x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Pătrunjelul şi imunitatea

Pătrunjelul şi imunitatea

de Georgeta Licsandru    |    07 Apr 2008   •   00:00
Pătrunjelul şi imunitatea

ÎN TOP ● Superaliment pentru prevenirea asteniei de primăvară
Pătrunjelul conţine mai multă vitamina C decît citricele. În 100 g de frunze proaspete de pătrunjel sînt aproximativ 200 mg de vitamina C. Datorită acestei vitamine, pătrunjelul contribuie la întărirea sistemului imunitar.


ÎN TOP ● Superaliment pentru prevenirea asteniei de primăvară
Pătrunjelul conţine mai multă vitamina C decît citricele. În 100 g de frunze proaspete de pătrunjel sînt aproximativ 200 mg de vitamina C. Datorită acestei vitamine, pătrunjelul contribuie la întărirea sistemului imunitar.


Pătrunjelul este "ca o tabletă de multivitamine adăugată în mîncare". Astfel caracterizează această plantă dr Gillian McKeith în volumul "Hrană vie pentru sănătate. 12 superalimente naturale pentru întărirea sănătăţii". Frunzele proaspete de pătrunjel furnizează betacaroten, vitaminele C, K, minerale (fier, calciu, fosfor, mangan, magneziu, potasiu). Prin conţinutul de vitamina C, pătrunjelul este un bun adjuvant în prevenirea asteniei de primăvară, anemiei şi virozelor respiratorii. "Conţinutul sporit de vitamina C, betacaroten, vitamina B12, clorofilă şi acizi graşi esenţiali face din pătrunjel un aliment bun pentru imunitate. Pătrunjelul abundă în clorofilă şi astfel opreşte dezvoltarea bacteriilor, ciupercilor şi a altor microorganisme", notează dr Gillian McKeith. De asemenea, pătrunjelul este un foarte bun diuretic. Adăugarea pătrunjelului în salate sau mîncăruri contribuie la eliminarea retenţiilor de apă, dar şi a ureei şi acidului uric. Din acest motiv, trebuie inclus în dieta celor care suferă de gută.


DIGESTIE. În condiţiile unei diete bogate în alimente grele, cei mai mulţi dintre noi au probleme cu digestia, iar eliminarea toxinelor este dificilă. Pătrunjelul  reprezintă un remediu  şi pentru persoanele cu probleme digestive. Frunzele au proprietăţi depurative, stimulînd detoxifierea organismului şi buna funcţionare a ficatului. "În mod special, rădăcina de pătrunjel întăreşte splina, putînd astfel să trateze malabsorbţia, respiraţia urît mirositoare, scăderea în greutate, anorexia şi oboseala. De asemenea, îmbunătăţeşte digestia proteinelor şi a grăsimilor", arată dr Gillian McKeith. Frunzele de pătrunjel îşi păstrează proprietăţile benefice, cu condiţia să fie adăugate la sfîrşit în supă, ciorbă sau în ghiveciul de legume. Prin fierbere, pătrunjelul pierde o mare parte din vitaminele şi mineralele care îi conferă proprietăţile antioxidante.


Reţetă

O mînă de pătrunjel proaspăt de două-trei ori pe săptămînă reprezintă un adaos deosebit pentru orice dietă. În salate sau mîncăruri, pătrunjelul poate fi folosit atît proaspăt, cît şi uscat. Pentru stimularea digestiei este recomandat şi ceaiul din frunze de pătrunjel, din care se beau două-trei căni pe zi. Dr Gillian McKeith ne recomandă o reţetă pentru un sos-cremă de pătrunjel. Pentru aceasta spălaţi o legătură de pătrunjel, tocaţi frunzele mărunt. Adăugaţi o cană cu apă şi un sfert de cană cu ulei de in, măsline sau floarea-soarelui, două linguri de suc de lămîie, o jumătate de linguriţă de suc de lămîie şi 50 g tofu moale. Amestecaţi toate ingredientele pînă la formarea unei compoziţii cremoase.


×