x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Proteinele: pro si contra

0
00 0000 - 00:00
Aproximativ 20% din aportul caloric zilnic trebuie sa provina din proteine de origine animala (carne, lactate, oua) si vegetala (mazare, fasole, soia, alune). "Astfel, o persoana sanatoasa ar trebui sa consume aproximativ 0,8 g proteine pe kilogram corp pe zi", ne recomanda prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. In unele cazuri este necesara o cantitate mai mare de proteine. Copiii in perioada de crestere au nevoie de un aport sporit de alimente bogate in proteine. Acelasi lucru este valabil si in cazul femeilor insarcinate, al celor care alapteaza, al persoanelor care depun efort fizic intens. O alimentatie saraca in proteine afecteaza celulele nervoase, intarzie cresterea copiilor, provoaca tulburari hormonale, anemie, cicatrizarea lenta a ranilor, digestie greoaie. De asemenea, carenta de proteine ne afecteaza pielea, care devine uscata, unghiile se fragilizeaza, parul incepe sa cada. "Pe termen lung, carenta de proteine poate provoca retentie de apa si o umflare excesiva a stomacului. Exemplul cel mai bun in acest sens este dat de copiii subnutriti din Africa", continua prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Mentin imunitatea

Proteinele sunt esentiale la orice varsta, deoarece intra in structura musculaturii si constituie un element de baza in mentinerea imunitatii. Ele contin aminoacizi esentiali, substante necesare functionarii organismului. Acesti aminoacizi nu pot fi sintetizati de organism, ci trebuie luati din alimente. Pentru a ne asigura necesarul de aminoacizi esentiali trebuie sa combinam cele doua tipuri de proteine: animale si vegetale. Cu un mic avantaj totusi pentru proteinele animale, care contin o cantitate mai mare de aminoacizi. Chiar si asa, nu avem voie sa exageram cu proteinele animale (carne, in special). Pe termen lung, un regim alimentar preponderent carnivor poate provoca dezechilibre metabolice – guta, obezitate.

Oul

Nu e neaparat nevoie sa mancam carne de porc pentru a ne asigura necesarul zilnic de proteine animale. Exista proteine valoroase din punct de vedere nutritional care nu provin din asa-numita carne rosie. Astfel, albusul de ou contine ov-albumina, o proteina care in momentul ingerarii este complet utilizata de metabolismul uman. Ov-albumina a fost luata ca etalon de proteina cu valoare biologica ridicata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura. Un ou fiert tare ne furnizeaza 8 g de proteine si nici nu ingrasa.

Carnea alba

Specialistii in nutritie apreciaza, de asemenea, ca proteinele animale ar fi bine sa provina dintr-o carne mai usoara – peste, pui, curcan. Asa-numita carne alba contine mai multe proteine si mai putine grasimi decat carnea rosie, fiind una dintre cele mai bune surse de aminoacizi esentiali, fier, zinc si magneziu. O portie de ton la gratar (45 g) contine 10 g proteine, 85 g pui la rotisor contin 19 g proteine, 85 g curcan la gratar – 25 g proteine, 100 g carne de rata – 25 g. Nici lactatele nu trebuie neglijate cand vine vorba despre aport proteic: intr-o cana cu lapte semidegresat (250 ml) se gasesc 9 g proteine, iar intr-un iaurt (150 ml) – 7 g.

Pentru o perioada, dar nu pentru totdeauna, putem inlocui proteinele vegetale cu cele de origine animala. Este vorba bineinteles despre perioadele de post. O portie de fasole (200 g fasole) ne furnizeaza 10 g proteine, 165 g orez brun – 4 g, doua felii de paine – 6 g, iar 30 g alune ne ofera 7 g proteine. "Exista si persoane care se expun cu buna stiinta carentelor proteice, eliminand din dieta proteinele animale. Este vorba despre o categorie de vegetarieni – veganii – care nu consuma decat produse de origine vegetala", precizeaza prof. dr. Gheorghe

Mencinicopschi.

Grasimile sunt rele, carbohidratii – la fel. Cat despre proteine, parerea generala printre cei care nu au prea multe cunostinte in domeniul nutritiei este ca sunt inofensive. Insa si proteinele se supun principiului de baza al alimentatiei echilibrate: acel principiu potrivit caruia "ce-i prea mult strica". Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi aduce un argument in acest sens: "In cantitati mari, proteinele nu sunt chiar atat de nevinovate. Un aport excesiv de proteine favorizeaza eliminarea calciului din sistemul osos. Excesul de proteine provoaca acidifierea mediului intern si dislocarea unor cantitati importante de calciu din oase. Altfel spus, o dieta bogata in carne le predispune pe femei la osteoporoza". De asemenea, cantitatile mari de proteine le creeaza probleme si persoanelor cu afectiuni renale si bolnavilor de guta.

"Ar fi bine sa nu punem pe aceeasi farfurie proteine de origine animala – carne – si carbohidrati – legume. Daca amestecam proteinele cu carbohidratii, se vor impiedica reciproc in a fi digerate. Ritmul lor de digerare este diferit. Carnea are nevoie de pana la 15-20 de ore pentru a fi digerata, in vreme ce legumele si fructele – de doua-trei ore" - Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi

LEGUME SI FRUCTE. In perioadele de post, proteinele vegetale sunt la mare cautare: soia, mazare, fasole, alune, nuci, arahide, fistic. Continutul ridicat de proteine apropie nucile si alunele de carne sau peste, tocmai de aceea consumul lor este bine venit in perioadele in care ne abtinem de la proteinele animale. Nutritionistii ne avertizeaza ca acestea au densitate calorica mare si pot favoriza cresterea in greutate.

CARNE. O sursa de proteine este carnea de vanat, mult mai buna decat cea de porc. 100 g carne de vanat contin numai 120 de calorii, 35 mg sodiu, 1,5 g grasimi si 26 g proteine. Vanatul este o carne slaba, foarte bogata in fier.

EFECTUL YO-YO. "In dietele de slabire fanteziste, in loc sa fie ars mai intai stratul adipos – grasimile –, scade masa musculara. In timp, ne vom confrunta cu asa-numitul efect yo-yo. Acesta apare cand incercam sa slabim in timp scurt prin diete dure si restrictive. In momentul in care revenim la alimentatia normala, luam in greutate mai mult decat am pierdut. Masa musculara redusa nu mai consuma energia din alimente. Aceasta energie va fi stocata sub forma de grasimi", avertizeaza prof. dr. Gh. Mencinicopschi.

CIUPERCI. Un hibrid intre proteina vegetala si cea animala – asa sunt caracterizate ciupercile. Ele se apropie mult de carne datorita continutului de glicogen – zaharul de rezerva specific carnii. Sunt bogate in aminoacizi, ceea ce le da un gust apropiat de cel al carnii.

PROTEINE DE ORIGINE ANIMALA
100 g - Proteine
  • Carne de curcan 24,5
  • Macrou 22
  • Carne de vaca slaba 20,4
  • Carne de pui 20,1
  • Salau 19,4
  • Telemea de vaca 19,4
  • Cod 19
  • Crap 18,9
  • Lapte de vaca 3,5
  • Iaurt 3,2
  • PROTEINE DE ORIGINE VEGETALA
    100 g - Proteine
  • Alune de pamant 25
  • Fasole boabe 23
  • Nuci 21
  • Migdale 20
  • Masline negre 20
  • Fistic prajit 16
  • Alune 14
  • Masline verzi 12,5
  • Mazare verde 8
  • Ciuperci 5
  • GIORGIO SCARLINI/STOCK FOOD/GULIVER
    Citeşte mai multe despre:   carne,   animale,   proteine,   alimentatie echilibrata,   proteinele

     



    Mai multe titluri din categorie

    74 de milioane de lei pentru achiziția de incubatoare pentru nou-născuți

    74 de milioane de lei pentru achiziția de incubatoare pentru nou-născuți
    Ministerul Sănătății a anunțat că alocă în acest an peste 74 de milioane de lei pentru achiziția de incubatoare pentru nou-născuți. În acest scop, Ioana Mihăilă a semnat ordinul prin care se...

    Care sunt ecografiile esenţiale în sarcină

    Care sunt ecografiile esenţiale în sarcină
    O mulţime de legende umblă cu privire la testele făcute de gravidă, se vorbeşte de cât mai dese controale şi ecografii. Iată viziunea actuală cu privire la supravegherea sarcinii. Doctorul în medicină...

    Igiena dupa implant dentar

    Igiena dupa implant dentar
    Galerie Foto Multi pacienti care trec pragul unei clinici stomatologice se intreaba care sunt regulile pe care trebuie sa le respecte dupa ce au apelat la tratamentul cu implant dentar. Specialistii recomanda o igiena orala...

    Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de CureVac nu oferă suficientă protecție

    Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de CureVac nu oferă suficientă protecție
    Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de firma germană de biotehnologie CureVac are o eficiență de numai 47%, în urma unui amplu studiu, scrie AFP. Acesta este dezvoltat pe tehnologia ARN mesager. "A atins o efica...

    Pensionarea și căsătoria, printre cele mai stresante momente din viață

    Pensionarea și căsătoria, printre cele mai stresante momente din viață
    În 1967, psihiatrii Thomas Holmes și Richard Rahe au examinat dosarele medicale a peste 5.000 de pacienți cu scopul de a stabili care sunt evenimentele cele mai stresante din viața unui om și care este impactul pe...

    (P) Ce este lifting-ul facial? Medicii de la Soma Clinic ne explica ce presupune procesul si pentru cine este potrivit.

    (P) Ce este lifting-ul facial? Medicii de la Soma Clinic ne explica ce presupune procesul si pentru cine este potrivit.
    Galerie Foto Lifting-ul facial este o un procedeu chirurgical care diminuează semnele vizibile cauzate de îmbătrânire de la nivelul feței și gâtului cum ar fi ridurile, șanțurile nazolabiale adâncite, depunerile...

    Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Novavax oferă o protecție de peste 90%

    Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Novavax oferă o protecție de peste 90%
    Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de producătorul american de medicamente Novavax oferă o protecție de peste 90%, inclusiv împotriva noilor tulpini, arată un studiu realizat pe aproximativ 30.000 de...

    Sfaturile vedetei Andi Dorfman despre cum să ai grijă de tine

    Sfaturile vedetei Andi Dorfman despre cum să ai grijă de tine
    Andi Dorfman are peste un milion de fani pe rețelele sociale, oferă sfaturi de întreținere și relaxare mentală și fizică. A fost vedetă în reality show-ul The Bachelorette și prezentatoare de...

    67% dintre părinții angajați au constatat stări de frustrare și anxietate la copii în timpul pandemiei

    67% dintre părinții angajați au constatat stări de frustrare și anxietate la copii în timpul pandemiei
    Circa 67% dintre angajaţii părinţi au constatat stări de frustrare şi anxietate la copii în ultimul an, din cauza pandemiei de COVID-19, arată un sondaj al platformei Undelucram.ro, în...

    85% dintre români au luat vitamine sau suplimente alimentare în perioada pandemiei

    85% dintre români au luat vitamine sau suplimente alimentare în perioada pandemiei
    85% dintre consumatori au luat în ultima lună vitamine, iar 79% au luat suplimente alimentare. În top 3 vitamine preferate se numără Vitamina C (49%), Vitamina D (41%) și Magneziu (40%), arată un studiu al...

    Descoperire revoluționară. Un nou tratament pentru Alzheimer

    Descoperire revoluționară. Un nou tratament pentru Alzheimer
    Un nou tratament pentru boala Alzheimer a fost aprobat în Statele Unite, după o pauză de două decenii, scrie AFP. Cu toate acestea, afecțiunea nu este rezolvată. Medicamentul a fost aprobat de Agenția pentru...

    Spitalul "Sfânta Maria" din Capitală a reprimit acreditarea pentru transplantul pulmonar

    Spitalul "Sfânta Maria" din Capitală a reprimit acreditarea pentru transplantul pulmonar
    Spitalul "Sfânta Maria" din Capitală a reprimit acreditarea pentru transplantul pulmonar, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Monica Althamer. "Spitalul "Sfânta Maria" a reprimit...

    Capcanele dietelor care promit rezultate rapide 

    Capcanele dietelor care promit rezultate rapide 
    Galerie Foto Diversele afecțiuni, presiunea socială, greutatea de a te mișca, dificultatea de a găsi haine potrivite, nemulțumirea față de imaginea noastră din oglindă. Toate acestea sunt cauzele care ne propulsează în...

    Pregătirea pentru montarea unui implant dentar

    Pregătirea pentru montarea unui implant dentar
    O procedură de implant dentar se efectuează prin introducerea unor rădăcini artificiale ale dinților. Aceste implanturi se leagă de osul maxilarului, permițând medicului dentist sau chirurgului oral să plaseze...

    Sigilarea dinților la copii. Top avantaje

    Sigilarea dinților la copii. Top avantaje
    Ce este sigilarea dentară   Te întrebi dacă toți copiii sunt afectați de carii dentare? Răspunsul este oferit de statisticile internaționale, care arată că peste 50% dintre copiii cu vârste până...
    Serviciul de email marketing furnizat de