Maioneza analizată nu este altceva decît un amestec de 78% apă şi ulei. Ca să arate frumos, producătorii au pus şapte aditivi alimentari, iar noi avem impresia că mîncăm maioneză.
CE BEM, CE MÎNCĂMMaioneza analizată nu este altceva decît un amestec de 78% apă şi ulei. Ca să arate frumos, producătorii au pus şapte aditivi alimentari, iar noi avem impresia că mîncăm maioneză.
Sosul de maioneză cu ulei 100% vegetal Don Gustosso are în
compoziţie ulei (50%), apă (28%), oţet alimentar, zahăr, muştar, amidon
modificat din porumb E 1420, sare, praf de ouă (0,5%), proteină din lapte,
agent de îngroşare (gumă xantan E 415, gumă guar E 412, E 466
carbozimetilceluloză de sodiu), acidifiant (acid citric E 330), conservanţi
(benzoat de sodiu E 211, sorbat de potasiu E 202, aromă naturală de maioneză).
Cu toate acestea, pe etichetă producătorul a scris: "Din cele mai bune
ingrediente, Don Gustosso ţi-a pregătit un sos de maioneză pur şi simplu
delicios. Acum mîncărurile tale sînt mai gustoase ca niciodată. Pe pofta
familiei tale". Adică, tradus, pentru maioneză s-au folosit cel mai bun
ulei, cea mai bună apă şi cele mai gustoase E-uri. Pe pofta familiei duşmanilor
tăi.
ANALIZĂ. Profesorul
doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări
Alimentare, descrie produsul analizat ca fiind un "sos de tip maioneză cu
profil nutriţional foarte dezechilibrat, cu mare exces de lipide şi cu un conţinut
semnificativ de glucide cu index glicemic foarte ridicat (zahăr), dar şi cu
absorbţie lentă (amidon din porumb)". Maioneza conţine şi o serie de
aditivi alimentari, agenţi de îngroşare E 415, E 412, E 466, acidifianţi E 330,
conservanţi E 211, E 202. Fiecare dintre aceste E-uri are efecte adverse asupra
persoanelor sensibile. Agenţii de îngroşare sînt contraindicaţi celor cu
probleme ale tractusului digestiv. E 466, carboximetilceluloză, poate provoca
tulburări ale tubului digestiv, iar studiile pe animale au arătat că duce la
apariţia unor tumori. Guma xanthan, E 415, poate interfera cu absorbţia
lipidelor şi a sărurilor minerale, iar E 412 poate provoca balonări, greaţă,
crampe, astm, alergii şi eczeme.
Conservantul E 211 benzoat de sodiu este unul dintre cei mai periculoşi aditivi utilizaţi la ora actuală în industria alimentară, fiind considerat de oamenii de ştiinţă cancerigen. De asemenea, poate declanşa sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare ADHD. Doza zilnică admisă este de 5mg/kg corp.
Deşi nu se specifică valorile nutriţionale, din compoziţie rezultă că produsul are şi o valoare energetică foarte ridicată.
CONCLUZII. Produsul
analizat nu este indicat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează,
suferinzilor de dislipidemie, celor cu maladii cardio şi cerebrovasculare,
suferinzilor de maladii hepato-renale, alergicilor, astmaticilor,
supraponderalilor, obezilor, bătrînilor, suferinzilor de maladii
neurodegenerative şi cancere.