x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Nu neglijaţi calitatea alimentelor în perioada Paştelui!

Nu neglijaţi calitatea alimentelor în perioada Paştelui!

de Nicoleta Catana    |    23 Apr 2008   •   00:00

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) sfătuieşte consumatorii să achiziţioneze de produsele specifice sărbătorilor pascale numai din locurile autorizate şi le evitate pe cele expuse pentru vânzare pe trotuare sau în portbagajele autoturismelor. De asemenea, Autoritatea atrage atenţia în legătură cu modul în care trebuie să se prezinte alimentele pe care le vom servi în seara sfântă.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) sfătuieşte consumatorii să achiziţioneze de produsele specifice sărbătorilor pascale numai din locurile autorizate şi le evitate pe cele expuse pentru vânzare pe trotuare sau în portbagajele autoturismelor. De asemenea, Autoritatea atrage atenţia în legătură cu modul în care trebuie să se prezinte alimentele pe care le vom servi în seara sfântă.

 

 

 

Mielul. Astfel, consumatorii sunt sfătuiţi să cumpere carnea de miel numai din măcelării, magazine alimentare sau locuri special amenajate în pieţe. Acesta trebuie neapărat să prezinte ştampila sanitar-veterinară, să fie elastică şi să nu prezinte suprafaţa lipicioasă şi urât mirositoare. Carnea recent achiţionată va fi transportată în condiţii igienice, cât mai repede şi se va depozita la temperaturi de refrigerare (0- 4°C). De asemenea, comercianţii trebuie să poarte echipament de protecţie sanitară a alimentelor.

 

 

 

Un alt produs care este consumat cu regularitate în această perioadă este carnea de peşte. Dacă solzii se desprind uşor, corpul este acoperit cu mucus urât mirositor, branhiile au culoarea cenuşie sau brună produsul nu este bun pentru consum. De asemenea, trebuie avut în vedere că peştele proaspăt trebuie păstrat şi expus la comercializare în vase de gheaţă şi acoperit parţial cu aceasta. De asemenea, ANPC-ul ne sfătuieşte să evităm ouăle a căror coajă este crăpată, murdară sau spartă. O altă caracteristică pe care trebuie să o avem în vedere este faptul că atunci când sunt sparte, albuşul nu trebuie să fie tulbure sau amestecat cu gălbenuşul. Data durabilităţii minimale trebuie neapărat menţionată pe produs. Fiţi foarte atenţi la ce vopsea de ouă cumpăraţi! Nu trebuie să folosiţi vopsea care are alte destinaţii, precum cea de tipografie sau pentru textile.

 

 

 

Patiseriile. Dacă la desert optaţi pentru produse de patiserie, acestea trebuie cumpărate numai din locurile autorizate. Spaţiile în care se comercializează trebuie să fie în permanenţă curate şi bine întreţinute. Se va avea în vedere că produsele de patiserie neambalate trebuie comercializate în termen de de 24 de ore de la data fabricaţiei, acestea fiind scutite de indicarea datei durabilităţii minimale. Vânzătorii trebuie să poarte echipament de protecţie sanitară a alimentelor.

 

 

 

Vinul trebuie cumpărat numai din locurile autorizate. Dacă ţineţi la calitatea acestui produs, nu vă lasaţi ademeneţi de vinul vîndut în recipiente PET refolosite, pe care îl puteţi degusta prin intermediul dopurilor pentru a testa “calitatea naturală”. Dacă achiziţionaţi vinul din magazine verificaţi etanşeitatea recipientelor şi cât de limpede este conţinutul. Vinul care prezintă depuneri este impropriu consumului uman.

×
Subiecte în articol: bun de consum