x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Securitate pentru produsele alimentare

0
Autor: Dr. ing. Gabriela Berechet 22 Mar 2008 - 00:00
Securitate pentru produsele alimentare

Conservanţii au apărut din nevoia oamenilor de a păstra alimentele cât mai mult timp. La început, aceştia erau naturali şi nu afectau sănătatea, însă o dată cu dezvoltarea tehnologiilor au apărut şi cei sintetici. De aceştia este bine să ne ferim.

Necesar - Conservanţii împiedică apariţia toxiinfecţiilor

 

Conservanţii au apărut din nevoia oamenilor de a păstra alimentele cât mai mult timp. La început, aceştia erau naturali şi nu afectau sănătatea, însă o dată cu dezvoltarea tehnologiilor au apărut şi cei sintetici. De aceştia este bine să ne ferim.

Consideraţi a fi cei mai vechi aditivi alimentari, conservanţii sunt substanţe care prelungesc durata de păstrare a produselor alimentare prin protejarea faţă de acţiunea microorganismelor, mărind gradul de securitate şi stabilitate biologică a acestora.

 

Norme. Conform Codex Alimentarius, "utilizarea aditivului alimentar poate fi luată în considerare dacă se dovedeşte că utilizarea aditivului respectiv conduce la avantaje demonstrabile în folosul consumatorului".

Consumatorul trebuie atenţionat că pentru a putea fi utilizat în producţia de alimente aditivul trebuie să îndeplinească anumite condiţii de securitate (inocuitate), de corectitudine (adaosul de aditiv se constituie ca o falsificare, dacă modifică produsul), de necesitate tehnologică (aditivul poate fi utilizat numai dacă efectul scontat nu poate fi obţinut şi prin metode de fabricaţie normale şi eficiente din punct de vedere economic şi tehnic), de control al aditivului (trebuie să existe metode rapide de decelare, calitativă şi cantitativă, a aditivului într-un produs alimentar) şi de etichetare (utilizarea aditivului trebuie menţionată pe eticheta care însoţeşte produsul alimentar). În lista aditivilor, conservanţii sunt identificaţi în grupa E 200-E 300.

Conservanţii sunt folosiţi atunci când tratamentele clasice utilizate pentru conservare (prelucrare frigorifică, prelucrare termică, uscare, sărare, afumare, murare) nu sunt satisfăcătoare pentru  a asigura calitatea nutriţională, organoleptică (aspect, culoare, gust, miros, consistenţă) şi sanitară.

Conservanţii clasici sunt utilizaţi în principal pentru a asigura securitatea sanitară sau inocuitatea produselor alimentare prin inhibarea bacteriilor patogene, eventual, prezente, care pot produce toxiinfecţii alimentare sau intoxicaţii prin toxinele elaborate în alimente şi pentru a asigura stabilitatea produselor alimentare, ceea ce antrenează după sine păstrarea proprietăţilor  senzoriale şi nutritive ale acestora prin inhibarea microorganismelor de alterare. Unii conservanţi (de exemplu SO2 şi derivaţii) protejează produsele alimentare şi faţă de oxidări.

 

Efecte. Trebuie subliniat că la utilizarea unui conservant trebuie să se aibă în vedere faptul că  substanţele conservante nu pot face un produs alimentar salubru şi nici nu pot ameliora calitatea acestuia, dacă produsul respectiv, supus conservării, a fost de proastă calitate.

De asemenea, trebuie precizat că substanţele conservante inhibă dezvoltarea microorganismelor de alterare a alimentului, efectul letal fiind lent şi limitat. Unele substanţele conservante pot fi modificate prin oxidare sau sub acţiunea enzimelor microbiene şi, deci, îşi pot pierde total eficacitatea. Trebuie menţionat faptul că substanţele conservante au eficacitate mai mare dacă sunt utilizate în amestec (sinergism) sau  asociate cu alte substanţe, cum ar fi antioxidanţii (E 300-E 400). Astfel se explică de ce pe eticheta unui aliment găsim o listă de aditivi şi nu doar unul sau doi.

Substanţele conservante cu utilizare în industria alimentară trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să nu producă forme de rezistenţă la microorganisme, să nu prezinte toxicitate faţă de organismul uman, să nu modifice calitatea produsului alimentar, să asigure conservarea la doze cât mai  mici posibile şi să poată fi distribuite în mod omogen în produsul alimentar.

 

Tipologie

Conservanţii folosiţi în industria alimentară sunt de două tipuri: conservanţi minerali – nitraţii (E 252), nitriţii (E 249-E 251), anhidre sulfuroase, sulfiţii (E 221-E 228) şi acidul boric (E 284) – şi conservanţi organici (acizi organici) – fie cu efect de conservare  principal: acidul acetic (E 260), propionic şi sărurile de Na, K, Ca (E 280 – E 283), acidul sorbic şi sărurile sale de potasiu şi calciu (E 200-E 203), acidul benzoic şi sărurile sale de Na, K, Ca (E 210-E 213), precum şi derivaţii parahidroxibenzoici (E 214-E 216), fie cu efect de conservare secundar: acidul lactic (E 270). Ca şi coloranţii, conservanţii pot fi conservanţi autorizaţi la care nu există doză limită de utilizare(quantum satis) – acid acetic (E 260), lactic (E 270), malic (E 296) – şi conservanţi autorizaţi în anumite condiţii – acid sorbic, benzoic, propionic, fosforic şi sărurile lor, acidul fumaric şi succinic, parabenii sau esterii acidului para-hidroxibenzoic, SO2, sulfiţii şi nitriţii.

Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   alimentare,   conservanţii,   conservan

 



Mai multe titluri din categorie

Raport UNICEF: Efectele CUMPLITE ale pandemiei de COVID-19 asupra sănătății mintale a copiilor

Raport UNICEF: Efectele CUMPLITE ale pandemiei de COVID-19 asupra sănătății mintale a copiilor
Dincolo de simptomele fizice grave pe care le provoacă infecția cu virusul SARS-CoV-2, pandemia are efecte negative severe și asupra sănătății mintale. Mai ales tinerii se confruntă cu anxietate și dep...

Vaccinarea a redus de peste 20 de ori riscul de deces din cauza infecției cu COVID-19 în România

Vaccinarea a redus de peste 20 de ori riscul de deces din cauza infecției cu COVID-19 în România
CNCAV a realizat studiul de eficiență a vaccinării împotriva COVID-19 în rândul persoanelor vaccinate, comparativ cu evoluția persoanelor nevaccinate. Concluzia este că vaccinurile protejează în proporție...

Cele 7 alimente pe care specialiştii nu le recomandă în perioada sarcinii 

Cele 7 alimente pe care specialiştii nu le recomandă în perioada sarcinii 
Galerie Foto Chiar dacă de obicei în timpul sarcinii este recomandat să avem o alimentaţie cât mai variată, din motive de siguranţă e bine să evităm carnea crudă sau negătită suficient, ficatul, sushi, ouăle crude,...

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Pfizer are o eficiență de peste 90% la copii

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Pfizer are o eficiență de peste 90% la copii
Vaccinul anti COVID-19 pentru copii produs de compania Pfizer este sigur și are o eficacitate de aproape 91% în prevenirea infectării în cazul minorilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, arată un studiu...

Un important medicament antiviral a fost distribuit în spitale pentru pacienții cu COVID-19

Un important medicament antiviral a fost distribuit în spitale pentru pacienții cu COVID-19
Ministerul Sănătății anunță că mii de flacoane de Remdesivir au fost distribuite în mai multe spitale din România. Medicamentul este folosit în tratamentul pacienților infectați cu SARS-CoV-2 cu forme medii...

Cum te poate ajuta dieta Rina sa slabesti?

Cum te poate ajuta dieta Rina sa slabesti?
Galerie Foto Celor care doresc sa piarda kilogramele in plus li se ofera o varietate de diete la alegere si totusi, aceasta alegere este destul de dificila de facut. Potrivit nutritionistilor si celor care au incercat-o, dieta Rina...

Cseke Attila cere ajutorul Comisiei Europene pentru un medicament anti COVID-19

Cseke Attila cere ajutorul Comisiei Europene pentru un medicament anti COVID-19
Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, a discutat din nou, miercuri, cu Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară. Cseke a cerut ajutor pentru aprovizionarea...

3 metode care îți protejează părul în timpul coafării

3 metode care îți protejează părul în timpul coafării
Deteriorarea părului a devenit o problemă des întâlnită în viața fiecărei femei. Din cauza expunerii la factorii externi, poluării și diverselor tratamente chimice, firul de păr își pierde constant din...

OMS anunță când va ajunge România la imunitatea de turmă pentru infecția cu COVD-19

OMS anunță când va ajunge România la imunitatea de turmă pentru infecția cu COVD-19
România va ajunge, dacă se menține ritmul de vaccinare anti COVID-19 din ultimele 6 săptămâni și strategiile de vaccinare în vigoare, în 7 luni la o acoperire vaccinală de 40% pentru populația totală și în...

Ce au în comun pozele cu mâncarea pe Instagram şi creşterea în greutate? - studiu

Ce au în comun pozele cu mâncarea pe Instagram şi creşterea în greutate? - studiu
Persoanele care fac poze cu mâncarea şi le pun pe Instagram, dorind să împărtăşească cu ceilalţi experienţa culinară, tind să-şi crească nu doar like-urile, ci şi mărimea taliei, conform unui studiu...

Totul despre acnee: cauze, simptome, tipuri, diagnostic, prevenție, tratament

Totul despre acnee: cauze, simptome, tipuri, diagnostic, prevenție, tratament
Pentru foarte multe persoane, adolescența înseamnă acnee distinctivă pe față și, deoseori și pe piept și pe spate. Aceste mici imperfecțiuni ale pielii tind să dispară odată cu înaintarea în vârstă, dar...

Cauze neașteptate ale tulburărilor de dispoziție. Ce poate declanșa depresia

Cauze neașteptate ale tulburărilor de dispoziție. Ce poate declanșa depresia
Anumite afecțiuni fizice ar putea determina apariția unor probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia ori tulburarea bipolară, arată un studiu publicat în JAMA Psychiatry. Astfel, o infecție...

Danemarca donează echipament medical României pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19

Danemarca donează echipament medical României pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19
Danemarca trimite în România 15 ventilatoare mobile și 8 concentratoare de oxigen pentru tratarea pacienților cu COVID-19. Ambasada Danemarcei în România anunță că decizia privind donarea de echipamente...

România activează Mecanismul de protecție civilă pentru tratarea cu anticorpi monoclonali 40.000 de persoane

România activează Mecanismul de protecție civilă pentru tratarea cu anticorpi monoclonali 40.000 de persoane
Ministerul Sănătății (MS) a solicitat, vineri dimineața, Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) activarea Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene pentru asigurarea tratamentului cu...

UPDATE Horea Timiș: Apel la persoanele cu boli cronice. Cine este vinovat de mortalitatea provocată de COVID-19

UPDATE Horea Timiș: Apel la persoanele cu boli cronice. Cine este vinovat de mortalitatea provocată de COVID-19
Pe lângă infecția cu COVID-19, birocrația contribuie și ea la clasarea României pe primul loc la mortalitate în Europa, spune șeful DSP Arad, Horea Timiș. Acesta explică de ce pacienții sunt ținuți în...
Serviciul de email marketing furnizat de