x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Nu divorţaţi de grăsimi!

Nu divorţaţi de grăsimi!

18 Sep 2007   •   00:00

Sunt cunoscute ca duşmanul siluetei! Insă dacă ştim să le alegem, grăsimile ne arată o faţă mai puţin cunoscută, una prietenoasă, care ne protejează şi silueta, şi inima, şi pielea.

Sunt cunoscute ca duşmanul siluetei! Insă dacă ştim să le alegem, grăsimile ne arată o faţă mai puţin cunoscută, una prietenoasă, care ne protejează şi silueta, şi inima, şi pielea.

Â

Imaginaţia femeilor nu are limită cănd vine vorba despre un regim de slăbire. Curajoase, femeile probează pe propria piele cele mai fanteziste diete: diete disociate, diete fără carbohidraţi, diete pe bază de fructe sau legume sau, pur şi simplu, infometarea. Prof. dr

Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne vorbeşte despre un asemenea regim fantezist şi riscant pentru sănătate: dieta fără grăsimi. "In nici un caz nu avem voie să renunţăm complet la grăsimi, putem numai să reducem consumul de grăsimi. Primii care au de suferit din cauza lipsei grăsimilor din dietă sunt neuronii. Trebuie să ţinem cont că creierul este alcătuit in proporţie de 70% din grăsimi. Fără grăsimi, celula nervoasă nu mai poate să prelucreze informaţia pe care o primeşte. O dietă din care excludem grăsimile afectează nu numai creierul, ci şi inima şi vasele sangvine, supleţea pielii".

Caloriile

Motivul pentru care mulţi aleg să renunţe la grăsimi sunt caloriile. Grăsimile conţin 9 calorii/gram, spre deosebire de zaharuri şi proteine care nu au decăt căte 4 calorii/gram. E normal atunci ca o dietă cu exces de grăsimi să işi pună amprenta pe siluetă. Dacă le consumăm cu măsură, dacă ştim cum să le alegem, grăsimile se transformă din duşmanul crăncen al siluetei intr-un bun prieten. Totuşi, nu orice grăsime ne poate deveni prieten, pentru că există grăsimi bune şi grăsimi rele.

Acizi graşi esenţiali

Grăsimile bune se găsesc in special in carnea de peşte gras oceanic de apă rece (macrou, cod, hering, sardine, somon). "Peştele gras oceanic conţine acizi graşi esenţiali omega 3, care asigură buna funcţionare a inimii, creierului, sistemului nervos, a sistemului circulator, a rinichilor, a ficatului, pancreasului", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. Peştele poate fi folosit in curele de slăbire deoarece nu conţine prea multe calorii. 100 g cod conţin 87 de calorii, stavridul - 114 calorii, heringul - 167, macroul - 183.

O cură de slăbire presupune privarea de alimente care altădată erau preferatele noastre. De aceea, de multe ori un asemenea regim inseamnă şi o dispoziţie mai proastă. Consumul de acizi graşi esenţiali din peşte este o metodă bună de a inlătura asemenea stări depresive. In cantitate adecvată, acizii graşi omega 3 ne dau starea de bine, pe cănd lipsa lor inseamnă depresie. De asemenea, lipsa lor duce la o cogniţie mai slabă - procesele de cunoaştere, de invăţare devin mai slabe, memoria mai slabă. Grăsimi bune ne furnizează şi alunele, nucile, fisticul. Consumul lor trebuie să fie moderat mai ales dacă suntem sedentari şi dacă luptăm continuu cu fiecare gram in plus. Nucile, alunele sunt printre cele mai calorigene alimente: nucile - 690 calorii/100 g; alunele - 650 calorii/100 g; migdalele - 600 calorii/100 g.

Atenţie la margarină!

In categoria grăsimilor rele intră margarina sau grăsimile vegetale hidrogenate şi parţial hidrogenate. Nu credeţi in reclamele care spun că margarina este dietetică şi conţine mai puţine calorii. Şi margarina, şi untul au aceeaşi cantitate de grăsimi şi acelaşi număr de calorii: 82% grăsimi şi 750 de calorii/100 g. "Margarina este chiar mai periculoasă decăt untul care are 250 mg colesterol/100 g sau slănina de porc care are 70 mg colesterol/100 g. Suntem mult mai căştigaţi dacă măncăm unt decăt margarină", ne sfătuieşte prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

DEGRESATE. Iaurturile degresate sunt incadrate in categoria produselor light. "Persoanele care depun efort fizic şi au un consum energetic ridicat ar fi bine să consume iaurturi nedegresate. Iaurturile din care sunt scoase grăsimile pot fi periculoase, pentru că este dezechilibată compoziţia naturală a laptelui", ne atrage atenţia prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. Unele studii au indicat chiar că in procesul de degresare a laptelui şi iaurtului ar putea fi eliminate calciul, fosforul şi vitamina D.

ACID LINOLEIC. In categoria grăsimilor prietene cu silueta se incadrează acidul linoleic conjugat. Acesta se găseşte in special in lapte şi carne. Pe piaţă există şi suplimente nutritive cu acid linoleic, care stimulează arderea grăsimilor, rearanjarea depozitelor adipoase şi ajută la menţinerea greutăţii după o cură de slăbire.

Ştiaţi că

Chiar dacă conţin mai multe calorii decăt zaharurile, grăsimile nu furnizează energia la fel de rapid. Energia din zaharuri se epuizează insă după 10-20 de minute, după care intră in acţiune energia din grăsimi.

O persoană sedentară care vrea să slăbească trebuie să reducă consumul de grăsimi saturate (carne de porc, de vită). Cei care depun efort fizic pot să mănănce liniştiţi şi asemenea grăsimi, pentru că acestea sunt cel mai bun combustibil in cazul activităţii fizice.

Trebuie să fim foarte atenţi la grăsimile rele ascunse in alimente de tipul snacksurilor, chipsurilor, maionezelor, păinii, produselor de patiserie, cofetărie. Există alimente care conţin pănă la 40% asemenea grăsimi.

In dietă, grăsimile nu trebuie să depăşească 20%-25%. Dacă luăm 10% din grăsimi animale, restul de 10%-15% trebuie să provină din uleiuri vegetale (de măsline, de soia, de rapiţă).

×
Subiecte în articol: grasimi grasimile alimentatie echilibrata