x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Pune-ti sangele in miscare!

Pune-ti sangele in miscare!

13 Apr 2006   •   00:00

De fiecare data cand vrem sa imbracam haine mai stramte ne plangem de colaceii de pe abdomen si de sunculitele de pe coapse si fese. Iar in zilele cand nu functioneaza liftul si suntem nevoiti sa urcam pe scari pana la birou ne amintim ca nu avem conditie fizica. Atunci ne facem promisiuni: "De saptamana viitoare merg la sala sau o sa fac jogging in jurul blocului". Insa putine sunt cazurile in care aceste promisiuni sunt puse in practica. Iar viata sedentara pe care o ducem este unul dintre factorii cei mai importanti care duc la aparitia bolilor cardiovasculare. Circulatia sangvina deficitara poate fi cauza aparitiei unei game variate de afectiuni la nivelul mai multor organe interne. "Sanatatea aparatului cardiovascular inseamna sanatatea intregului organism. Nu neglijati alergarea usoara, mersul pe bicicleta, exercitiile cu stepperul, dansul, inotul, pentru ca toate aceste activitati va mentin tineri si sanatosi mai mult timp", semnaleaza specialistul Luiza Bucur, instructor de fitness la FC National Fitness Center, lector in cadrul Federatiei Romane Sportul pentru Toti.

Programul de exercitii propus de specialistul nostru poate fi efectuat in mai multe grade de dificultate. Persoanele incepatoare sau cele in varsta trebuie sa execute miscarile in trei serii, de cate 20-30 de secunde. Este indicat ca intre exercitii sa se faca pauze de mers si respiratie profunda. In cazul persoanelor tinere, care fac miscare frecvent, Luiza Bucur recomanda efectuarea unor serii de 50-60 de secunde cu un numar mai mare de repetari. Cei care sufera de afectiuni ale inimii trebuie sa se adreseze medicului specialist inainte de a incepe programul de exercitii.

PEDALARE. Mersul pe bicicleta reprezinta un bun exercitiu pentru imbunatatirea activitatii inimii, a plamanilor, a muschilor, dar si pentru prevenirea osteoporozei. Acest gen de activitate fizica permite nu doar ameliorarea circulatiei sangvine, ci si echilibrarea si controlarea greutatii corpului. Instructorul de fitness Luiza Bucur este de parere ca "40 de minute de mers pe bicicleta de 3-4 ori pe saptamana va ajuta sa scapati de kilogramele inestetice si sa aveti o inima sanatoasa".

Mergi pe loc, calcand alternativ pe varfuri si calcaie si miscand mainile pe langa corp
Alearga pe loc, ducand genunchii la piept si mentinand in permanenta spatele drept
Tine mainile pe sezut si alearga pe loc, in asa fel incat sa atingi palmele cu calcaiele
Alearga usor pe loc timp de cateva minute

Din ghemuit, sari ducand bratele sus si revino in pozitia initiala
Asaza mai multe steppere paralel si sari peste ele ducand genunchiul la piept intr-un ritm alert
Sprijina piciorul pe bara de balet si prinde varful. Incearca sa mentii pozitia 20 de secunde, fara sa te fortezi!

×
Subiecte în articol: armonia trupului