Masa de dimineata o mananci singur, pranzul il imparti cu prietenii, iar cina o dai dusmanilor spune o vorba din popor.
Masa de dimineata o mananci singur, pranzul il imparti cu prietenii, iar cina o dai dusmanilor spune o vorba din popor. Aceasta afirmatie este sustinuta si stiintific: "Micul dejun trebuie sa fie cea mai consistenta masa a zilei. Masa de dimineata ar trebui sa reprezinte aproximativ 40% din ratia calorica zilnica. Urmand ca ponderea calorica a meselor sa scada pe masura ce ne apropiem de seara", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Sfatul nutritionistilor: luati un mic dejun englezesc, mai ales daca programul va obliga sa sariti peste masa de pranz sau sa nu-i acordati prea multa atentie. Englezii sunt renumiti pentru consistenta micului dejun: mezeluri, oua, lactate, peste, legume si neaparat cereale, ceai sau cafea.Carne slaba, oua, lactate
O masa consistenta dimineata ne asigura energia necesara sustinerii activitatii fizice si intelectuale pentru restul zilei. "S-a demonstrat ca activitatea maxima a ficatului se desfasoara in jurul orei 1:00 noaptea, in vreme ce stomacul functioneaza foarte bine dimineata. In primele ore ale zilei, organismul este pregatit sa primeasca hrana, sa o prelucreze. Nu ne ingrasam daca mancam bine dimineata, dimpotriva", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Persoanele care si-au facut un obicei din a lua un mic dejun consistent se imbolnavesc mai greu si dau randament mai bun la serviciu.Citește pe Antena3.ro
Copiii
Riscuri
In timp, mai ales la copii si adolescenti, obiceiul de a sari peste micul dejun are consecinte grave boli cardiovasculare, boli ale sistemului nervos, ale sistemului osos (osteoporoza), ne avertizeaza specialistii. Fiind in crestere, copiii au nevoie de proteine de buna calitate: carne, lapte, oua. Cercetatorii americani au aratat ca elevii care mananca dimineata cereale cu lapte, un ou fiert, un fruct rezolva mai repede problemele de matematica decat cei care pleaca de acasa cu stomacul gol. Si asta pentru ca un mic dejun consistent (cereale, lapte, fructe) este cea mai buna hrana pentru creier.
|
CAFEA. Bauta pe stomacul gol, cafeaua poate fi iritanta pentru intestin din cauza continutului ridicat de celuloza. Daca am mancat, atunci cafeaua are efect benefic asupra sistemului nervos central si asupra proceselor care tin de cresterea vigilentei. De asemenea, stimuleaza arderea caloriilor care provin din grasimi si ne ajuta in mentinerea greutatii.
|
Sfatul medicului
|
"Unii spun ca dimineata este bine sa mananci numai fructe si legume crude. Eu as lasa fructele si legumele pentru ora 10:00, pentru dupa-amiaza si seara. Daca mancam doar fructe si legume dimineata, acestea nu au valoare energetica mare si nu ne dau energia de care avem nevoie", precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Fructele si legumele sunt bogate in vitamine si minerale, in fibre alimentare care stimuleaza digestia, insa contin mai putin magneziu, care elimina stresul, nervozitatea, oboseala. Magneziul se gaseste in cantitati semnificative in lactate, oua, cereale integrale.
|