x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Prăjitură cu 14 aditivi nocivi

Prăjitură cu 14 aditivi nocivi

de Cristina Andreea Calin    |    21 Oct 2008   •   00:00
Prăjitură cu 14 aditivi nocivi

CE BEM, CE MĂNCĂM •
Assi Cake Sweet home este o “prăjitură cu cremă de cacao”, cu profil nutriţional extrem de dezechilibrat, cu un mare exces de glucide (66,2%), din care o parte cu  index glicemic foarte ridicat (zaharoză, sirop glucoză-fructoză).

Cantitatea mare de glucide epuizează funcţia pancreatică, determinând fluctuaţii mari ale glicemiei, cu efecte nefaste asupra sănătăţii, avertizează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Produsul conţine şi o cantitate mare de grăsimi, 20,3%, din care se remarcă grăsimile hidrogenate (margarină), extrem de nocive pentru sănătatea sistemului cardiovascular şi cerebrovascular.

Pentru ca prăjitura să arate cât mai bine, producătorul a folosit 14 aditivi alimentari. E1520 este unul dintre cei mai periculoşi. Acesta produce stări depresive ale sistemului nervos central, este neurotoxic şi cardiotoxic. Doza zilnică admisă de propilen glicol este de 0-25 mg/kg corp. Efecte adverse are şi E476, poliricinoleat de poliglicerol, care este hepato şi nefrotoxic. Mai mult, acesta poate fi utilizat doar în produse sărace în grăsimi. Doza zilnică admisă pentru acesta este de 7,5 mg/kg corp. Conservantul sorbat de potasiu, E202, poate produce alergii şi crize de astm.

Având în vedere compoziţia, produsul nu poate fi vândut în unităţile de învăţământ preuniversitar, pentru că nu respectă prevederile Legii 123/2008.

 

Concluziile specialistului

În urma analizei informaţiilor înscrise pe etichetă, rezultă că prăjitura Assi Cake nu este recomandată copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor, obezilor, cardiovascularilor, celor cu maladii cerebrovasculare, hepatorenale, bolnavilor de gută, suferinzilor de osteoporoză, persoanelor cu afecţiuni dermatologice, inclusiv celulită, celor cu maladii ale tractusului intestinal, bolnavilor de cancer, celor cu status proinflamator sistemic, persoanelor cu sindrom metabolic. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant înainte de consum. Alergicii la soia, ouă şi lapte vor testa reacţia organismului înainte de consum. Din cauza conţinutului de gluten, produsul este interzis celiachicilor.

INGREDIENTE:
Făină de grâu, zahăr, sirop de glucoză-fructoză, sorbitol (E420), ouă integrale, dextroză, amidon de porumb, făină de soia, agenţi de creştere (E450 – difosfat, E500 – bicarbonat de sodiu), acid citric (E330), sare, vanilie, emulgatori (E470 – săruri de sodiu, potasiu şi calciu ale acizilor graşi, E471 – mono şi digliceride ale acizilor graşi, E475 – esterii poliglicerici ai acizilor graşi), glicogen din propilenă (E1520) – corect este “propilen glicol” – utilizat în sistemele de răcire ale autovehiculelor, propionat de sodiu (E281), sorbet de potasiu (E202); crema 28% (zahăr, uleiuri şi grăsimi vegetale rafinate şi parţial hidrogenate, margarină, zer pudră, cacao pudră 2,4%, lecitină de soia (E322), sorbat de potasiu – E202, arome identic naturale); glazura 12% (zahăr, grăsimi vegetale hidrogenate, cacao pudră 7%, zer pudră, lecitină de soia – E322, esteri poligliceroli din acizi graşi – E476).
Posibili alergeni: făină de grâu, făină de soia, lecitină de soia, ouă, zer pudră.
Informaţiile nutriţionale pentru 100 de grame de produs: proteine 4,3 grame, carbohidraţi 66,2 grame, grăsimi 20,3 grame, valoarea energetică 1858,8 kj/464,7 kcal.
Assi Cake Sweet home are o masă netă de 250 de grame.

×
Subiecte în articol: bun de consum