x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Mic dejun antistres

Mic dejun antistres

de Georgeta Licsandru    |    21 Feb 2008   •   00:00
Mic dejun antistres
Sursa foto: stockxpertcom/

Fulgii de ovăz integrali sunt cei mai hrănitori dintre toate cerealele, deoarece dau senzaţia de saţietate foarte rapid. Prin conţinutul de vitamine şi minerale, fulgii de ovăz sunt un bun tonic al sistemului nervos.

Fulgii de ovăz integrali sunt cei mai hrănitori dintre toate cerealele, deoarece dau senzaţia de saţietate foarte rapid. Prin conţinutul de vitamine şi minerale, fulgii de ovăz sunt un bun tonic al sistemului nervos.

Principalul atu al fulgilor de ovăz este efectul remineralizant, fortifiant ge­neral, ne spun nutriţioniştii. Fulgii de ovăz sunt un cocteil de vitamine şi minerale necesare pentru echilibrarea sistemului nervos, pentru prevenirea asteniei de primăvară, pentru înlăturarea stresului şi a insomniilor apărute pe fond de suprasoli­ci­tare fizică sau psihică. Vorbim în primul rând despre vitaminele din grupul B, recunoscute pentru efectul lor de îmbunătăţire a stării psihice, de creştere a rezistenţei la stres. Proprie­tăţi similare au şi fierul, seleniul, magneziul, calciul, pe care ni le oferă ovăzul. Un studiu efectuat la Universitatea Cardiff (Marea Britanie) a demonstrat că persoanele care mănâncă zilnic fulgi de ovăz la micul dejun au mai multă energie în timpul zilei decât cele care exclud cerealele de la masa de dimineaţă.

 

CONŢINUT. Fulgii de ovăz integrali se remarcă prin proteinele (11g/100g) şi grăsimi­le de bună calitate (9g/100g). În 100 g fulgi integrali se găseşte o cantitate apreciabilă de carbohidraţi – 66 g/100g. Este vorba însă despre carbohidraţi care se asimilează lent şi care previn creşterea sau scăderea bruscă a gli­cemiei. Chiar dacă au o valoare calorică destul de ridicată – 375 calorii/100 g, fulgii de ovăz pot fi consumaţi cu încredere şi de către persoanele care vor să slăbească. Fulgii conţin 3,5% fibre alimentare, care ne ajută să slăbim, deoarece dau senzaţia de saţietate foarte rapid. S-a demonstrat chiar că persoanele care preferă fulgii integrali dimineaţa mănâncă mai puţin la masa de prânz.

 

100 g fulgi de ovăz:

Calorii: 375

Carbohidraţi: 66g

Proteine: 11g

Grăsimi: 9g

Fibre: 3,5g

 

Fibre alimentare

Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne explică mecanismul prin care acţionează fibrele alimentare pentru apărarea inimii noastre: “Odată ingerate, fibrele alimentare din fulgii de ovăz interferează cu asimilarea grăsimi­lor, absorbind colesterolul şi reducând riscul bolilor de inimă. Se pare că fibrele din ovăz sunt mai eficiente în scăderea colesterolului decât cele din grâu”. Consumaţi ca atare, fulgii stimulează digestia, iar datorită fibrelor alimentare au un rol deosebit în prevenirea cancerelor, în special a celui de colon. De asemenea, nutriţioniştii spun că fulgii de ovăz la micul dejun sunt un mijloc de prevenire a anemiei la copii. Astfel, copiilor le putem da fie fulgi de ovăz cu lapte sau iaurt, fie un desert pregătit din făină integrală de ovăz fiartă în apă şi amestecată cu miere şi fructe.

georgeta.licsandru@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă ovăz fulgii ov