x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Şi câinii totuşi latră…

Şi câinii totuşi latră…

de Paula Anastasia Tudor    |    17 Feb 2011   •   19:31

S-a mai stins un subiect. S-a discutat, s-a dezbătut zile-n şir. Nu s-a re­zolvat nimic. Câinii latră, cara­va­­na trece, iar colbul  se aşază peste subiectul efect al unei pro­ble­me la fel de nerezolvată ca atunci când l-a provocat. (O problemă pe care alţii, mai civilizaţi, au rezolvat-o cu succes. Civilizat. Nu trebuie decât să aplicăm o reţetă.)

Nu ştiu cine este caravana. Am fost tentată să spun că autorităţile, pentru că nu rezolvă problema, dar de fapt cred că noi, societatea, suntem caravana. Pentru că so­cietatea crează problema. În primul rând pentru că e divizată, nu are o opinie comună, iar dacă se ridică unul să arate problema, alţi zece îi sar în cap. Altora nu le pasă decât de propria ogradă. Pentru ei societatea se termină la gardul curţii, aşa că scapă de pro­bleme dându-le peste gard. 

A fost un subiect care s-a stins la fel ca şi predecesoarele sale. O femeie a murit sfâşiată de câini maidanezi. S-a spus la început că a intrat să fure (şi recunosc aici un obicei: cam astea-s primele „scăpări” off-record ale poliţiei. E o chestie psihologică, omul tinde să gândească „aşa-i trebuie!”). Doar că femeia era la muncă. Apoi s-au auzit voci revoltate că incidentul s-a produs în curtea unei instituţii, deci câinii nu sunt vagabonzi.... Este relativ, ca toate cele pe lumea asta. În curtea multor instituţii se adăpostesc şi se înmulţesc câini care, atât timp cât nu-s legaţi sau închişi, pot vaga­bonda după bunul lor plac. Asta nu înseamnă că-s ai instituţiei cum nici câinii de pe lângă blocuri nu-s ai… blocurilor, deşi-s la fel de imprevizibili. Oamenii-i hrănesc, unii de drag, alţii de frică. (Le dai un os să poţi intra în scară, dar musafirii tăi pot avea surpriza să fie încolţiţi  pe alee.) Dar asta nici măcar nu contează. Umbra de echivoc asupra statutului câinilor pluteşte doar asupra acestui caz. Iar cazuri clare au mai fost şi pro­blema câinilor vagabonzi a rămas. A fost doar, din nou, îndelung discutată şi disputată.

„Te latră şi se dau la tine pentru că ţi-e frică” mi se spune. Da, mi-e frică! Deci merit să fiu atacată de câini?  Din cauza câinilor vagabonzi, n-am mai mers cu bicicleta – ultima oară aveam un alai de vreo 10-15 de câini pe urmele mele. Din cauza câinilor evit să merg printre blocuri sau prin parc şi nu cobor din maşină dacă zona nu e liberă de câini. Dar asta e problema mea şi nu înseamnă nimic pentru că încă mişc.

Însă, din păcate, nici moartea cumplită a femeii din Bucureşti, nici cea a fetiţei din Agigea, nici a japonezului din Piaţa Victoriei, nici celelalte multe cazuri în care oameni au murit sfâşiaţi de vii, nu înseamnă nimic! Iar câinii latră…

×
Subiecte în articol: trup,minte,suflet