x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Peste o tonă de alimente stricate

Peste o tonă de alimente stricate

de Nicoleta Catana    |    26 Iul 2008   •   00:00
Peste o tonă de alimente stricate

Alarmat de temperaturile foarte ridicate, Dan Vlaicu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a efectuat o serie de controale în cadrul cărora a verificat modul în care se respectă calitatea produselor.

Alarmat de temperaturile foarte ridicate, Dan Vlaicu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a efectuat o serie de controale în cadrul cărora a verificat modul în care se respectă calitatea produselor.

 
În luna iulie, ANPC a controlat 195 de operatori economici şi 146.600 de kilograme de alimente, din care peste 18.800 nu erau în conformitate cu legea în vigoare. Printre produsele găsite în neregulă s-au aflat carne de pasăre care prezenta arsuri de congelare, piept de pui cu un strat gros de gheaţă la suprafaţă, rezultat din procesul de decongelare-recongelare, ficăţei, pipote şi inimi de pui care aveau ambalajul deteriorat, arsuri de congelare şi culoarea modificată. De asemenea, inspectorii au găsit pateuri cu brînză şi stafide şi minirulouri cu căpşuni congelate care aveau aspect modificat, conţinut deformat, cu lipituri. Acestea au fost găsite la comercializare în judeţele Galaţi, Suceava, Satu-Mare, Cluj şi Vrancea.

Alte produse care au fost identificate cu deficienţe, de data aceasta în Bucureşti, sînt brînza topită Apetito, al cărei ambalaj de carton era depreciat, umed, strivit şi nu asigura protecţia alimentului, iar îngheţatele Amicii şi Dinky aveau consistenţa moale, formă nespecifică. Un alt aliment pe bază de lapte, caşcavalul Rucăr, cu ambalaj bombat şi pete de culoare albă la suprafaţa produsului şi brînză de burduf cu modificări organoleptice, mucegai la suprafaţă, miros fetid, suprafaţă lipicioasă, a fost găsit la comercializare în judeţele Satu-Mare şi Dolj. La un supermarket din Bucureşti, s-au găsit la raionul de fructe, sub deviza "Prospeţime garantată", banane cu coaja pătată pe zone întinse, avînd miezul cu modificări de consistenţă şi miros.

 
ALTE NEREGULI. Nici încadrarea în cantitatea netă declarată nu a fost respectată de comercianţi. Tot la un supermarket din Bucureşti, mai precis în zona Drumul Taberei, puii la rotisor, pregătiţi şi comercializaţi în incinta magazinului, expuşi preambalat, prezentau lipsă în cantitatea netă de pînă la 90 grame/bucată, faţă de cea declarată. În Bistriţa, s-au găsit la comercializare pui griller congelaţi, marca Best Form, ambalaţi în Germania, care în urma cîntăririlor prezentau lipsă din cantitatea netă declarată, cuprinsă între 27 g şi 270 g. Autoritatea Naţională pentru Proteţia Consumatorului a mai constatat, în cadrul controlului, că 19% din operatorii economici controlaţi la nivel naţional nu respectau condiţiile de depozitare impuse de producători, în timp ce, în Bucureşti, această abatere s-a înregistrat la 48% din cei verificaţi. Astfel, au fost găsite produse de cofetărie expuse la temperatura  mediului ambiant de peste 25şC, faţă de maxim 22şC, cea impusă de producător în judeţul Bihor. Nerespectarea condiţiilor de vecinătate a alimentelor, precum şi lipsa aparaturii de control şi înregistrare a temperaturii au fost constatate în Alba, Vrancea şi Bucureşti.

 

Deficienţe majore

O altă neregulă identificată de inspectorii ANPC este nerespectarea prevederilor legale privind informarea consumatorilor. Au fost identificate magazine unde lipseau în totalitate elementele de caracterizare- identificare a produselor. Astfel, alimente ca miniştrudele cu mere, crochete de peşte, calamar tub, pulpe de miel congelate, file cod, tort Doboş MAIRA, au fost găsite la comercializare în judeţele Teleorman, Galaţi, Arad, Timiş şi Dîmboviţa. Unele produse verificate aveau data limită de consum ilizibilă. Acestea au fost constatate în judeţele Bihor (lactate), Braşov (smîntînă), Caraş-Severin (burtă de vită Agria), Mureş (piure de castane congelat la care suprafaţa ambalajului, inclusiv data durabilităţii minimale, era acoperită de eticheta cu traducerea informaţiilor în limba română). La produsul Spighetti Biscotti, import Italia, distribuit şi comercializat în judeţul Brăila, şi la prăjitura MOUSE, comercializată în Timişoara, nu s-a putut identifica denumirea.

×
Subiecte în articol: bun de consum