x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Stati corect in fata PC-ului

Stati corect in fata PC-ului

07 Feb 2006   •   00:00

ARMONIA TRUPULUI
"Mi-a amortit gatul!", "Ma doare spatele!" Pentru aceste neplaceri vinovata poate fi pozitia in fata calculatorului. Impotriva acestui disconfort cauzat de pozitia la calculator.
ARMONIA TRUPULUI
"Mi-a amortit gatul!", "Ma doare spatele!" Pentru aceste neplaceri vinovata poate fi pozitia in fata calculatorului. Impotriva acestui disconfort cauzat de pozitia la calculator, specialistul in elaborarea programelor de fitness si nutritie Luiza Bucur (foto), de la FC National Fitness Center, va invita sa efectuati cateva exercitii care va relaxeaza spatele, gatul si incheieturile mainilor. Mai intai, Luiza Bucur va sfatuieste sa va asezati in fata unui geam si sa respirati adanc. "Mentineti fiecare pozitie timp de 15-20 de secunde. Fie repetati fiecare exercitiu de doua-trei ori, fie executati intregul set de exercitii de mai multe ori pe zi." De asemenea, Luiza Bucur ne recomanda sa nu stam toata ziua pe scaun la birou! "Ridicati-va pentru a face macar cativa pasi la interval de maximum doua ore!"

Atentie la ochi!


"Corpul nostru nu trebuie sa se adapteze muncii de birou, ci invers, activitatea la calculator se va desfasura astfel incat sa nu avem de suferit", considera dr. Gigi Teodoru, medic primar recuperare medicala la Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central. Pentru a evita problemele cu coloana vertebrala, medicul ne sfatuieste sa facem pauze dese de lucru, sa ne dezmortim articulatiile. Este indicat sa avem un scaun cu spatar inalt si sa adoptam o pozitie corecta – rezemat de spatar, cu ambele picioarele pe sol. De asemenea, fiti atenti ca monitorul sa fie instalat pe birou, astfel incat partea de sus a ecranului sa fie usor sub nivelul ochilor. In ceea ce priveste mouse-ul si tastatura, ele vor fi amplasate in asa fel, incat bratul si antebratul sa formeze un unghi drept. Oftalmologii recomanda ca intre noi si ecranul calculatorului sa existe o distanta de 80 de centimetri.


1Intindeti bine bratele, mentinand capul intre maini


2 Cu spatele drept, prindeti mainile si duceti palmele spre exterior


3 Prindeti mainile inapoi, mentinand spatele drept


4 Duceti un brat inainte si trageti-l spre piept cu ajutorul celeilalte maini


5 Cu spatele drept si mainile intinse in fata prindeti una dintre palme cu degetele orientate in sus (a). Din aceeasi pozitie, repetati miscarea cu degetele orientate in jos (b). Acelasi exercitiu, dar de data aceasta incrucisati bratele si impreunati palmele (c)


6 Indoiti bratul si prindeti cotul cu ajutorul mainii


7 Prindeti tampla si inclinati capul


8 Cu mainile pe frunte duceti capul pe spate
×
Subiecte în articol: armonia trupului