x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Seminţele alungă oboseala

Seminţele alungă oboseala

de Mirela Dădăcuş    |    17 Feb 2009   •   00:00

Seminţele, alunele şi nucile reprezintă un izvor natural de energie, datorită conţinutului lor bogat în vitamine, minerale şi aminoacizi. De exemplu, în sezonul rece, seminţele de dovleac, incluse în meniuri sau deserturi, duc la o creştere a imunităţii organismului, prin aportul lor ridicat de vitamina C. În plus, ele sunt o sursă importantă de proteine, potasiu, betacaroten, zinc şi acizi graşi omega 3.



Risc scăzut de infarct
Şi seminţele de floarea-soarelui sunt recunoscute pentru proprietăţile lor nutriţionale. Ele sunt bogate în vitaminele E şi B1, în magneziu, seleniu, fosfor şi acid folic. Nutriţioniştii spun că vitamina E joacă un rol important în afecţiunile însoţite de inflamaţii. Printre beneficiile unui aport crescut de vitamina E se numără ameliorarea simptomelor din artrita reumatoidă, din astmul bronşic şi osteoartrită. Această vitamină scade riscul apariţiei cancerului de colon şi a aterosclerozei, care este cauza infarctului miocardic şi a accidentului vascular cerebral. Seleniul este un mineral crucial pentru sănătatea noastră. Numeroase studii au demonstrat că există o legătură între o dietă cu un conţinut redus de seleniu şi apariţia cancerului. Şi magneziul este necesar unei bune funcţionări a organismului: calmează nervii, alungă oboseala, reglează tensiunea arterială, previne durerile de cap, reduce crampele musculare şi riscul accidentelor vasculare.

Multe persoane evită nucile, pe motiv că sunt bogate în calorii şi grăsimi. Este adevărat. Însă, consumate în cantităţi moderate, ele au proprietatea de a scădea riscul îmbolnăvirii inimii. Potrivit unui studiu efectuat în statul Iowa, SUA, femeile care consumă nuci de patru ori pe săptămână sunt cu 40% mai puţin expuse riscului de a deceda printr-o afecţiune cardiacă. Nucile reprezintă cea mai bună sursă de proteine, fibre, fitonutrienţi şi antioxidanţi.

Dietă cu fructe uscate

Fructele uscate sunt şi ele eficiente în lupta cu oboseala. Datorită modului în care sunt conservate, ele îşi păstrează vitaminele şi minerale vitale (vitamina C, A, B6, potasiu şi magneziu). Deoarece au un conţinut ridicat de fibre, acestea previn acumularea de kilograme în exces şi scad tensiunea arterială. Piersici, papaya, ananas, banane, pere sau prune... Toate aceste fructe, consumate uscate, sunt esenţiale în menţinerea unei diete echilibrate.

VIRTUŢI. Seminţele de dovleac sau de floarea-soarelui reprezintă unul dintre alimentele perfecte ale naturii. Ele sunt o sursă bogată de carbohidraţi, aminoacizi şi grăsimi nesaturate, de vitamine (B, C, D, E şi K) şi minerale(calciu, potasiu, niacină şi fosfor). Seminţele de dovleac în mod deosebit tratează depresia, afecţiunile prostatei şi ale vezicii urinare, precum şi tulburările de memorie.  

×
Subiecte în articol: alimentatie echilibrata