Aproximativ 20% din aportul caloric zilnic trebuie sa provina din proteine de origine animala (carne, lactate, oua) si vegetala (mazare, fasole, soia, alune). "Astfel, o persoana sanatoasa ar trebui sa consume aproximativ 0,8 g proteine pe kilogram corp pe zi", ne recomanda prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. In unele cazuri este necesara o cantitate mai mare de proteine. Copiii in perioada de crestere au nevoie de un aport sporit de alimente bogate in proteine. Acelasi lucru este valabil si in cazul femeilor insarcinate, al celor care alapteaza, al persoanelor care depun efort fizic intens. O alimentatie saraca in proteine afecteaza celulele nervoase, intarzie cresterea copiilor, provoaca tulburari hormonale, anemie, cicatrizarea lenta a ranilor, digestie greoaie. De asemenea, carenta de proteine ne afecteaza pielea, care devine uscata, unghiile se fragilizeaza, parul incepe sa cada. "Pe termen lung, carenta de proteine poate provoca retentie de apa si o umflare excesiva a stomacului. Exemplul cel mai bun in acest sens este dat de copiii subnutriti din Africa", continua prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Mentin imunitatea
Proteinele sunt esentiale la orice varsta, deoarece intra in structura musculaturii si constituie un element de baza in mentinerea imunitatii. Ele contin aminoacizi esentiali, substante necesare functionarii organismului. Acesti aminoacizi nu pot fi sintetizati de organism, ci trebuie luati din alimente. Pentru a ne asigura necesarul de aminoacizi esentiali trebuie sa combinam cele doua tipuri de proteine: animale si vegetale. Cu un mic avantaj totusi pentru proteinele animale, care contin o cantitate mai mare de aminoacizi. Chiar si asa, nu avem voie sa exageram cu proteinele animale (carne, in special). Pe termen lung, un regim alimentar preponderent carnivor poate provoca dezechilibre metabolice guta, obezitate.Oul
Nu e neaparat nevoie sa mancam carne de porc pentru a ne asigura necesarul zilnic de proteine animale. Exista proteine valoroase din punct de vedere nutritional care nu provin din asa-numita carne rosie. Astfel, albusul de ou contine ov-albumina, o proteina care in momentul ingerarii este complet utilizata de metabolismul uman. Ov-albumina a fost luata ca etalon de proteina cu valoare biologica ridicata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura. Un ou fiert tare ne furnizeaza 8 g de proteine si nici nu ingrasa.Carnea alba
Mencinicopschi.
Grasimile sunt rele, carbohidratii la fel. Cat despre proteine, parerea generala printre cei care nu au prea multe cunostinte in domeniul nutritiei este ca sunt inofensive. Insa si proteinele se supun principiului de baza al alimentatiei echilibrate: acel principiu potrivit caruia "ce-i prea mult strica". Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi aduce un argument in acest sens: "In cantitati mari, proteinele nu sunt chiar atat de nevinovate. Un aport excesiv de proteine favorizeaza eliminarea calciului din sistemul osos. Excesul de proteine provoaca acidifierea mediului intern si dislocarea unor cantitati importante de calciu din oase. Altfel spus, o dieta bogata in carne le predispune pe femei la osteoporoza". De asemenea, cantitatile mari de proteine le creeaza probleme si persoanelor cu afectiuni renale si bolnavilor de guta. "Ar fi bine sa nu punem pe aceeasi farfurie proteine de origine animala carne si carbohidrati legume. Daca amestecam proteinele cu carbohidratii, se vor impiedica reciproc in a fi digerate. Ritmul lor de digerare este diferit. Carnea are nevoie de pana la 15-20 de ore pentru a fi digerata, in vreme ce legumele si fructele de doua-trei ore" - Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi
PROTEINE DE ORIGINE ANIMALA
|
100 g - Proteine
|
PROTEINE DE ORIGINE VEGETALA
|
100 g - Proteine
|