x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Pastă din 2% usturoi

Pastă din 2% usturoi

de Cristina Andreea Calin    |    04 Ian 2008   •   00:00
Pastă din 2% usturoi

CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M
Nutrienţii biologic activi sunt distruşi
Dintr-o serie de 15 ingrediente, usturoiul ocupă ca pondere locul 9. In acest caz, denumirea produsului ar trebui să fie mai degrabă pastă de ulei.


CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M
Nutrienţii biologic activi sunt distruşi
Dintr-o serie de 15 ingrediente, usturoiul ocupă ca pondere locul 9. In acest caz, denumirea produsului ar trebui să fie mai degrabă pastă de ulei.



Pasta de usturoi Spring este un produs pasteurizat, care are in compoziţie foarte puţin usturoi şi multe E-uri dăunătoare. De pe etichetă citim: "Ulei de floarea-soarelui, apă, oţet alimentar, sirop de glucoză-fructoză, zahăr, amidon din porumb, sare iodată, proteină din lapte, usturoi 2%, stabilizator: gumă guar E 412, gumă xanthan E 415, conservant: sorbat de potasiu E 202, arome alimentare, antioxidant: BHA E 320".


ANALIZÃ.... Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi descrie produsul analizat: "Un sos pe bază de ulei de floarea-soarelui şi glucide rapide (sirop de glucoză-fructoză, zahăr) şi lente (amidon din porumb) cu urme de usturoi 2%, substanţe de ingroşare şi stabilizare (gume guar E 412 şi xanthan E 415), conservanţi antioxidanţi (E 202, E 320)". Producătorul insă ne linişteşte, spunăndu-ne că pasta a fost "tratată special ca la sfărşitul mesei să nu aveţi surpriza unui miros persistent şi avănd o aromă deosebită". Avănd in vedere că uleiul este componenta majoră a produsului, cred că putem sta liniştiţi ştiind că gustul acestuia nu ne va rămăne după masă. Â


Din punct de vedere al profilului nutriţional, produsul este dezechilibrat, avănd un exces de lipide şi zaharuri, combinaţie in sine nesănătoasă. Pe de altă parte, cantitatea extrem de mică de usturoi nu poate imprima calităţile sanogene ale acestuia. Acestea se manifestă numai atunci cănd usturoiul este consumat proaspăt sau preparat special in acest scop. Menţionăm că acest produs este pasteurizat, acest proces distrugănd şi o parte din nutrienţii biologic activi, in special cei din usturoi.


Gumele utilizate ca substanţe de ingroşare - gumă guar şi gumă xanthan - pentru a da consistenţă produsului pot provoca persoanelor sensibile balonări, crampe, astm, alergii, eczeme. Conservanţii şi antioxidanţii chimici utilizaţi pot ptrovoca, de asemenea, alergii, stări de somnolenţă, ADHD, efecte estrogenice. Aditivii utilizaţi işi potenţează reciproc efectele. Produsul conţine o sursă de sare ascunsă. Asocierea produsului cu cartofi prăjiţi sau alimente prăjite, aşa cum ni se sugerează pe etichetă, devine şi mai toxică.


CONCLUZII. Pasta de usturoi analizată nu este recomandată copiilor, bătrănilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, persoanelor care suferă de afecţiuni dermatologice, celor care suferă de sindromul ADHD, alergicilor, astmaticilor, persoanelor cu maladii cardiovasculare, celor cu diferite tipuri de cancere, hipertensivilor, bolnavilor cu afecţiuni hepatice şi renale, celor cu maladii ale tractusului digestiv.


Precizări
Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii işi pot exprima opiniile la 021.318.20.37 sau bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei eticheta acestuia, pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că prof. dr Gh. Menchinicopschi foloseşte doar informaţiile de pe etichetă, fără a şti despre ce produs este vorba.


×
Subiecte în articol: bun de consum usturoi