x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Sănătate din fructe de sezon

Sănătate din fructe de sezon

de Mirela Dădăcuş    |    08 Sep 2009   •   00:00
Sănătate din fructe de sezon

Vrei să slăbeşti sau să-ţi recapeţi energia după un concediu care te-a "amorţit"? Include în dieta ta zilnică fructele de sezon. Acestea au trei atuuri: sunt variate, delicioase şi pline de sănătate.

Bogate în antioxidanţi, vitamina C, potasiu, fibre şi alte substanţe necesare unei bune funcţionări a organismului, fructele previn numeroase boli: de la răceli banale şi insomnii, până la bolile de inimă, diabetul, cancerul sau astmul bronşic.

STRUGURII, BUNI PENTRU INIMĂ
Supranumiţi şi "vedeta" toamnei, strugurii reduc riscul apariţiei afecţiunilor cardiovasculare, au efect antiinflamator, diminuează nivelul tensiunii arteriale şi al colesterolului "rău", întârzie îmbătrânirea celulară. Pe de altă parte, sâmburii de struguri, care conţin un ulei special, întăresc pereţii vaselor de sânge, fiind folosiţi în reducerea riscului formării cheagurilor de sânge, în terapia insuficienţei venoase şi a edemelor ce apar după o intervenţie chirurgicală.

Cele mai multe beneficii asupra sănătaţii sunt atribuite strugurilor roşii, care conţin un pigment (prezent în coajă şi seminţe) al cărui nivel este de 100 de ori mai ridicat decât cel existent în pulpa fructului. Strugurii sunt bogaţi şi în acid elagic, un flavonoid ce luptă împotriva cancerului. Aceeaşi proprietate o are şi resveratrolul, o substanţă existentă în special în vinul roşu, ce are rol antitumoral, antiinflamator şi antialergic.

MERELE AJUTĂ DIGESTIA
Cine mănâncă un măr pe zi nu are probleme cu nivelul colesterolului şi nici cu bolile de piele, are o digestie bună şi un ficat sănătos. Datorită proprietăţilor antioxidante, merele contribuie şi la inhibarea dezvoltării celulelor canceroase. Studiile au arătat că 100 grame de mere furnizează o cantitate de antioxidanţi echivalentă cu 1.500 miligrame de vitamina C.
Recomandări: obezitate, dureri de cap, artrită, astm, anemie, tuberculoză, insomnie, diaree, pietre la rinichi.

MĂCEŞELE, INAMICUL REUMATISMULUI
Durerile lombare, artrita reumatoidă, dar şi lipsa poftei de mâncare sunt câteva dintre problemele de sănătate pe care le putem trata cu măceşe. Bogate în vitaminele C, A, E si K, în calciu şi fier, acestea şi-au dovedit eficienţa şi în tratarea infecţiilor precum şi în reducerea tensiunii arteriale. În plus, ele asigură o bună funcţionare a sistemului respirator, dar şi circulator.

Recomandări: pietre la rinichi, diaree, febră, răceli, boli de plămâni, gută, reumatism, boli ale sânului, oboseală.

GUTUILE CRESC POFTA DE MÂNCARE
Fructe specifice acestui sezon, gutuile, au un conţinut ridicat în vitamina A, fier, fibre şi pectina (substanţă organică, vegetală, prezentă în fructe şi care amestecată cu apa ia forma unei gelatine). 100 grame de gutui furnizează organismului 50 de calorii, 14 grame de carbohidraţi (12 grame de zahăr) şi doze semnificative de vitamina C şi calciu. Datorită pectinei, gutuile sunt indicate în afecţiunile gastro-intestinale şi ale căilor respiratorii.

Recomandări: lipsa apetitului, astenie fizică, convalescenţă, diaree la copii, stări de vomă.

 

PERELE ÎNTĂRESC IMUNITATEA
Aceste fructe, recunoscute pentru proprietatea de a întări sistemul imunitar datorită antioxidanţilor conţinuţi, sunt o sursă excelentă de vitamine (B1, B2, E şi C), acid folic, betacaroten şi fibre (solubile în apă). Chiar dacă sunt dulci, perele nu determină o creştere bruscă a glicemiei, fapt pentru care pot fi recomandate şi persoanelor cu diabet.
Recomandări: inflamaţii ale rinichilor sau colonului, alergii, hipertensiune arterială, dureri în gât, constipaţie.

NUCILE SCAD COLESTEROLUL
Sunt o sursă excelentă de proteine, fibre şi antioxidanţi precum vitamina E şi seleniu. Un consum regulat de nuci reduce valorile colesterolului, ne ţine departe de diabet şi de apariţia litiazei biliare (pietre la fiere). Mai mult, s-a dovedit că nucile previn apariţia cancerului şi a bolilor de inimă la femei, dar şi riscul de moarte subită prin infarct, la bărbaţi.

Recomandări: afecţiuni cardiace, ateroscleroză, stres, psoriasis, eczeme alergice, diabet, paraziţi intestinali, sterilitate.

PRUNELE ENERGIZEAZĂ
Consumul rfrecvent de prune, fructe bogate în vitamine (A, B2, C), calciu, fosfor, sodiu, fier şi magneziu, îmbunătăţeşte digestia şi reglează activitatea ficatului şi a pancreasului. Dacă vă simţiţi fără vlagă, aflaţi că prunele sunt considerate energizante naturale, menite să stimuleze sistemul muscular şi nervos. 100 grame de prune ne furnizează 36 de calorii, 0.52 grame de proteine, 1 gram de fibre, 22.44 miligrame de acid citric şi 6.27 grame de vitamina C.
Recomandări: tulburări de circulaţie, degenerare maculară (scăderea vederii), infecţii oculare, astm, cancer de colon, osteoartrită, artrită reumatoidă.

×
Subiecte în articol: alimentatie echilibrata