Culorile vii ale acadelelor Meranda pot atrage copiii ca un magnet. Însă consumul atrage după sine un drum la medicul pediatru. De aceea este recomandabil să nu vă lăsaţi convinşi de rugăminţile celor mici.
CE BEM, CE MÎNCÅMCulorile vii ale acadelelor Meranda pot atrage copiii ca un magnet. Însă consumul atrage după sine un drum la medicul pediatru. De aceea este recomandabil să nu vă lăsaţi convinşi de rugăminţile celor mici.
Acadelele Meranda ar trebui evitate de toţi copiii. În
primul rînd eticheta este scrisă greşit, iar unele ingrediente reprezintă un
adevărat pericol pentru cei mici. Aceste acadele conţin zahăr, glucoză, esenţe
natural identice (n.r. artificiale)
coloranţi alimentari 4r (n.r. E 124a roşu ponceau 4R), E 122 azorubina,
E 102 tartrazina, E 110 galben portocaliu, E 113. Nu există pe lista aprobată a
Uniunii Europene (n.r. probabil E 133 albastru briliant). Producătorul îi sfătuieşte
pe părinţi să îi supravegheze pe copiii sub trei ani. În urma analizei noi
recomandăm ca toate persoanele să aibă grijă atunci cînd vor să consume acest
produs.
ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul
Institutului de Cercetări Alimentare, descrie acadelele analizate ca fiind un
produs zaharos profund dezechilibrat din punct de vedere al profilului nutriţional.
Acesta este compus numai din glucide cu index glicemic foarte ridicat (zahăr,
glucoză), cu efect de epuizare a pancreasului endocrin şi determinarea unor
fluctuaţii periculoase ale glicemiei. În combinaţie cu coloranţii artificiali E
124a, E 102, E 110, E 133, produsul devine şi mai periculos, deoarece poate
duce la apariţia sindromului ADHD, hiperactivitate şi deficienţă de
concentrare.
Toţi aceşti coloranţi sînt consideraţi foarte periculoşi pentru sănătatea copiilor, mai ales că E 124a are şi potenţial cancerigen. Acesta, de asemenea, poate induce reacţii adverse la persoanele alergice la aspirină (salicilaţi). Tartrazina, E 102, are şi ea o serie de efecte adverse: alergii, astm, rinite, urticarie, tumori tiroidiene, alterează percepţia şi comportamentul, producînd stări de confuzie, interferează cu metabolismul zincului şi cu enzimele digestive. Aditivul alimentar se poate găsi într-o gamă largă de produse alimentare, băuturi alcoolice şi nealcoolice, fructe şi legume confiate, produse de cofetărie, brînză topită aromată, sosuri, produse fine de brutărie etc. E 110, galben portocaliu, duce la apariţia congestiei nazale, a bronhoconstricţiei, produce disfuncţii ale percepţiei gustului, blochează enzimele digestive. Toate aceste simtome se manifestă mai cu seamă la copii, care sînt mult mai sensibili. Mai mult, cantitatea de zahăr din acest produs face ca valoarea lui energetică să fie foarte ridicată.
CONCLUZII. În urma analizei
ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul ne spune că produsul nu este
indicat copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate şi care alăptează,
supraponderalilor şi obezilor, celor cu sensibilitate la ingredientele şi
aditivii utilizaţi. Acadelele Meranda sînt interzise celor cu rezistenţă la
insulină şi diabeticilor, care îl vor
consuma numai cu avizul medicului curant.