x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Piciorul plat

de Magda Colgiu    |    02 Noi 2010   •   00:00
Piciorul plat

Entitate frecventă în serviciile de recuperare medicală şi ortopedie, piciorul plat (pes planus) este o diformitate întâlnită la adulţi, afirmă medicul Sebastian Diaconescu, specialist recuperare la Institutul Naţional de Recupe­rare, Medicină Fizică şi Balneologie Bucureşti.

Piciorul plat este o afecţiune în care arcul longitudinal (partea internă) a piciorului se prăbuşeşte şi intră în contact cu solul. În cazul unor persoane, acest arc nu se dezvoltă optim în timpul creşterii.

"Insuficienţa sau disfuncţia muşchiului tibial posterior este considerată cea mai frecventă cauză a piciorului plat", precizează specialistul în recuperare. Ea este frecvent întâlnită la femeile de vârstă medie.


FACTORI FAVORIZANŢI

"Diabetul, medicamentele corticoste­roide, traumatismele sau intervenţiile chirurgicale anterioare predispun pacientul la ruptura tendonului tibialului posterior cu picior plat subsecvent. În cazul unui pacient cu picior plat, insuficienţa tibialului posterior este cea mai frecventă cauză. Totuşi, trebuie ţinut seama şi de patologia congenitală la nivelul piciorului posterior, artrite, traumatisme, boli neurologice (artropatia Charcot)".
Prezentarea clinică a unui pacient cu picior plat poate fi extrem de variabilă, corelându-se direct cu stadiul bolii.

Cele mai frecvente semne şi simptome sunt absenţa arcului longitudinal în ortostatism (menţinerea corpului în poziţie verticală), durerea la nivelul piciorului şi lateralizarea călcâiului la examinarea din spate.


RADIOGRAFIE
Pentru o evaluare optimă, ca în majoritatea afecţiunilor piciorului si gleznei, radiografiile sunt obligatorii.
"Opţiunile terapeutice se întind de la tratament conservator medicamentos, la adaptarea încălţămintei şi gimnastica medicală, la diferite proceduri chirurgicale. Tratamentul optim al piciorului plat cere o cunoaştere justă a biomecanicii piciorului şi o judecată clinică optimă".

Medicul Sebastian Diaconescu precizează că nu există o opţiune terapeutică standard pentru toţi pacienţii. "Există mai multe variante care trebuie luate în considerare pentru a obţine o funcţionalitate optimă individuală".

Astfel, împreună cu profesorul Eugen Caracaş, medicul Sebastian Diaconescu vă recomandă o serie de exerciţii medicale pentru a corecta piciorul plat.

×
Subiecte în articol: armonia trupului