Numărul toxiinfecţiilor alimentare a crescut foarte mult in ultima perioadă. Igiena adecvată la locul de preparare şi consumarea alimentelor este absolut obligatorie.
Salmonella este una dintre bacteriile cele mai răspăndite. De cele mai multe ori se găseşte in carnea de pui, in laptele şi in ouăle proaspete. Măncarea gătită sau dezgheţată care nu este consumată imediat prezintă şi ea riscul producerii de salmoneloză. Pentru a evita apariţia salmonelozei este foarte important să ne spălăm pe măini de fiecare dată cănd intrăm in contact cu alimentele. Â
Atunci cănd mergeţi să măncaţi intr-un local, asiguraţi-vă pe căt posibil că acolo se respectă normele de igienă. Pe timpul verii cazurile de salmoneloză cresc alarmant, aşa incăt este nevoie de o atenţie deosebită in privinţa alimentelor pe care le consumăm.
EFECTE. Toxiinfecţia alimentară cu Salmonella se manifestă prin febră, vomă, diaree, dureri in epigastru, stare generală proastă, perioada de incubaţie variind intre 6 ore şi 2 zile, in funcţie de rezistenţa organismului. Prin administrare de medicamente in timp util, dublat de un proces de reechilibrare hidrică şi minerală, boala este tratabilă. Persoanele cele mai expuse la contaminarea cu această bacterie sunt copiii, persoanele vărstnice şi cele cu sistemul imunitar slăbit. De obicei, simptomele de salmoneloză dispar de la sine, insă există şi cazuri in care pot apărea complicaţii. Una dintre ele este dezvoltarea sindromului Reiter, care poate duce in timp la apariţia artritei cronice.
Alimentele infestate cu Salmonella nu pot fi recunoscute, avănd un miros normal, ceea ce face mai greu evitarea contaminării.
- dr. ing. Gabriela Berechet