x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Mersul pe jos

de Gina Matei    |    15 Dec 2009   •   00:00
Mersul pe jos
Sursa foto: /iSTOCKPHOTO

Mersul pe jos face piciorul frumos. Sunt clişee, dar sunt cât se poate de adevărate. Iar dacă nu ne credeţi, puteţi încerca. Veţi observa că sportul cel mai ieftin din lume, respectiv mersul pe jos, vă va induce o stare de bine. Şi nu numai!



Risc scăzut de cancer
Mersul pe jos stimulează activitatea cardiacă. Pentru inimă, reprezintă antrenamentul de care are nevoie pentru a funcţiona optim, a se menţine în formă şi a face faţă unor solicitări mai mari. Este dovedit că o jumătate de oră de mers zilnic reduce riscul de atac de cord în aceeaşi măsură ca un program intens de exerciţii fizice.

Mai mult decât atât, mersul pe jos reduce riscul de cancer. În acest sens, un studiu publicat în New England Journal of Medicine demonstrează că persoanele care parcurg zilnic o distanţă de 3 kilometri au un risc de deces din cancer de două ori şi jumătate mai mic decât cei care nu parcurg distanţa cu aceeaşi frecvenţă.

Cu siguranţă aţi observat că o plimbare vă face să vă simţiţi mai bine. Asta pentru că mersul pe jos stimulează buna-dispoziţie şi relaxarea psihică prin endorfinele secretate în timpul mersului. Pentru cei cu tulburări depresive majore, 30 de minute de mers zilnic îmbunătăţesc vizibil starea de spirit.

Totodată, mersul pe jos este recomandat pentru că îmbunătăţeşte circulaţia sangvină la nivelul picioarelor şi previne apariţia varicelor. Încetineşte coagularea sângelui, menţinând fluiditatea acestuia, şi astfel protejează de afecţiuni trombotice sau infarct.

Remediu ideal pentru diabetici. Mersul pe jos determină scăderea nivelului glicemiei. Prin urmare, un program regulat de mers îi ajută pe diabetici să scadă doza zilnică de insulină.

Slăbeşte sau nu?
Părerile sunt împărţite. Deşi ţi se pare că nu depui un efort prea mare atunci când te plimbi, lucrurile nu stau chiar aşa. Mersul pe jos îţi antrenează muşchii fesieri, muşchii coapselor şi chiar muşchii mâinilor.

Într-o oră de mers pe jos arzi în jur de 200 până la 600 de calorii, în funcţie de ritmul în care umbli. După 15 minute de mers în ritm alert, începi să consumi din resursele organismului şi, prin urmare, slăbeşti.

Oricum ar fi, cert este că mersul pe jos te menţine în formă.

TRUC.
Pentru ca mersul pe jos să dea rezultate este recomandat ca plimbarea să se facă pe stomacul gol fie dimineaţa, fie seara, înainte de culcare. Cu cât aportul caloric este mai mic înainte de plimbare, cu atât organismul va consuma mai multe resurse proprii pentru a susţine efortul. Aşadar, plimbarea este mai eficientă dacă se corelează cu o dietă alimentară echilibrată.

FĂRĂ CONTRAINDICAŢII. Practicat chiar într-un ritm mai alert (până la 6 km/h), mersul pe jos nu prezintă contraindicaţii. Cu toate acestea, persoanele cu probleme serioase de sănătate (deficienţe respiratorii şi circulatorii grave, diabet, probleme de mobilitate a şoldurilor) trebuie să renunţe la plimbările în ritm alert. Acestora le este recomandat să facă mişcare într-un cadru supravegheat de specialişti.

×
Subiecte în articol: armonia trupului