x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Mancarea ne poate otravi

0
00 0000 - 00:00
Pentru a ne mentine starea de sanatate, avem nevoie de alimente care sa contina cele trei categorii de macronutrienti: proteine de origine vegetala si animala, carbohidrati si lipide. In plus, organismul nostru mai are nevoie de vitamine si minerale. Pe toate le luam din alimentele pe care le consumam. Dar pentru a ne asigura necesarul zilnic din toate aceste substante, avem nevoie de o dieta foarte diversificata. Carne, legume, fructe, dulciuri... de toate avem nevoie pentru a ne mentine starea de sanatate.

ECHILIBRUL PH

Sangele, vinul, sucul gastric si orice substanta poate fi calificata din punct de vedere chimic drept alcalina sau acida. Aciditatea si alcalinitatea sunt masurate in pH (proportii de hidrogen). pH-ul atinge valori de la 0 la 17. De la 0 la 7 este mediul acid, iar de la 7 la 14 este mediul alcalin. Valoarea neutra este 7, iar valoarea normala pe care trebuie sa o atinga mediul nostru intern (sangele si limfa) este neutra, usor alcalina: intre 7,3 si 7,4. In functie de influenta pe care o exercita asupra mediului intern dupa ce au fost digerate, alimentele pe care le consumam sunt percepute si ele ca alcaline sau acidogene. Produsele alcaline au avantajul ca se pot elimina usor din corp, fara sa ne afecteze sanatatea. Exista insa si alimente, cele acide, pe care sistemul circulator si sistemul limfatic le elimina foarte greu sau raman blocate in organe si tesuturi. "Nivelul pH-ului trebuie pastrat foarte riguros, pentru ca un mediu acid afecteaza toate procesele care au loc in organism. Iar pH-ul nu poate fi mentinut decat printr-o alimentatie corecta", precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

ALIMENTE ACIDOGENE

Exista un numar mare de alimente acidogene, care scad pH-ul. Nu putem recunoaste aceste produse dupa gustul pe care il au. Daca simtim ca un aliment este acid, nu inseamna ca dupa digestie va avea un efect acid asupra mediului intern. Citricele, de exemplu, sunt acide, dar dupa ce au fost digerate au un efect alcalin asupra mediului intern. Nu sunt acidogene, ci din contra, alcaline. Lamaile, portocalele scad aciditatea mediului intern. Produsele de origine animala au un efect acid asupra organismului din cauza proteinelor pe care le contin. Unele grasimi au de asemenea efect acidifiant asupra mediului intern. PH-ul devine acid in special cand facem exces de grasimi animale, saturate. Si in alimentele "moderne" se gasesc elemente acidogene. "Foarte multe bauturi carbogazoase (de tip cola) contin acizi fosforici, care consumati in cantitati mari, de peste doi litri zilnic, au asftel de efecte asupra mediului intern", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. O alta categorie de alimente acidogene sunt carbohidratii rafinati, prelucrati in exces, de genul zaharozei (zahar) sau glucozei.

ALIMENTE ALCALINE

Organismul nostru incearca echilibrarea pH-ului prin intermediul calciului. Persoanele care au lipsa de calciu, care sufera de osteoporoza, sunt primele afectate de aciditatea mediului intern. Pentru a ajuta organismul, putem lupta cu aceste alimente acidogene prin intermediul produselor alcaline, care combat aciditatea. Vegetalele (legumele si fructele) si sucurile preparate din ele se inscriu in aceasta categorie. De aceea, pentru a ne mentine necesarul zilnic de macronutrienti, este foarte important sa consumam deopotriva produse vegetale si animale.

DEZECHILIBRE

Cu cat aciditatea mediului nostru intern este mai scazuta, cu atat mai acide vor deveni si tesuturile corpului, favorizand atacurile microbilor, virusurilor si bacteriilor. PH-ul acid face organismul nostru vulnerabil. Lipsa calciului, care lupta cu pH-ul acid, face ca primele semne de boala sa apara la nivelul sistemului osos si dentar. Cu cat mai acid este pH-ul, cu atat influenteaza mai puternic organismul, dand dezechilibre care antreneaza un numar mare de boli. "Tulburari majore apar in tot organismul: boli renale, cardiovasculare, neurologice, performante cognitive scazute, imbatranirea precoce, cancere", avertizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Nu putem elimina din alimentatie produsele acidogene, pentru ca organismul are nevoie de ele in egala masura ca si de fructe. Un regim vegetarian ne priveaza de proteine de origine animala si ne limiteaza aportul de fier si de vitamina B12. Dar putem sa ne mentinem o dieta echilibrata, fara exces de proteine animale, de grasimi sau carbohidrati rafinati. Consumand deopotriva alimente alcaline si acidogene, vom putea mentine un pH echilibrat al mediului nostru intern.

ACIDITATE GASTRICA

Inainte de a intra in sange, alimentele intra in mediul extern. Produsele acidogene afecteaza tractul digestiv. Asa se face ca unele dintre cele mai comune semne ale pH-ului acid din organism se fac simtite in stomac. Multe persoane acuza arsuri dupa o masa foarte bogata in grasimi, cu multe alimente prajite. Simptomele pot continua cu senzatie de greata, gust acru si cu reflux gastroesofagian. Pregatirea alimentelor in grasimi produce hiperaciditate gastrica, stimuland secretia de suc gastric de catre mucoasa stomacului. Prin urmare, si acidifierea mediului extern este periculoasa pentru organism.

GRASIMI ASCUNSE. "Multe persoane se simt in siguranta stiind ca nu consuma slanina, untura sau grasime de porc. Grasimea nu inseamna insa numai ceea ce este vizibil. Ea poate fi ascunsa in muschi", avertizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Grasimile sunt ascunse si in alte alimente, precum produsele de patiserie. Foitajele pot contine pana la 40-50% grasimi, la fel si cartofii prajiti, care absorb grasimea din uleiul in care sunt preparati.

GRASIMI BUNE. Nu toate grasimile sunt acidifiante pentru organism. Exista si grasimi bune, care sunt indispensabile metabolismului. Este cazul acizilor grasi esentiali: acizii grasi omega-3 care se gasesc in carnea de peste si au proprietati benefice pentru persoanele cu probleme cardiace. De asemenea, uleiul de rapita si cel de masline fac parte din categoria grasimilor bune. Chiar si carnea poate contine grasimi bune. Carnea de vita contine acid linoleic conjugat (CLA), care are un rol benefic asupra organismului, intervenind in arderea grasimilor "rele".
Citeşte mai multe despre:   mediului,   acid,   grasimi,   alimente,   intern,   organismul,   alimentatie echilibrata,   ph-ul

 



Mai multe titluri din categorie

Sfaturile vedetei Andi Dorfman despre cum să ai grijă de tine

Sfaturile vedetei Andi Dorfman despre cum să ai grijă de tine
Andi Dorfman are peste un milion de fani pe rețelele sociale, oferă sfaturi de întreținere și relaxare mentală și fizică. A fost vedetă în reality show-ul The Bachelorette și prezentatoare de...

67% dintre părinții angajați au constatat stări de frustrare și anxietate la copii în timpul pandemiei

67% dintre părinții angajați au constatat stări de frustrare și anxietate la copii în timpul pandemiei
Circa 67% dintre angajaţii părinţi au constatat stări de frustrare şi anxietate la copii în ultimul an, din cauza pandemiei de COVID-19, arată un sondaj al platformei Undelucram.ro, în...

85% dintre români au luat vitamine sau suplimente alimentare în perioada pandemiei

85% dintre români au luat vitamine sau suplimente alimentare în perioada pandemiei
85% dintre consumatori au luat în ultima lună vitamine, iar 79% au luat suplimente alimentare. În top 3 vitamine preferate se numără Vitamina C (49%), Vitamina D (41%) și Magneziu (40%), arată un studiu al...

Descoperire revoluționară. Un nou tratament pentru Alzheimer

Descoperire revoluționară. Un nou tratament pentru Alzheimer
Un nou tratament pentru boala Alzheimer a fost aprobat în Statele Unite, după o pauză de două decenii, scrie AFP. Cu toate acestea, afecțiunea nu este rezolvată. Medicamentul a fost aprobat de Agenția pentru...

Spitalul "Sfânta Maria" din Capitală a reprimit acreditarea pentru transplantul pulmonar

Spitalul "Sfânta Maria" din Capitală a reprimit acreditarea pentru transplantul pulmonar
Spitalul "Sfânta Maria" din Capitală a reprimit acreditarea pentru transplantul pulmonar, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Monica Althamer. "Spitalul "Sfânta Maria" a reprimit...

Capcanele dietelor care promit rezultate rapide 

Capcanele dietelor care promit rezultate rapide 
Galerie Foto Diversele afecțiuni, presiunea socială, greutatea de a te mișca, dificultatea de a găsi haine potrivite, nemulțumirea față de imaginea noastră din oglindă. Toate acestea sunt cauzele care ne propulsează în...

Pregătirea pentru montarea unui implant dentar

Pregătirea pentru montarea unui implant dentar
O procedură de implant dentar se efectuează prin introducerea unor rădăcini artificiale ale dinților. Aceste implanturi se leagă de osul maxilarului, permițând medicului dentist sau chirurgului oral să plaseze...

Sigilarea dinților la copii. Top avantaje

Sigilarea dinților la copii. Top avantaje
Ce este sigilarea dentară   Te întrebi dacă toți copiii sunt afectați de carii dentare? Răspunsul este oferit de statisticile internaționale, care arată că peste 50% dintre copiii cu vârste până...

Curentul nu are cum să ajungă la nerv

Curentul nu are cum să ajungă la nerv
Este curentul, atât de hulitul curent, o invenţie românească? În alte ţări, curentul format între o fereastră şi o uşă deschisă nu este acuzat pentru durerile de spate, de faţă, de umăr, ca la...

Test on-line pentru românii care vor să afle dacă au simptomele cancerului pulmonar

Test on-line pentru românii care vor să afle dacă au simptomele cancerului pulmonar
Românii care vor să afle dacă au simptomele cancerului pulmonar pot face un test on-line. Inițiativa aparține Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și a apărut pe 31 mai cu ocazia Zilei Mondiale fără...

Când are nevoie copilul meu de un aparat dentar si cum poate rezolva probleme legate de dinti strambi?

Când are nevoie copilul meu de un aparat dentar si cum poate rezolva probleme legate de dinti strambi?
Ortodonția este o ramură a stomatologiei moderne care se ocupă de prevenția, diagnosticarea și tratarea anumitor afecțiuni și anomalii dentare cu ajutorul aparatelor dentare. Aparatul dentar corectează...

Oboseala de Zoom sau cum să depăşim multiplele conferinţe online şi munca la domiciliu 

Oboseala de Zoom sau cum să depăşim multiplele conferinţe online şi munca la domiciliu 
Galerie Foto Videoconferințele ne-au ajutat ca pe durata izolării să putem lucra în continuare și să rămânem în legătură unii cu ceilalți. Doar că de un an şi mai bine, am obosit cu toţii de ședințe și discuții...

CoronaVac versus Pfizer. Eficiența vaccinurilor anti COVID-19

CoronaVac versus Pfizer. Eficiența vaccinurilor anti COVID-19
Vaccinul chinez CoronaVac anti COVID-19 are o eficiență de 97% impotriva mortalității. Prin comparație, medicamentul produs de Pfizer oferă protecție de 80%, arată preliminare ale unui studiu realizat...

Cum să îți pregătești copilul pentru investigații imagistice

Cum să îți pregătești copilul pentru investigații imagistice
Radiografie, ecografie, tomografie sau examinare prin rezonanță magnetică sunt câteva dintre investigațiile pe care medicul pediatru le poate recomanda în primii ani de viață ai copilului. Indiferent că este...

Ce poți face pentru a preveni și reduce simptomele Alzheimerului?

Ce poți face pentru a preveni și reduce simptomele Alzheimerului?
Numele acestei afecțiuni provine de la Alois Alzheimer, un psihiatru german care a descris pentru prima oară simptomele bolii. Boala Alzheimer este o afecțiune neurologică ce duce la moartea unor celule de la...
Serviciul de email marketing furnizat de