Două-trei porţii de peşte săptămînal îi protejează pe copii de alergii şi astm bronşic de natură alergică. Alergiile apar pe fondul imunităţii scăzute. Peştele întăreşte sistemul de apărare contra bolilor.
Două-trei porţii de peşte săptămînal îi protejează pe copii de alergii şi astm bronşic de natură alergică. Alergiile apar pe fondul imunităţii scăzute. Peştele întăreşte sistemul de apărare contra bolilor.
Majoritatea alergiilor apar înainte de vîrsta de 10 ani.
Pentru a preveni alergiile, nutriţioniştii de la Statens Serum Institut
(Danemarca) le sfătuiesc pe mame să le dea copiilor să mănînce peşte chiar înainte
de vîrsta de 1 an. Potrivit studiului danez, două-trei porţii de peşte pe săptămînă
întăresc sistemul imunitar al copiilor şi previn apariţia diferitelor forme de
alergie, inclusiv a astmului bronşic de natură alergică. Pe parcursul
studiului, cercetătorii danezi au ţinut sub observaţie 232 de băieţi şi 228 de
fete din primele luni de viaţă şi pînă la vîrsta şcolară. Astfel, copiii care
au mîncat cîte 60 g peşte de două-trei ori pe săptămînă au prezentat un risc scăzut
de afecţiuni alergice. Efectul imunostimulator al peştelui se datorează conţinutului
în proteine şi în grăsimi din seria acizilor graşi omega 3. Anticorpii sînt
proteine, tocmai de aceea sistemul imunitar are nevoie în primul rînd de
proteine. Cum peştele este una dintre cele mai bune surse de proteine, evident
dieta bogată în peşte asigură un sistem imunitar puternic. 100 g hering conţin
18 g proteine, codul – 19 g, stavridul – 21 g, macroul – 22 g.
OMEGA 3. Peştele
previne alergiile şi datorită conţinutului în acizi graşi esenţiali omega 3.
Dacă un copil nu mănîncă peşte de cîteva
ori pe săptămînă, el mai are o soluţie pentru menţinerea imunităţii şi
prevenirea alergiilor, reprezentată de suplimentele nutritive cu ulei de peşte,
cu acizi graşi omega 3, mai arată studiul danez. De asemenea s-a stabilit o legătură
între dieta mamei în timpul sarcinii şi apariţia astmului bronşic în primii ani
de viaţă ai copilului. Femeile care mănîncă peşte în timpul sarcinii nasc copii
cu risc scăzut de a suferi de astm. Cercetătorii de la Statens Serum Institut
au observat, de asemenea, că produsele lactate, carnea roşie şi cea de pasăre
nu au capacitatea de a proteja contra alergiilor.
Imunitate
O parte a imunităţii este înnăscută, iar o alta dobîndită. Imunitatea înnăscută – moştenită de la părinţi – nu poate fi influenţată pînă la sfîrşitul vieţii. Imunitatea dobîndită însă poate fi sprijinită şi stimulată, un rol important avînd alimentul. Pînă la 6-7 luni, sistemul imunitar al copilului nu este format, laptele matern fiind cel care îi furnizează anticorpii necesari. Maturizarea maximă a sistemului imunitar se produce între 2 şi 4 ani. Pentru un sistem imunitar puternic, în dieta copilului trebuie să se regăsească peştele, lactatele îmbogăţite cu probiotice şi multe fructe şi legume proaspete, spun cercetătorii de la Statens Serum Institut. Fructele şi legumele proaspete sînt principala sursă de vitamine şi minerale cu efect imunostimulator şi imunomodulator.