In Peru, tara de origine, rosiile au fost folosite initial in scopuri terapeutice. Pe langa proprietatile lor nutritive, tomatele au o importanta valoare terapeutica, de care trebuie sa profitam cu atat mai mult in sezonul cald. Potasiul, vitaminele C si E, licopenul, betacarotenul, folatii si fibrele alimentare care se gasesc in rosii sunt un adevarat izvor de sanatate. La 100 de grame, rosiile contin 250 mg potasiu, 17 mg vitamina C, 1 mg vitamina E, 700 µgr betacaroten si 16 µgr folati.
Proprietati curative
Continutul mare de apa (90%) recomanda consumul de rosii cu atat mai mult in sezonul cald. Tomatele suprima setea, revigoreaza si detoxifica organismul, fiind foarte eficiente indeosebi in afectiuni ale ficatului. "Rosiile au proprietatea de a alcaliniza sangele. Din acest motiv, consumul acestor legume este recomandat in unele boli precum guta sau reumatismul", precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Pentru ca au un continut scazut de calorii (17 kcal/100 g), rosiile sunt indicate si in curele de slabire. Tomatele sunt, de asemenea, un bun tonifiant pentru stomac si un bun ameliorator al digestiei. Un consum sustinut de tomate scade vascozitatea sangelui si se reduce astfel riscul de tromboza si ateroscleroza, precum si cel de afectiuni vasculare. Pentru ca au un continut mare de antioxidanti, rosiile au un puternic efect antiimbatranire, protejand articulatiile, muschii, celulele nervoase. Mai multe studii au aratat ca licopenul, principalul constituent al tomatelor, este un important antioxidant care poate reduce riscul aparitiei cancerului de prostata. "Tomatele pot preveni si alte tipuri de cancer, precum cel de limba, de esofag, de colon.Citește pe Antena3.ro