x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Salam cu rom

de Mihaela Ionescu    |    10 Sep 2009   •   00:00
Salam cu rom

Grăsimile şi zaharurile sunt ingredientele principale ale mixului de salam Zimbo. Pe lângă acestea au mai fost adăugaţi aditivi alimentari, sare şi un element-surpriză, rom.



Mixul de salam Zimbo este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutriţional cu un exces de lipide de origine animală, care, consumate excesiv, pun în pericol sănătatea sistemului cardiovascular, dar şi a ficatului. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne explică faptul că acest tip de grăsimi duc la îngroşarea vaselor de sânge, ceea ce se traduce în timp prin apariţia unor maladii foarte grave.

De asemenea, în compoziţia produsului analizat intră şi o cantitate mare de zaharuri cu index glicemic ridicat şi absorbţie rapidă: dextroză, maltodextrină, zahăr, sirop de glucoză. Din această cauză se produce stres la nivelul pancreasului, care va fi nevoit să secrete o cantitate mai mare de insulină într-o perioadă mai scurtă de timp. Pe lângă toate aceste ingrediente, Mix salam crud-uscat mai are în compoziţie şi o cantitate mare de sare, care prezintă un element de risc pentru sănătatea inimii şi a rinichilor în special.

Din compoziţia produsului analizat nu lipsesc aditivii alimentari. E120 este folosit pentru a da o culoare cât mai naturală salamului, numai că asupra consumatorilor are o serie de efecte adverse. Cel mai grav este faptul că poate declanşa sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD). De asemenea, poate produce alergii şi erupţii cutanate. Conservantul E250, nitrit de sodiu, este unul dintre cei mai periculoşi aditivi alimentari pentru că are un ridicat potenţial cancerigen.

Pe lângă mărirea termenului de valabilitate, nitritul de sodiu are şi rolul de colorant. Din lista de ingrediente rezultă că produsul analizat are şi o valoare energetică foarte ridicată.

CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
Nu este clar motivul pentru care s-a folosit rom, însă este un motiv în plus pentru ca suferinzii de maladii hepatice, copiii şi femeile însărcinate şi care alăptează să evite consumul acestui produs. De asemenea, produsul analizat este o dovadă în plus a necesităţii citirii cu atenţie a etichetelor produselor alimentare, pentru că nu se ştie niciodată ce se ascunde în spatele unui salam, de exemplu.

În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul ne spune că "mix salam crud uscat" nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor cu maladii cardiace, renale, hepatice, hipertensivilor, celor cu alergii, persoanelor cu dislipidemii, celor cu hiperuricemie (gută), suferinzilor de cancer, de boli dermatologice (inclusiv celulită), celor cu maladii neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer), celor cu boli ale tractusului digestiv.

Suferinzii de diabet vor cere sfatul medicului curant şi vor ţine cont de aportul de glucide al produslui.


Eticheta
Zimbo. Mix salam crud-uscat.
Salam salami: carne de porc, slănină, sare, dextroză, maltodextrină, zahăr, sirop de glucoză, condimente, coloranţi: E120 carmin, antioxidanţi E300 acid ascorbic, rom, conservanţi E250 nitrit de sodiu, produs afumat. 100 g produs finit s-au obţinut 129 g g carne.
Salam "Bauernmettwurst": carne de porc, slănină, sare, dextroză, sirop de glucoză, maltodextrină, condimente, coloranţi E120 carmin, antioxidanţi E301 ascorbat de sodiu, rom, arome, conservanţi E250 nitrit de sodiu, produs afumat. 100 g produs finit sau obţniut din 135 g carne.
Salam "sommerwurst" carne de porc, slănină, sare, sirop de glucoză, dextroză, condimente, coloranţi E120 carmin, antioxidanţi E300 acid ascorbic, extracte de condimente, rom, conservanţi E250 nitrit de sodiu, produs afumat. 100 g produs finit sau obţinut din 122 g carne.

×
Subiecte în articol: bun de consum