Cîteva roşii pe săptămînă pot preveni apariţia bolii Alzheimer, spun cercetătorii coreeni. Ei speră chiar să obţină din roşii un vaccin împotriva maladiei care afectează un număr foarte mare de vîrstnici.
Cîteva roşii pe săptămînă pot preveni apariţia bolii Alzheimer, spun cercetătorii coreeni. Ei speră chiar să obţină din roşii un vaccin împotriva maladiei care afectează un număr foarte mare de vîrstnici.
Neurologii au descoperit că boala Alzheimer, cea mai
frecventă afecţiune degenerativă a creierului, apare în urma acumulării de
beta-amiloid, un fragment dintr-o proteină pe care organismul o produce în mod
normal şi care distruge sinapsele – conexiunile vitale dintre celulele
nervoase. Roşiile pot bloca acumularea acestei substanţe în creier şi astfel
reuşesc să
prevină sau cel puţin să întîrzie apariţia bolii Alzhemier, au explicat cercetătorii Institutului coreean de Cercetare în Bioştiinţe şi Biotehnologie din Seul.
VACCIN. Specialiştii
au obţinut roşii modificate genetic, prin combinarea genelor precursoare
proteinei beta-amiloid cu codul genetic al roşiilor. Cu aceste roşii, ei au hrănit
şoarecii de laborator de cîteva ori pe săptămînă, timp de trei săptămîni.
Testele de sînge au arătat că roşiile au reuşit să stimuleze sistemul imunitar
al şoarecilor să producă anticorpi care împiedică acumularea de proteine
vinovate de apariţia bolii Alzheimer. Din roşiile modificate genetic, specialiştii
institutului coreean de cercetare încearcă acum crearea unui vaccin, dar sunt
necesare mai multe cercetări pînă la obţinerea lui. Acesta ar fi primul vaccin împotriva
demenţelor. Tratamentele existente încetinesc dezvoltarea bolii, dar nu reuşesc
să o vindece şi nu întotdeauna sînt eficiente.
Pînă la obţinerea vaccinului, cercetătorii spun că un consum regulat de roşii are aproape aceeaşi eficienţă în prevenirea bolii Alzheimer şi îl recomandă în mod deosebit persoanelor care prezintă risc crescut de a dezvolta maladia degenerativă a creierului. Atenţie! Prin preparare termică, roşiile îşi pierd proprietăţile, aşa încît ele trebuie consumate crude.
Beneficii
Licopenul conţinut de roşii neutralizează radicalii liberi, care sînt la originea bolilor cardiovasculare, afecţiunilor oncologice şi îmbătrînirii precoce. 100 de grame de roşii conţin 5 mg de licopen, iar pentru prevenirea cancerului avem nevoie de aproximativ 5-8 grame de licopen zilnic, ceea ce înseamnă un consum de 100-150 de grame de roşii zilnic. Betacarotenul, un alt antioxidant puternic din roşii, întăreşte sistemul imunitar, menţine elasticitatea pielii şi acuitatea vizuală. Luteina din roşii este şi ea valoroasă, fiindcă previne degenerescenţa maculară şi ne protejează vederea. Vitamina C conţinută de roşii acoperă peste 40% din necesarul zilnic al acestei vitamine, iar potasiul din roşii are un rol benefic în funcţionarea sistemului nervos.