Denumirea de pe etichetă ne duce cu gîndul la un produs sănătos, care poate fi consumat de majoritatea persoanelor. Numai că ficatul de pui nu este ingredientul principal, iar consumatorul este păcălit.
CE BEM, CE MÎNCĂMDenumirea de pe etichetă ne duce cu gîndul la un produs sănătos, care poate fi consumat de majoritatea persoanelor. Numai că ficatul de pui nu este ingredientul principal, iar consumatorul este păcălit.
Pateul de pasăre Profi are ca ingredient principal slănina
de porc. Ficatul de pui are o pondere de doar 30%, fiind urmat în lista compoziţională
de apă, sare, emulgator E 472, esteri ai acidului acetic sau lactic cu mono şi
digliceride ai acizilor graşi, condimente, antioxidant: izoascorbat de sodiu E
301, consevant: nitrit de sodiu E 250. Producătorul precizează că pateul a fost
obţinut prin fierbere.
ANALIZĂ.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi descrie produsul analizat ca fiind de
tip pate obţinut din slănină de porc, ficat de pui, apă, sare şi aditivi
alimentari din clasa emulgatorilor, antioxidanţilor şi conservanţilor. Pateul
are un profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de grăsimi animale
saturate (slănină de porc şi grăsimi saturate din ficatul de pui) înalt aterogene,
periculoase pentru sănătate, care imprimă şi o densitate energetică foarte
ridicată. Produsul aduce şi un aport mare de sodiu provenit din sare şi din
aditivii E 301 izoascorbat de sodiu şi E 250 nitrit de sodiu. Acest exces
provoacă tulburări ale tensiunii arteriale, reţinerea apei în ţesuturi, împiedică
fixarea calciului în oase, este nefrotoxic.
CONCLUZII.
Produsul analizat nu este indicat copiilor, supraponderalilor şi obezilor,
adolescenţilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, hipertensivilor,
suferinzilor de maladii hepato-renale, de dislipidemie şi
hipertrigliriceridemie, de gută, de maladii cardio şi cerebrovasculare,
neurodegenerative (Parkinson şi Alzheimer), suferinzilor de cancere, de maladii
ale pielii, celor cu artitrită reumatoidă, cu osteoporoză, persoanelor cu
status proinflamator sistemic.