x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Mancarea ne poate otravi

0
00 0000 - 00:00
Pentru a ne mentine starea de sanatate, avem nevoie de alimente care sa contina cele trei categorii de macronutrienti: proteine de origine vegetala si animala, carbohidrati si lipide. In plus, organismul nostru mai are nevoie de vitamine si minerale. Pe toate le luam din alimentele pe care le consumam. Dar pentru a ne asigura necesarul zilnic din toate aceste substante, avem nevoie de o dieta foarte diversificata. Carne, legume, fructe, dulciuri... de toate avem nevoie pentru a ne mentine starea de sanatate.

ECHILIBRUL PH

Sangele, vinul, sucul gastric si orice substanta poate fi calificata din punct de vedere chimic drept alcalina sau acida. Aciditatea si alcalinitatea sunt masurate in pH (proportii de hidrogen). pH-ul atinge valori de la 0 la 17. De la 0 la 7 este mediul acid, iar de la 7 la 14 este mediul alcalin. Valoarea neutra este 7, iar valoarea normala pe care trebuie sa o atinga mediul nostru intern (sangele si limfa) este neutra, usor alcalina: intre 7,3 si 7,4. In functie de influenta pe care o exercita asupra mediului intern dupa ce au fost digerate, alimentele pe care le consumam sunt percepute si ele ca alcaline sau acidogene. Produsele alcaline au avantajul ca se pot elimina usor din corp, fara sa ne afecteze sanatatea. Exista insa si alimente, cele acide, pe care sistemul circulator si sistemul limfatic le elimina foarte greu sau raman blocate in organe si tesuturi. "Nivelul pH-ului trebuie pastrat foarte riguros, pentru ca un mediu acid afecteaza toate procesele care au loc in organism. Iar pH-ul nu poate fi mentinut decat printr-o alimentatie corecta", precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

ALIMENTE ACIDOGENE

Exista un numar mare de alimente acidogene, care scad pH-ul. Nu putem recunoaste aceste produse dupa gustul pe care il au. Daca simtim ca un aliment este acid, nu inseamna ca dupa digestie va avea un efect acid asupra mediului intern. Citricele, de exemplu, sunt acide, dar dupa ce au fost digerate au un efect alcalin asupra mediului intern. Nu sunt acidogene, ci din contra, alcaline. Lamaile, portocalele scad aciditatea mediului intern. Produsele de origine animala au un efect acid asupra organismului din cauza proteinelor pe care le contin. Unele grasimi au de asemenea efect acidifiant asupra mediului intern. PH-ul devine acid in special cand facem exces de grasimi animale, saturate. Si in alimentele "moderne" se gasesc elemente acidogene. "Foarte multe bauturi carbogazoase (de tip cola) contin acizi fosforici, care consumati in cantitati mari, de peste doi litri zilnic, au asftel de efecte asupra mediului intern", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. O alta categorie de alimente acidogene sunt carbohidratii rafinati, prelucrati in exces, de genul zaharozei (zahar) sau glucozei.

ALIMENTE ALCALINE

Organismul nostru incearca echilibrarea pH-ului prin intermediul calciului. Persoanele care au lipsa de calciu, care sufera de osteoporoza, sunt primele afectate de aciditatea mediului intern. Pentru a ajuta organismul, putem lupta cu aceste alimente acidogene prin intermediul produselor alcaline, care combat aciditatea. Vegetalele (legumele si fructele) si sucurile preparate din ele se inscriu in aceasta categorie. De aceea, pentru a ne mentine necesarul zilnic de macronutrienti, este foarte important sa consumam deopotriva produse vegetale si animale.

DEZECHILIBRE

Cu cat aciditatea mediului nostru intern este mai scazuta, cu atat mai acide vor deveni si tesuturile corpului, favorizand atacurile microbilor, virusurilor si bacteriilor. PH-ul acid face organismul nostru vulnerabil. Lipsa calciului, care lupta cu pH-ul acid, face ca primele semne de boala sa apara la nivelul sistemului osos si dentar. Cu cat mai acid este pH-ul, cu atat influenteaza mai puternic organismul, dand dezechilibre care antreneaza un numar mare de boli. "Tulburari majore apar in tot organismul: boli renale, cardiovasculare, neurologice, performante cognitive scazute, imbatranirea precoce, cancere", avertizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Nu putem elimina din alimentatie produsele acidogene, pentru ca organismul are nevoie de ele in egala masura ca si de fructe. Un regim vegetarian ne priveaza de proteine de origine animala si ne limiteaza aportul de fier si de vitamina B12. Dar putem sa ne mentinem o dieta echilibrata, fara exces de proteine animale, de grasimi sau carbohidrati rafinati. Consumand deopotriva alimente alcaline si acidogene, vom putea mentine un pH echilibrat al mediului nostru intern.

ACIDITATE GASTRICA

Inainte de a intra in sange, alimentele intra in mediul extern. Produsele acidogene afecteaza tractul digestiv. Asa se face ca unele dintre cele mai comune semne ale pH-ului acid din organism se fac simtite in stomac. Multe persoane acuza arsuri dupa o masa foarte bogata in grasimi, cu multe alimente prajite. Simptomele pot continua cu senzatie de greata, gust acru si cu reflux gastroesofagian. Pregatirea alimentelor in grasimi produce hiperaciditate gastrica, stimuland secretia de suc gastric de catre mucoasa stomacului. Prin urmare, si acidifierea mediului extern este periculoasa pentru organism.

GRASIMI ASCUNSE. "Multe persoane se simt in siguranta stiind ca nu consuma slanina, untura sau grasime de porc. Grasimea nu inseamna insa numai ceea ce este vizibil. Ea poate fi ascunsa in muschi", avertizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Grasimile sunt ascunse si in alte alimente, precum produsele de patiserie. Foitajele pot contine pana la 40-50% grasimi, la fel si cartofii prajiti, care absorb grasimea din uleiul in care sunt preparati.

GRASIMI BUNE. Nu toate grasimile sunt acidifiante pentru organism. Exista si grasimi bune, care sunt indispensabile metabolismului. Este cazul acizilor grasi esentiali: acizii grasi omega-3 care se gasesc in carnea de peste si au proprietati benefice pentru persoanele cu probleme cardiace. De asemenea, uleiul de rapita si cel de masline fac parte din categoria grasimilor bune. Chiar si carnea poate contine grasimi bune. Carnea de vita contine acid linoleic conjugat (CLA), care are un rol benefic asupra organismului, intervenind in arderea grasimilor "rele".
Citeşte mai multe despre:   mediului,   acid,   grasimi,   alimente,   intern,   organismul,   alimentatie echilibrata,   ph-ul

 



Mai multe titluri din categorie

Incearca aceste arome de ceai laxativ si scapa de problemele delicate!

Incearca aceste arome de ceai laxativ si scapa de problemele delicate!
Galerie Foto Sortimentele de ceai laxativ se bazeaza pe plante sau amestecuri de plante organice care combat constipatia. Ceaiul se poate consuma fara prescriptie medicala, are efecte benefice in ameliorarea flatulentei si ajuta la...

Durerea de spate - Care Sunt Factorii Cauzatori?

Durerea de spate - Care Sunt Factorii Cauzatori?
Durerea de spate nu lasă niciun aspect al vieții noastre neatins. Aceasta afectează starea noastră de spirit, activitățile sociale la care participăm, relațiile cu cei din jur și însăși viziunea asupra...

Ovarul polichistic este cea mai frecventă suferinţă endocrină

Ovarul polichistic este cea mai frecventă suferinţă endocrină
Sindromul ovarului polichistic se caracterizează prin tulburări în ovulaţie, exces de hormoni androgeni, multiple microchisturi ovariene. Este întâlnit destul de des şi aduce suferinţe importante femeilor atinse...

Oamenii sunt tot mai încrezători în vaccinurile anti COVID-19

Oamenii sunt tot mai încrezători în vaccinurile anti COVID-19
Populația din mai multe țări ale lumii sunt tot mai încrezătoare în vaccinurile anti COVID-19, arată un studiu Kekst CNC, transmite AFP. Cercetarea a fost realizată în șase state, respectiv Franţa,...

Eficiența vaccinurilor anti COVID-19 la noile tulpini. Ce protecție oferă tratamentele de imunizare

Eficiența vaccinurilor anti COVID-19 la noile tulpini. Ce protecție oferă tratamentele de imunizare
Cele trei vaccinuri anti COVID-19 aprobate în UE sunt eficiente împotriva tulpinii din Marea Britanie dar oferă o protecție scăzută la cea din Africa de Sud, după cum arată studiile preliminare. Cu toate astea,&n...

UPDATE Al treilea vaccin anti COVID-19 a fost autorizat în SUA. Se va administra într-o singură doză

UPDATE Al treilea vaccin anti COVID-19 a fost autorizat în SUA. Se va administra într-o singură doză
Vaccinul de la Johnson&Johnson, primul vaccin din lume care va fi administrat printr-o singură doză, a fost aprobat în regim de urgență de FDA în Statele Unite ale Americii. Compania Johnson&Johnson va...

Terapia Bach: cele 38 de remedii preparate din flori

Terapia Bach: cele 38 de remedii preparate din flori
Galerie Foto Echilibrul emoțional reprezintă cea mai eficientă cale de a ne vindeca și de a preveni apariția bolilor. De-a lungul timpului, au fost dezvoltate multe tipuri de terapii alternative, care pot ajuta la sănătatea...

Un nou tratament pentru COVID-19 este analizat de Agenția Europeană pentru Medicamente

Un nou tratament pentru COVID-19 este analizat de Agenția Europeană pentru Medicamente
Medicamentul Regdanvimab pentru tratarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 este analizat de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA). Tratamentul cu anticorpi monoclonali este dezvoltat de compania...

Persoanele infectate anterior cu COVID-19 dezvoltă mai mulți anticorpi în urma vaccinării

Persoanele infectate anterior cu COVID-19 dezvoltă mai mulți anticorpi în urma vaccinării
Persoanele care nu au fost infectate cu SARS-CoV-2 dezvoltă mai puțini anticorpi după efectuarea vaccinului, față de cele care s-u îmbolnăvit, arată un studiu realizat de MedLife. Astfel, răspunsul imun la ...

Studiu: Cât timp supraviețuiește virusul SARS-CoV-2 pe textile

Studiu: Cât timp supraviețuiește virusul SARS-CoV-2 pe textile
Virusul SARS-CoV-2 poate supraviețui până la trei zile pe mai multe tipuri de țesături, precum cele fabricate din bumbac, poliester și policoton, arată un studiu realizat de Universitatea De Montfort din...

UPDATE Controverse cu privire la vaccinul AstraZeneca. Mesajul Comisiei Europene

UPDATE Controverse cu privire la vaccinul AstraZeneca. Mesajul Comisiei Europene
După ce vaccinul AstraZeneca a fost refuzat de Germania, Comisia Europeană încearcă să redistribuie dozele. Totodată, șefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, a declarat că şi-ar face bucuroasă a...

Picioare frumoase și îngrijite: trucuri utile pentru a avea grijă de tine în fiecare zi

Picioare frumoase și îngrijite: trucuri utile pentru a avea grijă de tine în fiecare zi
Picioarele te ajută să te miști prin lume și să stai în picioare câte o zi întreagă. Cu toate acestea, se întâmplă, adesea, ca ele să primească cea mai puțină atenție. Îngrijirea picioarelor nu este...

Gesturi care salvează viața în cancerul de sân

Gesturi care salvează viața în cancerul de sân
Cancerul mamar este o formă de boală neoplazică foarte răspândită la femei, iar depistarea devreme a unor modificări la sâni este de mare importanţă. Tocmai de aceea femeia trebuie să-şi examineze singură s

Israel: Primul studiu asupra eficienței vaccinului anti COVID-19 produs de Pfizer

Israel: Primul studiu asupra eficienței vaccinului anti COVID-19 produs de Pfizer
Vaccinul anti COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech oprește transmiterea infecției la majoritatea persoanelor imunizate din Israel, arată datele preliminare ale primul studiu efectuat în rândul populației,...

(P) Hmdmedical.uk.com - hybrid dermatoscope, perfect pentru descoperirea, la timp, a problemelor pielii !

(P) Hmdmedical.uk.com - hybrid dermatoscope, perfect pentru descoperirea, la timp, a problemelor pielii !
În trecut, alunițele erau considerate semne de frumusețe și în Franța, nobilii își puneau alunițe false pe chip sau piele. Însa, în Evul Mediu, alunița era considerată un semn al vrăjitoarelor, mai ales...
Serviciul de email marketing furnizat de