"Delia a fost un copil dorit. Am fost fericiti ca ni l-a dat Dumnezeu. Am facut imprumut la banca, ne-am luat apartamentul, l-am pus la punct si cand sa ne bucuram de toate astea, a venit boala copilului si ne-a distrus!", spunea tatal Deliei in august 2012. Sarcina a decurs fara probleme, nasterea, la fel. Delia s-a dovedit a fi un bebelus cuminte si mancacios. Mama a alaptat-o pana la un an si jumatate. A mers nesustinuta la 11 luni si a vorbit tot in preajma acestei varste. Crestea frumos. Il avea ca tovaras de joaca, rabdator si iubitor, pe fratele sau, Alexandru, mai mare cu 14 ani decat ea.
In aprilie anul acesta, fetita i-a spus mamei ei ca o doare capul foarte tare. Mama a dus-o la medic, care i-a zis sa consume multe lichide si ca ar fi posibil sa aiba rujeola. Curand, Delia a inceput sa vomite si sa fie somnolenta. S-au internat la Spitalul din Campulung Moldovenesc. Analizele de sange si urina au aratat o infectie urinara, pentru care i s-a prescris antibiotic. Dar starea Deliei s-a inrautatit. A ajuns la Spitalul Judetean Suceava, unde i s-au facut alte analize de sange si o punctie medulara. De acolo, fetita si mama au fost transferate la Spitalul de Boli Infectioase sub suspiciunea de meningita. Medicii au pus un diagnostic prezumtiv de encefalita si au administrat fetitei antivirale. Apoi a ajuns la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi, unde i s-a facut prima tomografie, iar diagnosticul a venit socant pentru parinti: hidrocefalie obstructiva si tumora infiltrativa hipotalamica. In noaptea de 18 spre 19 aprilie, Delia a fost internata la sectia de Terapie Intensiva a Spitalului de Copii "Marie Curie" din Bucuresti. Fetita a fost operata in regim de urgenta de doctorul Sergiu Stoica. La cateva zile dupa operatie, Delia a facut febra. I s-a administrat tratament adecvat si febra a scazut. Calvarul micutei a durat zece zile, pana la externare.
Pe 25 mai, Delia a suportat a doua operatie
Lamelele cu probe de la biopsie au fost trimise la laboratoare de histopatologie si imunohistochimie din tara si din afara tarii. Sotii Macovei au aflat rezultatele biopsiei dupa trei saptamani, iar opiniile medicale au fost usor diferite: astrocitom difuz (forma severa de cancer cerebral), astrocitom pilocitic sau gangliogliom. Pe 25 mai, Delia a suportat a doua operatie de ablatie partiala a tumorii, efectuata tot la "Marie Curie" de catre doctorul Sergiu Stoica, impreuna cu doctorul Tarnoveanu si doctorul Goga. S-a extras 30% din tesutul tumoral. Tumora i-a afectat Deliei functia de termoreglare, care fluctueaza anormal de la 35,8 la 37,5. Fetita poate face convulsii la o temperatura de numai 37 grade.
In ciuda bolii, Delia isi traieste copilaria. Isi doreste sa mearga direct la scoala, sa treaca peste etapa gradinitei. Asculta cu nesat povestile citite de mama, ba schimba si rolul: "Hai, mami, sa-ti spun o poveste!". Deseneaza, isi desfasoara liniile colorate pe foaia alba cu dexteritate si concentrare. Insa jocul preferat este "de-a mama". Adora bebelusii-jucarie: ii infasa, le da sa manance, le "citeste", ii leagana, le povesteste si ii indruma si corecteaza ca o mama. Tumora a declansat o razmerita a foamei! Delia ar manca tot timpul. Orice. S-a ingrasat mult, asa ca parintii au dus-o la nutritionist, iar acum trebuie sa respecte dieta.
Parintii mai au nevoie insa de 25.000 euro
Pentru ca Delia sa poata avea o viata normala, ea trebuie sa ajunga la o clinica din Hanovra, pentru o noua operatie. Parintii mai au nevoie insa de 25.000 euro, pentru a putea face programarea. Cei care vor sa o ajute pe Delia sunt rugati sa doneze in conturile: RO19BRDE340SV27580703400 (lei) si RO06BRDE340SV27580963400 (euro), deschise la Sucursala Campulung Moldovenesc a BRD, pe numele Macovei Dorina. Puteti dona doi euro prin sms trimis la 848, in retelele VODAFONE, ORANGE si COSMOTE. De asemenea, puteti dona prin Romtelecom, la aceste numere: 0 900 900 301 (10 euro/apel), 0 900 900 303 (3 euro/apel), 0 900 900 305 (5 euro/apel).