Aditivii alimentari din acest produs pot da adictivitate, făcîndu-vă să mîncaţi din ce în ce mai multe. În timp se pot produce dezechilibre ale organismului, iar sănătatea va avea de suferit.
CE BEM, CE MÎNCĂMAditivii alimentari din acest produs pot da adictivitate, făcîndu-vă să mîncaţi din ce în ce mai multe. În timp se pot produce dezechilibre ale organismului, iar sănătatea va avea de suferit.
Star Snack cheese sînt "snacks din porumb cu gust de caşcaval"
care au în compoziţie: "făină de porumb, ulei vegetal, pudră de caşcaval
1,5%, proteine din lapte, zahăr, zahăr invertit, făină de orez, sare,
stimulatori de aromă: monosodiu glutamat E 621, inozinat de sodiu E 631,
guanilat de sodiu E 627, arome naturale şi identic naturale (n.r. –
artificiale), coloranţi: annatto E 160b, paprika extract, turmeric E100".
100 de grame de snacks au o valoare energetică de 2190 kj/ 530kcal, proteine 5
g, carbohidraţi de carbon 53 g, din care zaharuri simple 4 g, grăsimi 33 g, din
care saturate 15 g, fibre alimentare 2,5 g, sodiu 0,6 g.
ANALIZĂ.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări
Alimentare, descrie produsul analizat ca fiind "de tip snaks obţinut din făină
din porumb, uleiuri vegetale, zahăr şi zahăr invertit (amestec de glucoză-fructoză),
aditivi alimentari, potenţiatori de aromă, coloranţi". În urma analizei
ingrdientelor rezultă că snacksurile au un profil nutriţional profund
dezechilibrat, cu un mare exces de glucide şi grăsimi în special saturate,
foarte periculoase pentru sănătate.
nociv. Această compoziţie imprimă produsului şi o foarte mare densitate energetică, 530 kcal/ 100 de grame de produs. Glucidele determină şi o încărcătură glicemică mare, care agresează pancreasul endocrin, provocînd mari fluctuaţii ale glicemiei. Aditivii alimentari folosiţi la obţinerea produsului analizat conferă adictivitate snacksului, determinînd un consum excesiv al acestora, dezechilibrînd componenţa alimentelor, care ar trebui să intre în diete sănătoase. De asemenea, produsul conţine surse de proteine din lapte, sodiu ascuns (sare, E 621, E 631, E 627).
Concluzii
În urma analizei compoziţiei, specialistul ne spune că produsul nu este indicat copiilor, supraponderalilor şi obezilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, adolescenţilor, suferinzilor de maladii hepato-renale, celor cu boli cardio şi cerebrovasculare, suferinzilor de dislipidemie şi hipertrigliceridemie, suferinzilor de maladii neurodegenerative (Parkinson şi Alzheimer), bolnavilor de cancer. Persoanele care suferă de diabet şi cele cu rezistenţă la insulină vor consuma snacksurile numai cu acordul medicului curant, ţinînd cont de aportul de glucide adus de produs. Persoanele alergice la proteinele din lapte trebuie să îl testeze în prealabil pentru a vedea care este reacţia orgasnismului la aditivii alimentari folosiţi. Consumatorii trebuie să ţină cont de cantitatea de sare pentru a nu depăşi doza zilnică admisă de 6 g pentru un adult.