x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Produse bio, pe pofta oricui

0
22 Mai 2007 - 00:00

Alimente organice, biologice sau ecologice… Sau mai simplu, produse "bio", aşa cum le cunoaşte toată lumea. Sunt aceste alimente un moft sau o necesitate? Dacă ţinem cont că ajung pe mesele noastre fără a fi tratate cu ingrăşăminte chimice, cu pesticide, fără intervenţia ingineriei genetice, atunci e clar că alimentele bio nu sunt un moft. "In contextul poluării globale, aceste alimente sunt o necesitate.

Alimente organice, biologice sau ecologice… Sau mai simplu, produse "bio", aşa cum le cunoaşte toată lumea. Sunt aceste alimente un moft sau o necesitate? Dacă ţinem cont că ajung pe mesele noastre fără a fi tratate cu ingrăşăminte chimice, cu pesticide, fără intervenţia ingineriei genetice, atunci e clar că alimentele bio nu sunt un moft. "In contextul poluării globale, aceste alimente sunt o necesitate.

Ele vor rămăne intotdeauna mai curate decăt produsele obţinute in mod convenţional. Produsele organice sunt urmărite pe tot parcursul lanţului alimentar - de la solul in care sunt cultivate cerealele cu care sunt hrănite animalele şi pănă la modul de viaţă al acestora. Alimentele obişnuite pot fi contaminate cu diferite substanţe cu acţiune negativă asupra sănătăţii", precizează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

AVANTAJE

Specialistul nostru ne explică avantajele alimentelor organice. Deoarece nu sunt contaminate cu pesticide, cu micotoxine, produsele organice certificate pot preveni imbătrănirea precoce, bolile cronice. Pesticidele folosite la scară largă in agricultura tradiţională afectează sistemul nervos, iar micotoxinele pot provoca intoxicaţii grave atăt la animale, căt şi la oameni. Nici produsele obţinute de la animale care au fost tratate cu hormoni de creştere sau antibiotice nu pot fi numite alimente organice. Dimpotrivă, consumul unor asemenea alimente prezintă numeroase pericole pentru sănătatea noastră: de la apariţia tulburărilor hormonale şi pănă la creşterea riscului de cancer.

LEGUME, FRUCTE, OUĂ...

Orice aliment poate deveni organic - de la legume, fructe şi pănă la carne, ouă, lactate - cu condiţia să fie respectate regulile de producţie. Atenţie insă! Acest lucru nu inseamnă că un aliment organic este şi dietetic. "Pentru ca un aliment ecologic, biologic sau organic să fie sănătos, trebuie ca şi corespondentul lui obişnuit să fie sănătos. Să luăm ca exemplu zahărul rafinat. Fie că este obţinut din sfeclă modificată genetic, din sfeclă obişnuită sau din sfeclă cultivată in sistemul ecologic, zahărul are tot 4 calorii/gram şi ridică aceleaşi probleme dacă este consumat in exces. Cu toţii ştim că păinea albă nu este sănătoasă.

Recomandarea este valabilă şi in cazul păinii albe obţinută din făină ecologică. In privinţa grăsimilor, lucrurile stau la fel. Un produs poate fi obţinut in condiţii ecologice, dar dacă predomină grăsimile saturate, de origine animală, nu este sănătos", ne atrage atenţia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

In ceea ce priveşte aspectul, nu este nici o diferenţă intre un produs ecologic şi unul clasic. In urmă cu căţiva ani se acredita ideea că fructele, legumele obţinute in acest sistem sunt mai mici, mai pipernicite decăt cele obţinute in sistemul convenţional. Este o percepţie falsă insă!

Atăt in ţara noastră, căt şi in străinătate, alimentele organice sunt mai scumpe. Pe piaţa romănească, gama produselor organice este destul de restrănsă. Majoritatea acestor alimente sunt aduse din străinătate (unele conserve de legume, fructe, unele produse de panificaţie).

VALABILITATE

Alimentele biologice au un termen de valabilitate mai mic decăt alimentele obişnuite, deoarece nu conţin aditivii alimentari de sinteză - conservanţii, coloranţii, agenţii de sapiditate, de ingroşare. Conservaţii chimici sunt inlocuiţi cu conservanţi naturali, acidul lactic, de exemplu. Lipsa conservanţilor face ca salamul, laptele fermentat biologic să se altereze mai rapid. Mezelurile biologice sunt mai bune, gustul lor este natural. Pentru a se conserva, unele alimente sunt tratate termic.

AVERTISMENT

In ultimii ani, rapoartele OMS au inregistrat o creştere alarmantă a cazurilor de diabet, afecţiuni cardiovasculare, obezitate sau cancer. Principalul vinovat este alimentul.

Suntem ceea ce măncăm, iar dacă vrem o stare de sănătate căt mai bună, atunci trebuie să ne alegem cu grijă ceea ce punem pe masă. In ţări ca Austria, Germania, Anglia, produsele biologice ocupă aproximativ 10% din piaţă. In agricultura ecologică, ingrăşămintele chimice sunt inlocuite cu cele organice, de aceea produsele biologice nu conţin nitraţi. In doze mari, nitraţii pot provoca probleme sangvine şi chiar cancer.

ŞTIAŢI CĂ

n Pe ambalajul unui aliment ecologic trebuie să regăsim ştampila organismului de certificare şi de asemenea sigla naţională pentru produsele din această categorie. Pentru a fi declarat ecologic, trebuie ca minimum 95% din ingredientele unui produs să fie ecologice. Dacă insă numai 10% din ingrediente sunt ecologice, atunci nu poate fi numit aliment bio.

SFATUL MEDICULUI

Principiile de nutriţie sunt aceleaşi fie că alegem alimentele obişnuite sau pe cele organice. "O dietă monotonă in care domină alimentele organice nu este mai bună decăt una cu alimente obişnuite, dacă nu are varietate. Dacă regimul nostru se bazează pe carne şi produse din carne, după un timp pot apărea dezechilibrele metabolice, cum ar fi guta. Şi asta indiferent că am ales cărnuri provenite de la animale crescute in sistemul ecologic", ne avertizează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Citeşte mai multe despre:   produsele,   organice,   alimente,   alimentele,   alimentatie echilibrata

 



Mai multe titluri din categorie

Incearca aceste arome de ceai laxativ si scapa de problemele delicate!

Incearca aceste arome de ceai laxativ si scapa de problemele delicate!
Galerie Foto Sortimentele de ceai laxativ se bazeaza pe plante sau amestecuri de plante organice care combat constipatia. Ceaiul se poate consuma fara prescriptie medicala, are efecte benefice in ameliorarea flatulentei si ajuta la...

Durerea de spate - Care Sunt Factorii Cauzatori?

Durerea de spate - Care Sunt Factorii Cauzatori?
Durerea de spate nu lasă niciun aspect al vieții noastre neatins. Aceasta afectează starea noastră de spirit, activitățile sociale la care participăm, relațiile cu cei din jur și însăși viziunea asupra...

Ovarul polichistic este cea mai frecventă suferinţă endocrină

Ovarul polichistic este cea mai frecventă suferinţă endocrină
Sindromul ovarului polichistic se caracterizează prin tulburări în ovulaţie, exces de hormoni androgeni, multiple microchisturi ovariene. Este întâlnit destul de des şi aduce suferinţe importante femeilor atinse...

Oamenii sunt tot mai încrezători în vaccinurile anti COVID-19

Oamenii sunt tot mai încrezători în vaccinurile anti COVID-19
Populația din mai multe țări ale lumii sunt tot mai încrezătoare în vaccinurile anti COVID-19, arată un studiu Kekst CNC, transmite AFP. Cercetarea a fost realizată în șase state, respectiv Franţa,...

Eficiența vaccinurilor anti COVID-19 la noile tulpini. Ce protecție oferă tratamentele de imunizare

Eficiența vaccinurilor anti COVID-19 la noile tulpini. Ce protecție oferă tratamentele de imunizare
Cele trei vaccinuri anti COVID-19 aprobate în UE sunt eficiente împotriva tulpinii din Marea Britanie dar oferă o protecție scăzută la cea din Africa de Sud, după cum arată studiile preliminare. Cu toate astea,&n...

UPDATE Al treilea vaccin anti COVID-19 a fost autorizat în SUA. Se va administra într-o singură doză

UPDATE Al treilea vaccin anti COVID-19 a fost autorizat în SUA. Se va administra într-o singură doză
Vaccinul de la Johnson&Johnson, primul vaccin din lume care va fi administrat printr-o singură doză, a fost aprobat în regim de urgență de FDA în Statele Unite ale Americii. Compania Johnson&Johnson va...

Terapia Bach: cele 38 de remedii preparate din flori

Terapia Bach: cele 38 de remedii preparate din flori
Galerie Foto Echilibrul emoțional reprezintă cea mai eficientă cale de a ne vindeca și de a preveni apariția bolilor. De-a lungul timpului, au fost dezvoltate multe tipuri de terapii alternative, care pot ajuta la sănătatea...

Un nou tratament pentru COVID-19 este analizat de Agenția Europeană pentru Medicamente

Un nou tratament pentru COVID-19 este analizat de Agenția Europeană pentru Medicamente
Medicamentul Regdanvimab pentru tratarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 este analizat de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA). Tratamentul cu anticorpi monoclonali este dezvoltat de compania...

Persoanele infectate anterior cu COVID-19 dezvoltă mai mulți anticorpi în urma vaccinării

Persoanele infectate anterior cu COVID-19 dezvoltă mai mulți anticorpi în urma vaccinării
Persoanele care nu au fost infectate cu SARS-CoV-2 dezvoltă mai puțini anticorpi după efectuarea vaccinului, față de cele care s-u îmbolnăvit, arată un studiu realizat de MedLife. Astfel, răspunsul imun la ...

Studiu: Cât timp supraviețuiește virusul SARS-CoV-2 pe textile

Studiu: Cât timp supraviețuiește virusul SARS-CoV-2 pe textile
Virusul SARS-CoV-2 poate supraviețui până la trei zile pe mai multe tipuri de țesături, precum cele fabricate din bumbac, poliester și policoton, arată un studiu realizat de Universitatea De Montfort din...

UPDATE Controverse cu privire la vaccinul AstraZeneca. Mesajul Comisiei Europene

UPDATE Controverse cu privire la vaccinul AstraZeneca. Mesajul Comisiei Europene
După ce vaccinul AstraZeneca a fost refuzat de Germania, Comisia Europeană încearcă să redistribuie dozele. Totodată, șefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, a declarat că şi-ar face bucuroasă a...

Picioare frumoase și îngrijite: trucuri utile pentru a avea grijă de tine în fiecare zi

Picioare frumoase și îngrijite: trucuri utile pentru a avea grijă de tine în fiecare zi
Picioarele te ajută să te miști prin lume și să stai în picioare câte o zi întreagă. Cu toate acestea, se întâmplă, adesea, ca ele să primească cea mai puțină atenție. Îngrijirea picioarelor nu este...

Gesturi care salvează viața în cancerul de sân

Gesturi care salvează viața în cancerul de sân
Cancerul mamar este o formă de boală neoplazică foarte răspândită la femei, iar depistarea devreme a unor modificări la sâni este de mare importanţă. Tocmai de aceea femeia trebuie să-şi examineze singură s

Israel: Primul studiu asupra eficienței vaccinului anti COVID-19 produs de Pfizer

Israel: Primul studiu asupra eficienței vaccinului anti COVID-19 produs de Pfizer
Vaccinul anti COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech oprește transmiterea infecției la majoritatea persoanelor imunizate din Israel, arată datele preliminare ale primul studiu efectuat în rândul populației,...

(P) Hmdmedical.uk.com - hybrid dermatoscope, perfect pentru descoperirea, la timp, a problemelor pielii !

(P) Hmdmedical.uk.com - hybrid dermatoscope, perfect pentru descoperirea, la timp, a problemelor pielii !
În trecut, alunițele erau considerate semne de frumusețe și în Franța, nobilii își puneau alunițe false pe chip sau piele. Însa, în Evul Mediu, alunița era considerată un semn al vrăjitoarelor, mai ales...
Serviciul de email marketing furnizat de