavirus. La ce rezultate s-a ajuns? S-a dovedit că dacă acesta...

    De ce reapar eczemele exact în același loc?

    De ce reapar eczemele exact în același loc?
    Inserm (Institutul Național de Cercetări Medicale al Franței) a analizat cazul eczemelor și explică de ce plăcile cauzate de contactul cu pielea al unui alergen reapar în aceleași locuri, chiar și la mult timp...

    Mai multe cești de cafea pe zi cresc speranța de viață a bolnavilor de cancer de colon

    Mai multe cești de cafea pe zi cresc speranța de viață a bolnavilor de cancer de colon
    Un studiu realizat de experți de la Institutul Dana-Farber pentru tratamentul și cercetarea cancerului din Boston, Massachusetts arată că, în unele cazuri, cafeaua are un efect uluitor, ameliorând starea...

    Arnica: floare mică, mare utilitate!

    Arnica: floare mică, mare utilitate!
    Arnica este unul dintre cele mai populare medicamente fără prescripție medicală din farmacii. Este, de asemenea, un clasic în trusa de urgență și geantă sport. Dar care sunt mai exact beneficiile arnicii,...

    Durerea de stern: cauze posibile

    Durerea de stern: cauze posibile
    Sternul este osul din centrul pieptului de care se atașează coastele (prin cartilaj). Acest os este deosebit de expus, durerea în stern este frecventă. Dar care sunt cauzele posibile? În caz de durere la nivelul...

    Vaccinul ROR și autismul: punctul final al controversei

    Vaccinul ROR și autismul: punctul final al controversei
    De câțiva ani, adversarii vaccinării de rutină împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (MMR) au acuzat vaccinul că provoacă tulburări de dezvoltare de tip autist. Rezultatele a două noi studii ar trebui...

    Tetanos: care este timpul de incubație? Consecințe și tratament

    Tetanos: care este timpul de incubație? Consecințe și tratament
    Tetanosul este o boală cauzată de bacteria Clostridium tetani. Cauza paraliziei musculare foarte dureroase, această boală pune viața în pericol la mulți pacienți. Acesta este motivul pentru care vaccinul...

    Scleroza multiplă: definiție, simptome și tratament. Ce trebuie făcut?

    Scleroza multiplă: definiție, simptome și tratament. Ce trebuie făcut?
    Scleroza multiplă (SM) este o patologie care afectează sistemul nervos central și mai precis învelișurile de mielină care înconjoară neuronii și asigură propagarea impulsurilor nervoase. Deci, care sunt cons...

    Herpesul genital: ce e de făcut dacă ai fost infectat cu virusul HSV

    Herpesul genital: ce e de făcut dacă ai fost infectat cu virusul HSV
    Herpesul genital este adesea cauzat de virusul herpes simplex (HSV) de tip 2. Dar HSV 1, responsabil pentru „herpesul la rece” poate fi, de asemenea, responsabil. Odată contractat, este imposibil să scapi de...

    Suplimentele alimentare nu vă protejează inima

    Suplimentele alimentare nu vă protejează inima
    Pentru a avea grijă de inima noastră și de sănătatea noastră, mulți dintre noi apelăm la suplimentele alimentare. Însă gestul nostru zilnic ar fi de fapt degeaba. Majoritatea acestor vitamine, minerale și...

    Bâlbâiala necesită tratament precoce

    Bâlbâiala necesită tratament precoce
    Balbismul afectează 1% din populație, adică 600.000 de francezi și 60 de milioane de oameni din întreaga lume. Este mai puțin o problemă de vorbire decât o tulburare de comunicare. Afectează de trei ori mai m...

    Consumă alimente pentru întărirea sistemului imunitar

    Consumă alimente pentru întărirea sistemului imunitar
    Întărirea sistemului imunitar este un aspect deosebit de important pentru orice persoană în perioada rece sau atunci când suferă de anumite probleme de sănătate. Descoperă câteva alimente ce te vor ajuta...

    Tulburări de limbaj la copil: semne de avertizare

    Tulburări de limbaj la copil: semne de avertizare
    Achiziționarea limbajului are loc treptat. Depinde de dezvoltarea anatomică (auzul, organele fonatorii, sistemul nervos central etc.) și factorii de mediu (nivel socio-cultural afectiv, familial etc.). Pentru a...
    Serviciul de email marketing furnizat de