Sfecla roşie face parte din familia rădăcinoaselor bogate în glucide
(între 8 şi 10 grame la 100 de grame de sfeclă). De asemenea, aceeaşi
cantitate de sfeclă asigură 40-45 kcal. Această legumă este valoroasă
şi pentru conţinutul diversificat de minerale şi vitamine: cele din
grupa B, vitamina C: de la 5 la 10 mg la 100 de grame de sfeclă.
Sfecla roşie face parte din familia rădăcinoaselor bogate în glucide (între 8 şi 10 grame la 100 de grame de sfeclă). De asemenea, aceeaşi cantitate de sfeclă asigură 40-45 kcal. Această legumă este valoroasă şi pentru conţinutul diversificat de minerale şi vitamine: cele din grupa B, vitamina C: de la 5 la 10 mg la 100 de grame de sfeclă.
Fibrele din sfecla de zahăr ajută la asimilarea progresivă a glucidelor, stimulând funcţionarea intestinelor. Datorită conţinutului bogat în săruri de potasiu, sfecla roşie este recomandată persoanelor hipertensive. Iar sucul de sfeclă roşie este ideal pentru detoxifierea ficatului. De asemenea, femeile însărcinate pot să-şi completeze necesarul de acid folic introducând în alimentaţie preparate din sfeclă roşie.
MACERAT. În bolile de plămâni, bolile de ficat, chiar şi pentru hepatita C se recomandă un macerat din sfeclă. Se taie în bucăţi un kilogram de sfeclă şi se adaugă o legătură de pătrunjel, o legătură de mărar, o legătură de leuştean, o căpăţână de usturoi şi o linguriţă de drojdie sau o mână de mălai. Deasupra acestui amestec se toarnă apă şi se lasă la macerat la temperatura camerei. Când lichidul este acrit se strecoară şi poate fi consumat. Se beau două pahare pe zi. Amestecul rămas după strecurare mai poate fi folosit a doua oară, dar rezultă un macerat mai slab şi în acest caz se beau patru pahare pe zi. Acest macerat curăţă organismul de toxine şi poate fi folosit de mai multe ori în cursul anului, spune prof. univ. Angela Elena Beju.
PREPARARE. Pentru a beneficia din plin de calităţile nutritive, trebuie aleasă sfecla de dimensiuni mici, cu coaja întinsă, deoarece este mai bogată în zahăr şi fibre. Sfecla roşie este gustoasă crudă, coaptă sau fiartă. Evident, calităţile sfeclei rămân intacte dacă o vom mânca crudă, sub formă de salate cu hrean şi lămâie. Dar trebuie reţinut că şi preparată termic, sfecla păstrează mare parte din elementele nutritive.
Fibrele din sfecla de zahăr ajută la asimilarea progresivă a glucidelor, stimulând funcţionarea intestinelor. Datorită conţinutului bogat în săruri de potasiu, sfecla roşie este recomandată persoanelor hipertensive. Iar sucul de sfeclă roşie este ideal pentru detoxifierea ficatului. De asemenea, femeile însărcinate pot să-şi completeze necesarul de acid folic introducând în alimentaţie preparate din sfeclă roşie.
MACERAT. În bolile de plămâni, bolile de ficat, chiar şi pentru hepatita C se recomandă un macerat din sfeclă. Se taie în bucăţi un kilogram de sfeclă şi se adaugă o legătură de pătrunjel, o legătură de mărar, o legătură de leuştean, o căpăţână de usturoi şi o linguriţă de drojdie sau o mână de mălai. Deasupra acestui amestec se toarnă apă şi se lasă la macerat la temperatura camerei. Când lichidul este acrit se strecoară şi poate fi consumat. Se beau două pahare pe zi. Amestecul rămas după strecurare mai poate fi folosit a doua oară, dar rezultă un macerat mai slab şi în acest caz se beau patru pahare pe zi. Acest macerat curăţă organismul de toxine şi poate fi folosit de mai multe ori în cursul anului, spune prof. univ. Angela Elena Beju.
PREPARARE. Pentru a beneficia din plin de calităţile nutritive, trebuie aleasă sfecla de dimensiuni mici, cu coaja întinsă, deoarece este mai bogată în zahăr şi fibre. Sfecla roşie este gustoasă crudă, coaptă sau fiartă. Evident, calităţile sfeclei rămân intacte dacă o vom mânca crudă, sub formă de salate cu hrean şi lămâie. Dar trebuie reţinut că şi preparată termic, sfecla păstrează mare parte din elementele nutritive.
Citește pe Antena3.ro