x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Orice greutate se ridică de jos din poziţia pe vine

Orice greutate se ridică de jos din poziţia pe vine

29 Iul 2016   •   21:30
Orice greutate se ridică de jos din poziţia pe vine
Sursa foto: Marc Debnam/Getty Images

Ridicarea în poziţie verticală a omului, poziţia bipedă care l-a transformat în împăratul lumii, înseamnă un “decont” destul de scump, o suprasolicitare a coloanei unde se adună forţe importante. Încărcarea vertebrelor este de neevitat, dar coloana vertebrală poate fi menajată printr-o serie de măsuri ţinând de poziţia corpului, şi în repaus, dar şi în mişcare, explică specialiştii în recuperare medicală de la un institut de profil.

Mulţi oameni se apleacă atunci când se spală la chiuvetă, iar uneori simt un cuţit care se înfige în spate şi rămân încovoiaţi fiindcă s-a încărcat prea tare coloana. Ea a preluat toate forţele şi a avut de suferit. Tocmai de aceea, medicii ne sfătuiesc cum să menajăm şira spinării: e necesar să ne sprijinim cu o mână mereu de marginea chiuvetei. Astfel, braţul preia o seamă de forţe şi descarcă parţial vertebrele. Specialiştii ne povăţuiesc cum că ridicarea de jos a unei plase, a unei greutăţi, chiar a unui dosar trebuie să se facă din poziţia pe vine. Astfel, sunt invitaţi să preia din forţele solicitante şi muşchii picioarelor, nu sunt chinuiţi doar muşchii spatelui şi coloana. Şi ridicarea din pat dimineaţa este un test la care mulţi pică, pentru că ridicarea bruscă direct în poziţie verticală se soldează cu junghiuri, cu blocări, iar mulţi rămân îndoiţi de la mijloc. De aceea, indicaţia medicilor este ca ridicarea din pat să se facă în mai multe etape. Prima fază este ca omul să se rotească pe o parte şi să rămână aşa câteva secunde. Apoi urmează ridicarea în şezut, ajutându-ne şi de cot pentru ca să fie angrenaţi şi muşchii braţului, nu numai componentele coloanei. În acestă poziţie, e bine ca omul să întârzie un minut şi abia apoi să se ridice în picioare. Astfel se evită şi neplăcerile de a nu se duce aşa rapid sângele la creier pentru poziţia verticală, se alungă şi riscul ameţelilor şi leşinului.

Şi alte sfaturi date de specialişti vizează protejarea coloanei atât de mult solicitată. Coloana se simte cel mai bine când mersul este vioi, când nu există opriri dese după câţiva paşi. Mersul acela alene, cu paşi târâţi chinuie coloana. Mersul de raţă, de marinar, cu lăsări exagerate ba pe un picior, ba pe celălalt înseamnă un rău făcut coloanei. Chiar când stăm pe scaun trebuie să adoptăm o poziţie de menajare a coloanei. Acest deziderat se atinge dacă unul dintre picioare este puţin ridicat, de exemplu pe stinghia de la birou. Dacă nu există acel lemn de sprijin sub birou, este bine să ridicăm puţin unul dintre picioare pe o lădiţă, pe o cutie. Şi apoi să schimbăm piciorul, înălţându-l pe celălalt.

×