x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Prăjitura care îngraşă

Prăjitura care îngraşă

de Cristina Andreea Calin    |    09 Apr 2008   •   00:00
Prăjitura care îngraşă

CE BEM, CE MÎNCĂM ● Produsul conţine multă sare
La prima vedere, prăjitura analizată poate părea un produs bun pentru copii, avînd blat de cacao şi cremă de lapte. Din păcate, mai există şi alte ingrediente care îi imprimă o valoare energetică foarte mare.


CE BEM, CE MÎNCĂM ● Produsul conţine multă sare
La prima vedere, prăjitura analizată poate părea un produs bun pentru copii, avînd blat de cacao şi cremă de lapte. Din păcate, mai există şi alte ingrediente care îi imprimă o valoare energetică foarte mare.

Prăjitura Alexia cu blat de cacao şi cremă de lapte are în compoziţie următoarele ingrediente, după cum este scris pe etichetă: "Zahăr, făină de grîu, ouă, grăsimi vegetale, arome alimentare, lapte praf (1,4%), agenţi de afînare (bicarbonat de sodiu – E 500, difosfat disodic E 450), alcool dublu rafinat, sare, antioxidant (acid citric – E 330)". Informaţiile nutriţionale pentru 100 de grame sunt: proteine 6,65 g, lipide 12,18 g.

Acidul citric E 330 este un acidifiant natural sau artificial care este obţinut din fructe (citrice) sau prin biosinteză. Acesta poate cauza afecţiuni bucale, de exemplu accelerarea apariţiei cariilor dentare. Aditivul alimentar E 330 se găseşte într-o gamă mare de produse alimentare şi poate cauza efecte adverse persoanelor care au un sistem imunitar sensibil.


ANALIZĂ. Prăjitura este un produs din categoria celor de cofetărie, dezechilibrat nutriţional, cu un exces de zaharuri rafinate (zaharoză), cu index glicemic foarte ridicat. De asemenea, în compoziţia prăjiturii intră şi glucide cu absorbţie lentă (amidon) care imprimă prăjiturii o încărcătură glicemică ridicată şi o densitate calorică mare. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrage atenţia că produsul analizat conţine şi o sursă ascunsă de sare, o sursă de gluten, lactoză şi proteine din ouă şi din lapte potenţial alergene pentru anumite persoane. De cele trei surse de sare trebuie ţinut cont pentru a nu se depăşi doza zilnică recomandată, de 6 g/zi pentru un adult.


CONCLUZII. Produsul analizat nu este indicat supraponderalilor şi obezilor, celor cu sindrom metabolic, suferinzilor de boli cardiovasculare şi renale. Specialistul le recomandă diabeticilor să consume această prăjitură numai cu acordul medicului curant. De asemenea, alergicii la proteina din ou vor testa produsul înainte de consum pentru a vedea care este reacţia organismului. Prăjitura este interzisă suferinzilor de celiachie din cauza conţinutului de gluten.

×
Subiecte în articol: bun de consum