x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Produse bio, pe pofta oricui

Produse bio, pe pofta oricui

22 Mai 2007   •   00:00

Alimente organice, biologice sau ecologice… Sau mai simplu, produse "bio", aşa cum le cunoaşte toată lumea. Sunt aceste alimente un moft sau o necesitate? Dacă ţinem cont că ajung pe mesele noastre fără a fi tratate cu ingrăşăminte chimice, cu pesticide, fără intervenţia ingineriei genetice, atunci e clar că alimentele bio nu sunt un moft. "In contextul poluării globale, aceste alimente sunt o necesitate.

Alimente organice, biologice sau ecologice… Sau mai simplu, produse "bio", aşa cum le cunoaşte toată lumea. Sunt aceste alimente un moft sau o necesitate? Dacă ţinem cont că ajung pe mesele noastre fără a fi tratate cu ingrăşăminte chimice, cu pesticide, fără intervenţia ingineriei genetice, atunci e clar că alimentele bio nu sunt un moft. "In contextul poluării globale, aceste alimente sunt o necesitate.

Ele vor rămăne intotdeauna mai curate decăt produsele obţinute in mod convenţional. Produsele organice sunt urmărite pe tot parcursul lanţului alimentar - de la solul in care sunt cultivate cerealele cu care sunt hrănite animalele şi pănă la modul de viaţă al acestora. Alimentele obişnuite pot fi contaminate cu diferite substanţe cu acţiune negativă asupra sănătăţii", precizează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

AVANTAJE

Specialistul nostru ne explică avantajele alimentelor organice. Deoarece nu sunt contaminate cu pesticide, cu micotoxine, produsele organice certificate pot preveni imbătrănirea precoce, bolile cronice. Pesticidele folosite la scară largă in agricultura tradiţională afectează sistemul nervos, iar micotoxinele pot provoca intoxicaţii grave atăt la animale, căt şi la oameni. Nici produsele obţinute de la animale care au fost tratate cu hormoni de creştere sau antibiotice nu pot fi numite alimente organice. Dimpotrivă, consumul unor asemenea alimente prezintă numeroase pericole pentru sănătatea noastră: de la apariţia tulburărilor hormonale şi pănă la creşterea riscului de cancer.

LEGUME, FRUCTE, OUĂ...

Orice aliment poate deveni organic - de la legume, fructe şi pănă la carne, ouă, lactate - cu condiţia să fie respectate regulile de producţie. Atenţie insă! Acest lucru nu inseamnă că un aliment organic este şi dietetic. "Pentru ca un aliment ecologic, biologic sau organic să fie sănătos, trebuie ca şi corespondentul lui obişnuit să fie sănătos. Să luăm ca exemplu zahărul rafinat. Fie că este obţinut din sfeclă modificată genetic, din sfeclă obişnuită sau din sfeclă cultivată in sistemul ecologic, zahărul are tot 4 calorii/gram şi ridică aceleaşi probleme dacă este consumat in exces. Cu toţii ştim că păinea albă nu este sănătoasă.

Recomandarea este valabilă şi in cazul păinii albe obţinută din făină ecologică. In privinţa grăsimilor, lucrurile stau la fel. Un produs poate fi obţinut in condiţii ecologice, dar dacă predomină grăsimile saturate, de origine animală, nu este sănătos", ne atrage atenţia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

In ceea ce priveşte aspectul, nu este nici o diferenţă intre un produs ecologic şi unul clasic. In urmă cu căţiva ani se acredita ideea că fructele, legumele obţinute in acest sistem sunt mai mici, mai pipernicite decăt cele obţinute in sistemul convenţional. Este o percepţie falsă insă!

Atăt in ţara noastră, căt şi in străinătate, alimentele organice sunt mai scumpe. Pe piaţa romănească, gama produselor organice este destul de restrănsă. Majoritatea acestor alimente sunt aduse din străinătate (unele conserve de legume, fructe, unele produse de panificaţie).

VALABILITATE

Alimentele biologice au un termen de valabilitate mai mic decăt alimentele obişnuite, deoarece nu conţin aditivii alimentari de sinteză - conservanţii, coloranţii, agenţii de sapiditate, de ingroşare. Conservaţii chimici sunt inlocuiţi cu conservanţi naturali, acidul lactic, de exemplu. Lipsa conservanţilor face ca salamul, laptele fermentat biologic să se altereze mai rapid. Mezelurile biologice sunt mai bune, gustul lor este natural. Pentru a se conserva, unele alimente sunt tratate termic.

AVERTISMENT

In ultimii ani, rapoartele OMS au inregistrat o creştere alarmantă a cazurilor de diabet, afecţiuni cardiovasculare, obezitate sau cancer. Principalul vinovat este alimentul.

Suntem ceea ce măncăm, iar dacă vrem o stare de sănătate căt mai bună, atunci trebuie să ne alegem cu grijă ceea ce punem pe masă. In ţări ca Austria, Germania, Anglia, produsele biologice ocupă aproximativ 10% din piaţă. In agricultura ecologică, ingrăşămintele chimice sunt inlocuite cu cele organice, de aceea produsele biologice nu conţin nitraţi. In doze mari, nitraţii pot provoca probleme sangvine şi chiar cancer.

ŞTIAŢI CĂ

n Pe ambalajul unui aliment ecologic trebuie să regăsim ştampila organismului de certificare şi de asemenea sigla naţională pentru produsele din această categorie. Pentru a fi declarat ecologic, trebuie ca minimum 95% din ingredientele unui produs să fie ecologice. Dacă insă numai 10% din ingrediente sunt ecologice, atunci nu poate fi numit aliment bio.

SFATUL MEDICULUI

Principiile de nutriţie sunt aceleaşi fie că alegem alimentele obişnuite sau pe cele organice. "O dietă monotonă in care domină alimentele organice nu este mai bună decăt una cu alimente obişnuite, dacă nu are varietate. Dacă regimul nostru se bazează pe carne şi produse din carne, după un timp pot apărea dezechilibrele metabolice, cum ar fi guta. Şi asta indiferent că am ales cărnuri provenite de la animale crescute in sistemul ecologic", ne avertizează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

×