x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Sos din E-uri delicioase

0
Autor: Cristina Andreea Calin 22 Iul 2008 - 00:00
Sos din E-uri delicioase

Maioneza analizată nu este altceva decît un amestec de 78% apă şi ulei. Ca să arate frumos, producătorii au pus şapte aditivi alimentari, iar noi avem impresia că mîncăm maioneză.

CE BEM, CE MÎNCĂM
Maioneza analizată nu este altceva decît un amestec de 78% apă şi ulei. Ca să arate frumos, producătorii au pus şapte aditivi alimentari, iar noi avem impresia că mîncăm maioneză.

 
Sosul de maioneză cu ulei 100% vegetal Don Gustosso are în compoziţie ulei (50%), apă (28%), oţet alimentar, zahăr, muştar, amidon modificat din porumb E 1420, sare, praf de ouă (0,5%), proteină din lapte, agent de îngroşare (gumă xantan E 415, gumă guar E 412, E 466 carbozimetilceluloză de sodiu), acidifiant (acid citric E 330), conservanţi (benzoat de sodiu E 211, sorbat de potasiu E 202, aromă naturală de maioneză). Cu toate acestea, pe etichetă producătorul a scris: "Din cele mai bune ingrediente, Don Gustosso ţi-a pregătit un sos de maioneză pur şi simplu delicios. Acum mîncărurile tale sînt mai gustoase ca niciodată. Pe pofta familiei tale". Adică, tradus, pentru maioneză s-au folosit cel mai bun ulei, cea mai bună apă şi cele mai gustoase E-uri. Pe pofta familiei duşmanilor tăi.

 
ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, descrie produsul analizat ca fiind un "sos de tip maioneză cu profil nutriţional foarte dezechilibrat, cu mare exces de lipide şi cu un conţinut semnificativ de glucide cu index glicemic foarte ridicat (zahăr), dar şi cu absorbţie lentă (amidon din porumb)". Maioneza conţine şi o serie de aditivi alimentari, agenţi de îngroşare E 415, E 412, E 466, acidifianţi E 330, conservanţi E 211, E 202. Fiecare dintre aceste E-uri are efecte adverse asupra persoanelor sensibile. Agenţii de îngroşare sînt contraindicaţi celor cu probleme ale tractusului digestiv. E 466, carboximetilceluloză, poate provoca tulburări ale tubului digestiv, iar studiile pe animale au arătat că duce la apariţia unor tumori. Guma xanthan, E 415, poate interfera cu absorbţia lipidelor şi a sărurilor minerale, iar E 412 poate provoca balonări, greaţă, crampe, astm, alergii şi eczeme. 

Conservantul E 211 benzoat de sodiu este unul dintre cei mai periculoşi aditivi utilizaţi la ora actuală în industria alimentară, fiind considerat de oamenii de ştiinţă cancerigen. De asemenea, poate declanşa sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare ADHD. Doza zilnică admisă este de 5mg/kg corp. 

Deşi nu se specifică valorile nutriţionale, din compoziţie rezultă că produsul are şi o valoare energetică foarte ridicată.

 
CONCLUZII. Produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, suferinzilor de dislipidemie, celor cu maladii cardio şi cerebrovasculare, suferinzilor de maladii hepato-renale, alergicilor, astmaticilor, supraponderalilor, obezilor, bătrînilor, suferinzilor de maladii neurodegenerative şi cancere.

Citeşte mai multe despre:   bun de consum

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Prăjitul - o capcană şi în cazul cărnii, şi al cartofilor

Prăjitul - o capcană şi în cazul cărnii, şi al cartofilor
Îi auzi pe mulţi bucurându-se că „fac un grătar”. E un fel de culme a relaxării și ei cred că asta înseamnă sănătate. Alţii cred că au găsit soluţia slăbitului: să mănânce pâinea prăjită....

COVID-19 circulă prin aer. Cercetătorii vor modificarea recomandărilor. OMS refuză

COVID-19 circulă prin aer. Cercetătorii vor modificarea recomandărilor. OMS refuză
Peste 200 de cercetători spun că oamenii se infectează cu COVID-19 întrucât acesta circulă prin aer. Din acest motiv ei cer revizuirea recomandărilor transmise de Organizaţia Mondială a Sănătăţii...

Explicațiile psihologului: Ce ne provoacă suferință în relații? 

Explicațiile psihologului: Ce ne provoacă suferință în relații? 
În prezent, expresia „relație toxică” este folosită atât de des încât aproape că orice relație are un conflict mai mare ajunge să fie etichetată astfel. În cadrul relațiilor toxice, conexiunea și...

Comisia Europeană a autorizat punerea pe piață a antiviralului Remdesivir pentru tratarea infecției cu COVID-19

Comisia Europeană a autorizat punerea pe piață a antiviralului Remdesivir pentru tratarea infecției cu COVID-19
Comisia Europeană a autorizat, astăzi, punerea pe piaţă condiționată, în spațiul comunitar, a antiviralului Remdesivir, folosit pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu COVID-19, informează AFP....

Un vaccin pentru COVID-19 a fost testat pe oameni. Rezultatele sunt promițătoare

Un vaccin pentru COVID-19 a fost testat pe oameni. Rezultatele sunt promițătoare
Compania germană Biontech împreună cu gigantul farmaceutic american Pfizer au anunţat că au dezvoltat un vaccin experimental, transmite DPA. Testele realizate în SUA au rezultate...

Studiu: Imunitatea colectivă la COVID-19 este mai mare decât o arată testele de anticorpi

Studiu: Imunitatea colectivă la COVID-19 este mai mare decât o arată testele de anticorpi
Imunitatea colectivă la infecția cu COVID-19 este mai mare decât o arată testele, întrucât anticorpii din organismul persoanelor asimptomatice ori cu simptome ușoare pot duce la rezultate negative, arată un...

Oxitocina, hormonul care ne construiește relațiile

Oxitocina, hormonul care ne construiește relațiile
Până în urmă cu aproximativ 100 de ani, poeții, artiștii și filosofii erau cei care se ocupau de problemele legate de dragoste și atașamente. Mai recent însă, neurobiologia și endocrinologia, științe care...

Noi informații despre sindromul asociat cu COVID-19 la copii

Noi informații despre sindromul asociat cu COVID-19 la copii
Două studii americane aduc noi informații despre boala asociată cu COVID-19 care a afectat circa o mie de copii la nivel mondial. Se numește sindromul inflamator multisistemic la copii (MIS-C),...

Stresul cronic afectează creierul

Stresul cronic afectează creierul
Galerie Foto Stresul este considerat boala secolului 21 și adesea includem în acest concept orice fel de simptom ni se pare nelalocul său în comportamentul nostru sau în starea noastră fizică. Stresul este parte din viața...

Apendicul face parte din apărarea imunitară

Apendicul face parte din apărarea imunitară
Multă vreme s-a considerat că unele organe nu au nicio utilitate. Din categoria aceasta făceau parte amigdalele, apendicul şi, de aceea, se îndepărtau prin operaţii pe bandă rulantă. Teoria aceasta s-a...

Explicațiile psihologului: Despre omul “sintetic” și soluții la boala mileniului III - depresia

Explicațiile psihologului: Despre omul “sintetic” și soluții la boala mileniului III - depresia
În decursul dezvoltării civilizației sintetice (prin radio, tv, internet și telefon), unde imitarea altor culturi a devenit o activitate des întâlnită, omul nu și-a mai găsit liniștea. A primit mai mult decât...

Ce semnifică poftele alimentare

Ce semnifică poftele alimentare
Galerie Foto Probabil fiecăruia dintre noi i s-a făcut foame atunci când a trecut pe lângă vitrina unei cofetării sau când a văzut fotografii cu diverse feluri de mâncare în reviste sau scene din filme cu meniuri...

În Evul Mediu, era considerată AFRODIZIAC: Află ce efecte terapeutice uimitoare are de fapt această plantă

În Evul Mediu, era considerată AFRODIZIAC: Află ce efecte terapeutice uimitoare are de fapt această plantă
Este una dintre cele mai delicioase, sănătoase şi costisitoare legume. Primii muguri, care pot fi albi, verzi, roz verzui sau violet, sunt bogaţi în vitamine, minerale şi fibre. Mugurii tineri pot fi consumaţi...

5 leacuri băbești pentru durerea de dinți. Ce faci dacă nu reușești să ajungi la stomatolog?

5 leacuri băbești pentru durerea de dinți. Ce faci dacă nu reușești să ajungi la stomatolog?
Migrenele sau durerile de dinţi vă pot strica ziua, mai ales dacă apar din senin şi nu puteţi să vă duceţi imediat la medic. Nu intraţi în panică, pentru că leacul se află mai aproape decât credeţi, chiar...

De ce este recomandat consumul zilnic de nuci? Câte nuci trebuie mâncate în 24 de ore

De ce este recomandat consumul zilnic de nuci? Câte nuci trebuie mâncate în 24 de ore
Beneficiile nucilor pentru creier sunt foarte mari. S-a constatat recent că nucile sunt în măsură să dezvolte gândirea logică. Consumând nuci, organismul primeşte dopamină şi serotonină şi ca efect creşte...
Serviciul de email marketing furnizat de