x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Peştele tratează alergiile

Peştele tratează alergiile

de Georgeta Licsandru    |    24 Iul 2008   •   00:00
Peştele tratează alergiile

Două-trei porţii de peşte săptămînal îi protejează pe copii de alergii şi astm bronşic de natură alergică. Alergiile apar pe fondul imunităţii scăzute. Peştele întăreşte sistemul de apărare contra bolilor.

Două-trei porţii de peşte săptămînal îi protejează pe copii de alergii şi astm bronşic de natură alergică. Alergiile apar pe fondul imunităţii scăzute. Peştele întăreşte sistemul de apărare contra bolilor.

 
Majoritatea alergiilor apar înainte de vîrsta de 10 ani. Pentru a preveni alergiile, nutriţioniştii de la Statens Serum Institut (Danemarca) le sfătuiesc pe mame să le dea copiilor să mănînce peşte chiar înainte de vîrsta de 1 an. Potrivit studiului danez, două-trei porţii de peşte pe săptămînă întăresc sistemul imunitar al copiilor şi previn apariţia diferitelor forme de alergie, inclusiv a astmului bronşic de natură alergică. Pe parcursul studiului, cercetătorii danezi au ţinut sub observaţie 232 de băieţi şi 228 de fete din primele luni de viaţă şi pînă la vîrsta şcolară. Astfel, copiii care au mîncat cîte 60 g peşte de două-trei ori pe săptămînă au prezentat un risc scăzut de afecţiuni alergice. Efectul imunostimulator al peştelui se datorează conţinutului în proteine şi în grăsimi din seria acizilor graşi omega 3. Anticorpii sînt proteine, tocmai de aceea sistemul imunitar are nevoie în primul rînd de proteine. Cum peştele este una dintre cele mai bune surse de proteine, evident dieta bogată în peşte asigură un sistem imunitar puternic. 100 g hering conţin 18 g proteine, codul – 19 g, stavridul – 21 g, macroul – 22 g.

 
OMEGA 3. Peştele previne alergiile şi datorită conţinutului în acizi graşi esenţiali omega 3. Dacă un copil  nu mănîncă peşte de cîteva ori pe săptămînă, el mai are o soluţie pentru menţinerea imunităţii şi prevenirea alergiilor, reprezentată de suplimentele nutritive cu ulei de peşte, cu acizi graşi omega 3, mai arată studiul danez. De asemenea s-a stabilit o legătură între dieta mamei în timpul sarcinii şi apariţia astmului bronşic în primii ani de viaţă ai copilului. Femeile care mănîncă peşte în timpul sarcinii nasc copii cu risc scăzut de a suferi de astm. Cercetătorii de la Statens Serum Institut au observat, de asemenea, că produsele lactate, carnea roşie şi cea de pasăre nu au capacitatea de a proteja contra alergiilor.

 

Imunitate

O parte a imunităţii este înnăscută, iar o alta dobîndită. Imunitatea înnăscută – moştenită de la părinţi – nu poate fi influenţată pînă la sfîrşitul vieţii. Imunitatea dobîndită însă poate fi sprijinită şi stimulată, un rol important avînd alimentul. Pînă la 6-7 luni, sistemul imunitar al copilului nu este format, laptele matern fiind cel care îi furnizează anticorpii necesari. Maturizarea maximă a sistemului imunitar se produce între 2 şi 4 ani. Pentru un sistem imunitar puternic, în dieta copilului trebuie să se regăsească peştele, lactatele îmbogăţite cu probiotice şi multe fructe şi legume proaspete, spun cercetătorii de la Statens Serum Institut. Fructele şi legumele proaspete sînt principala sursă de vitamine şi minerale cu efect imunostimulator şi imunomodulator.

×
Subiecte în articol: peste alimentaţie sănătoasă