x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Meciul cel mai greu

Meciul cel mai greu

de Andreea Sminchise    |    31 Mar 2011   •   20:12
Meciul cel mai greu

159118-andi.jpg„Andi este unul dintre oamenii care şi-au petrecut fiecare secundă din via­ţă trăind-o.” Aşa îl descrie Nastasia pe iubitul său, Andrei Teodoroiu. Sufletul găştii, plin de umor şi întotdeauna cu o vorbă bună pe buze, tâ­nă­rul de 25 de ani nu stătea o clipă lo­cu­lui. Terminase Politehnica, juca bas­chet de 12 ani, dansa, mergea cu bi­cicleta. „Energia lui era îndeajuns să alimenteze întregul glob, chiar şi pen­tru o zi”, spune Nastasia. Până într-o zi.

La începutul lui ianuarie a ajutat pe cineva să care nişte frigidere. Mica du­rere de care se tot plângea de câ­te­va săptămâni, în partea dreaptă, lângă coastă, s-a acutizat. A ajuns speriat la Spi­talul Judeţean din Ploieşti, unde me­dicul l-a calmat, spunându-i că nu-i decât o hernie abdominală de care va scăpa cu o operaţie minoră. „Gra­ba şi siguranţa diagnosticului i-au determinat pe doctori să nu mai facă nici măcar o ecografie înainte de intervenţia chirurgicală”, povesteşte Nastasia. În ziua operaţiei, fata a ieşit de la şcoală şi a fugit spre spital, sigură că-l va găsi pe Andi glumind despre cât de uşor a fost şi cum nu l-a durut nimic. A găsit-o în schimb pe mama lui plângând. „Nu mi-a spus decât atât – «Ceva nu e bine».”

În loc de banala hernie pe care o diag­nosticaseră, în timpul operaţiei medicii descoperiseră că Andi avea fi­ca­tul mărit şi invadat de o tumoare. Au prelevat ţesut pentru o biopsie şi l-au închis. În aşteptarea rezultatelor de la Ploieşti, familia a trimis analize­le şi la Spitalul din Timişoara, unde sora lui Andi, medic, avea nişte foşti pro­fesori din facultate. „Înainte să pri­mim rezultatele finale, eu şi Andi stă­team zile în şir de vorbă şi ne încu­ra­jam unul pe celălalt. N-avea cum să fie ceea ce bănuiau medicii. Andi n-a fumat şi n-a băut niciodată. Nu pier­dea nopţi şi făcea sport. Era în­tru­chi­parea vieţii sănătoase”, spune Nas­tasia.

Diagnosticul, venit la ju­mă­tatea lui februarie, cu câteva zile înainte de ziua de naştere a lui Andi, n-a lăsat însă loc de interpretări – era can­cer. „«Ciroză hepatică virusală HBV compensată, hepatocarcinom de lob hepatic stâng şi tromboză de venă portă stângă», asta scrie pe do­cu­mentele medicale pe care le-am primit atât de la spitalul din Ploieşti, cât şi de la cel din Timişoara, po­ves­teş­te Nastasia. Cum a fost posibil? „Ficatul lui, deşi nu este cel al unui fu­mă­tor sau al unui alcoolic, este afectat de ciroză. Cauza este o hepatită B din copilărie, care nu a fost depistată. Viaţa lui activă a ţinut ascuns acest groaznic coşmar”, explică fata.

Întâi au venit întrebările. De ce? De ce el? De ce acum? De ce?
Apoi a venit resemnarea.
Apoi dorinţa de a lupta.
Andi a început chimioterapia, cu un medicament de ultimă generaţie. Singura lui şansă este însă transplantul. În România, intervenţia ar însemna în primul rând o lungă listă de aşteptare, iar aparatura şi resursele aflate la îndemâna medicilor de la noi nu-i oferă prea multe şanse de supravieţuire sau de recuperare fără riscuri majore. Aşa că familia şi prietenii au început să caute o clinică în străinătate care să îl salveze pe Andi. Şi au găsit-o în Germania.

În şase luni, tânărul trebuie să ajungă acolo. Şansa la viaţă costă însă 150.000 de euro. „Sunt foarte mulţi bani pentru Andi, dar nu o sumă imposibilă pentru noi toţi, ceilalţi, care îi suntem alături. Doar că avem nevoie, la rândul nostru, de speranţa, gândurile bune şi ajutorul celor din jur”, spune Nastasia.
Andi e optimist. Nu şi-a pierdut nici un moment veselia, deşi acum stă mai mult în pat, pentru că are dureri de ficat şi oboseşte foarte repede. Deşi sunt aproape tot timpul împreună, Nastasia mărturiseşte că îi e dor de Andi: „Mi-e dor de Andi cel cu care îmi făceam planuri de viitor, care nu suferea din cauza durerilor şi nu se chinuia să se odihnească sau să mănânce. Mi-e dor de el jucând baschet sau încercând să mă înveţe să dansez, chiar dacă ştie că sunt lipsită de ritm...”

Ajutor
Dacă vreţi şi puteţi să-l ajutaţi pe Andi să ajungă în Germania pentru transplant, faceţi o donaţie, cât de mică, într-unul dintre conturile deschise la BRD Ploieşti, agenţia Bahluiului, pe numele Andrei Teodoroiu:
Cont LEI: RO72BRDE300SV19654493000
Cont EURO: RO89BRDE300SV81627453000
Cont USD: RO95BRDE300SV81732093000
Cod SWIFT: BRDEROBU
Pentru mai multe informaţii, puteţi lua legătura cu Nastasia la numărul de telefon 0729.497.002.
Iar dacă sunteţi din Ploieşti, puteţi merge în această seară la concertul caritabil organizat pentru Andi în Irish Pub, Str. Vasile Lupu, nr. 38, începând cu ora 20:00.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete