x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Multe chimicale pe băţ

Multe chimicale pe băţ

de Cristina Andreea Calin    |    26 Aug 2008   •   00:00
Multe chimicale pe băţ

Culorile vii ale acadelelor Meranda pot atrage copiii ca un magnet. Însă consumul atrage după sine un drum la medicul pediatru. De aceea este recomandabil să nu vă lăsaţi convinşi de rugăminţile celor mici.

CE BEM, CE MÎNCÅM
Culorile vii ale acadelelor Meranda pot atrage copiii ca un magnet. Însă consumul atrage după sine un drum la medicul pediatru. De aceea este recomandabil să nu vă lăsaţi convinşi de rugăminţile celor mici.


Acadelele Meranda ar trebui evitate de toţi copiii. În primul rînd eticheta este scrisă greşit, iar unele ingrediente reprezintă un adevărat pericol pentru cei mici. Aceste acadele conţin zahăr, glucoză, esenţe natural identice (n.r. artificiale)  coloranţi alimentari 4r (n.r. E 124a roşu ponceau 4R), E 122 azorubina, E 102 tartrazina, E 110 galben portocaliu, E 113. Nu există pe lista aprobată a Uniunii Europene (n.r. probabil E 133 albastru briliant). Producătorul îi sfătuieşte pe părinţi să îi supravegheze pe copiii sub trei ani. În urma analizei noi recomandăm ca toate persoanele să aibă grijă atunci cînd vor să consume acest produs.


ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, descrie acadelele analizate ca fiind un produs zaharos profund dezechilibrat din punct de vedere al profilului nutriţional. Acesta este compus numai din glucide cu index glicemic foarte ridicat (zahăr, glucoză), cu efect de epuizare a pancreasului endocrin şi determinarea unor fluctuaţii periculoase ale glicemiei. În combinaţie cu coloranţii artificiali E 124a, E 102, E 110, E 133, produsul devine şi mai periculos, deoarece poate duce la apariţia sindromului ADHD, hiperactivitate şi deficienţă de concentrare.

Toţi aceşti coloranţi sînt consideraţi foarte periculoşi pentru sănătatea copiilor, mai ales că E 124a are şi potenţial cancerigen. Acesta, de asemenea, poate induce  reacţii adverse la persoanele alergice la aspirină (salicilaţi). Tartrazina, E 102, are şi ea o serie de efecte adverse: alergii, astm, rinite, urticarie, tumori tiroidiene, alterează percepţia şi comportamentul, producînd stări de confuzie, interferează cu metabolismul zincului şi cu enzimele digestive. Aditivul alimentar se poate găsi într-o gamă largă de produse alimentare, băuturi alcoolice şi nealcoolice, fructe şi legume confiate, produse de cofetărie, brînză topită aromată, sosuri, produse fine de brutărie etc. E 110, galben portocaliu, duce la apariţia congestiei nazale, a bronhoconstricţiei, produce disfuncţii ale percepţiei gustului, blochează enzimele digestive. Toate aceste simtome se manifestă mai cu seamă la copii, care sînt mult mai sensibili. Mai mult, cantitatea de zahăr din acest produs face ca valoarea lui energetică să fie foarte ridicată. 


CONCLUZII. În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul ne spune că produsul nu este indicat copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor cu sensibilitate la ingredientele şi aditivii utilizaţi. Acadelele Meranda sînt interzise celor cu rezistenţă la insulină şi  diabeticilor, care îl vor consuma numai cu avizul medicului curant.   

×
Subiecte în articol: bun de consum