x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Somnul îţi spune cine eşti

Somnul îţi spune cine eşti

de Steluta Indrei    |    04 Mar 2008   •   00:00

Ştiaţi că felul în care dormim poate dezvălui din trăsăturile noastre de personalitate? Poziţia adoptată în timpul somnului face parte din limbajul trupului.

Ştiaţi că felul în care dormim poate dezvălui din trăsăturile noastre de personalitate? Poziţia adoptată în timpul somnului face parte din limbajul trupului. Or, cercetările din domeniul comunicării nonverbale au demonstrat că mesajul transmis prin gesturi şi atitudini poate avea un impact la fel de mare ca vorbirea. Astfel, chiar şi atunci când dormim transmitem un mesaj despre noi. Aflăm de la psihologul Ştefania Niţă de la Centrul de Psihologie de Acţiune şi Psihoterapie ce spune despre noi poziţia preferată în care ne odihnim.

 

 

 

Pe burtă

Foarte mulţi oameni dorm pe burtă. “Această poziţie de somn arată întoarcerea către sine, înclinarea către instrospecţie a persoanei respective. Ea este retrasă din exterior şi îşi îndreaptă atenţia către sine inclusiv în timpul somnului. Unele persoane care urmează şedinţe de psihoterapie constată la un moment dat că dorm pe burtă. Asta arată că lucrează cu ele însele chiar şi în timp ce dorm”, spune psihologul Ştefania Niţă. Dormitul pe burtă facilitează deschiderea către cunoaşterea şi înţelegerea trăirilor avute în timpul zilei. Totodată, invită la posibilitatea de a reţine visele şi de a descifra semnificaţia acestora.

 

 

 

Această poziţie în timpul somnului mai indică o stare de iubire. Persoanele îndrăgostite au tendinţa de a dormi pe burtă.

 

 

Dormitul pe burtă este poziţia de creştere şi dezvoltare a copiilor de la naştere până la 4-5 ani. În orice caz, cei care dorm pe burtă – copii sau adulţi – au un somn odihnitor, profund şi liniştit.

 

 

 

Pe spate

Cel mai profund somn îl au însă oamenii care dorm pe spate. Psihologul nostru spune chiar că aceştia dorm buştean. Uneori, această poziţie de somn indică epuizarea, starea de oboseală fizică şi psihică. “Unii dintre noi, când sunt la limita puterilor, adorm cu faţa în sus de cum pun capul pe pernă. Se abandonează în braţele odihnitoare ale somnului, nu îi mai interesează nimic. Dormitul pe spate arată o minimă tensiune interioară, fiind de asemenea un somn odihnitor”, consideră psihologul Ştefania Niţă.

A dormi pe spate constituie unul dintre indiciile că persoana respectivă se află într-o stare de echilibru cu sine şi cu mediul înconjurător. Se poate spune că este o persoană rezervată, dar nu timidă, ci chibzuită, calculată. Este optimistă şi încrezătoare în propriile forţe, deschisă spre noi experienţe de viaţă.

Pe spate este şi poziţia de somn preferată de majoritatea copiilor de 5-7 ani. Însă când o persoană adultă doarme cu faţa în sus şi cu mâinile ridicate este un indicator al regresiei către lumea copilăriei. Totodată, acest mod de a dormi trădează şi o formă de predare, de încredinţare în seama somnului.

 

 

 

 

Poziţia fetală

Cei care dorm ghemuiţi sau în aşa-zisa poziţie fetală sunt caracterizaţi de psihologul Ştefania Niţă drept persoane sensibile, care au nevoie crescută de iubire, protecţie, căldură. Somnul în poziţie ghemuită arată o stare de retragere în sine, dar nu ca în cazul procesului de introspecţie, ci apare din nevoia de autoprotejare de mediul extern.

Aceasta este una dintre cele mai frecvente poziţii de dormit, fiind însă adoptată mai degrabă de femei decât de bărbaţi. Oricum, cei care dorm astfel tânjesc după siguranţă şi intimitate. Uneori sunt timizi, însă disimulează această stare şi se prezintă celor din jur sub masca unor persoane puternice.

 

 

 

Cei care se confruntă cu stări de deprimare, singurătate, abandon, trăite la intensităţi mari, pot începe la un moment dat să doarmă ghemuiţi, remarcă psihologul Ştefania Niţă. În cazul lor, poziţia fetală indică o stare de regresie în copilărie, apărută din nevoia primară de atenţie şi îngrijire din partea celorlalţi. Cu alte cuvinte, aşteaptă ca persoanele apropiate să le ofere protecţie şi tandreţe aşa cum s-ar întâmpla în cazul unui bebeluş.

 

 

 

PE O PARTE. Dormitul lateral este caracterizat în funcţie de partea aleasă. Cei care preferă partea stângă sunt raţionali, înclinaţi spre logică şi analiză. Sunt calmi, nu doresc să fie în centrul atenţiei, sunt generoşi, amabili şi ştiu să-şi facă prieteni. Sunt persoane de încredere şi se adaptează uşor situaţiilor noi. În schimb, persoanele care dorm pe partea dreaptă sunt înclinate spre creativitate, imaginaţie, visare, uneori ajungând chiar la naivitate. Ambele poziţii laterale pot indica şi o stare de tensiune apărută pe fondul luării unor decizii legate de o schimbare în viaţă.

 

 

CU BRAŢELE ÎNTINSE. Despre persoanele care dorm pe o parte cu braţele întinse se spune că sunt foarte precaute, atente cu ele însele şi cu cei din jur. Ca atare, nu pot fi păcălite uşor, dar tot din cauza prudenţei exagerate iau decizii cu dificultate. De obicei sunt şi foarte încăpăţânate, impunându-şi adesea standarde prea înalte. De aceea există riscul ca în încercarea de a obţine tot ce e mai bun în viaţă să rămână fixate pe o singură idee.

×
Subiecte în articol: burta psihologie dorm burt