Pateul Martinel este ambalat frumos, pentru a atrage copiii. Numai că acestora le este contraindicat consumul din cauza grăsimilor şi a aditivilor utilizaţi.
Pateul Martinel este un produs tartinabil din carne atent
selecţionată şi ficat de porc, care are în compoziţie 40% carne de curcan, 18%
carne de porc (afumată), slănină, apă, 15% ficat de porc, sare iodată,
emulgatori: mono şi digliceride din esteri cu acizi graşi E 471 (conţine
calciu), smîntînă, condimente, muştar, antioxidant: acid ascorbic E 300,
conservanţi: nitrit de sodiu E 250. Tot de pe etichetă aflăm că produsul nu are
adaos de arome sintetice şi potenţiator de gust. 100 de grame de pateu aduc un
aport energetic de 336 kcal/1388 kj şi proteine 11 g, glucide 1 g, lipide 32 g
ANALIZĂ. Prof. dr
Gheorghe Mencinicopschi ne spune că produsul face parte din categoria
pateurilor cu profil nutriţional dezechilibrat, cu un mare exces de lipide
saturate de origine animală înalt aterogene (din carnea de porc, slănină, ficat
de porc, smîntînă) şi o serie de aditivi alimentari din categoria
emulgatorilor, antioxidanţilor, conservanţilor. Specialistul atrage atenţia că
nu este clar de unde provine calciul menţionat în dreptul aditivului E 471.
Pateul are şi o densitate energetică foarte mare, 336 kcal/100 de grame. Calităţile
nutriţionale sînt şi mai mult înrăutăţite de carnea de porc afumată, de slănină
şi de conservantul E 250, care poate fi cancerigen. Produsul conţine surse
ascunse de sodiu în cantitate mare provenite din sare şi E 250.
CONCLUZII. Produsul
nu este indicat copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate şi care alăptează,
supraponderalilor şi obezilor, suferinzilor de dislipidemie,
hipertrigliceridemie, de maladii hepato-renale, de hipertensiune arterială,
maladii cardio şi cerebrosculare, hiperuricemie (gută), densitate osoasă scăzută
(osteoporoză), maladii neurodegerenative, cancere, cu afecţiuni
gastro-intestinale, afecţiuni pulmonare şi ale pielii, cu status proinflamator
sistemic.