x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ştii ce impact au gândurile tale?

Ştii ce impact au gândurile tale?

de Daniela Dumitriu    |    12 Mar 2008   •   00:00
Ştii ce impact  au gândurile tale?
Sursa foto: iSTOCKPHOTO/

Mii de gânduri ne străbat mintea zi de zi şi multe dintre ele sunt emise fără a da prea mare atenţie mesajului lor emoţional. Sunt gânduri inconştiente, transmise fără ca noi să fim “prezenţi” atunci când judecăm ceva sau pe cineva.

Mii de gânduri ne străbat mintea zi de zi şi multe dintre ele sunt emise fără a da prea mare atenţie mesajului lor emoţional. Sunt gânduri inconştiente, transmise fără ca noi să fim “prezenţi” atunci când judecăm ceva sau pe cineva.

Cel mai adesea ele îşi au rădăcina în anii copilăriei şi devin tiparele conform cărora acţionăm în re­la­ţi­ile cu ceilalţi; atitudinea faţă de lumea înconjurătoare este formată astfel în baza experienţelor din trecut şi de fiecare dată când re­ac­ţionăm la un eveniment o facem în primul rând emoţional, bazându-ne pe experienţele avute în situaţiile similare.

De multe ori ne întrebăm “oare de ce X reacţionează astfel când eu nu aş face niciodată aşa ceva?”

Gândind astfel nu realizăm că niciodată doi oameni nu vor fi al­că­tuiţi la fel. Fiecare dintre noi avem o reacţie unică faţă de lumea înconjurătoare, deoarece educaţia primi­tă, familia în care creştem, în­tâm­plările şi persoanele pe care le în­tâl­nim sunt total diferite. Me­morate în subconştient şi asociate cu anumite evenimente, emoţiile noastre ies la suprafaţă şi consti­tuie modul nostru de a fi şi perso­nalitatea noas­tră. Noi suntem suma emo­ţi­i­lor noastre.

 

EXPERIMENT. Sigur că este de dorit să avem doar reacţii pozitive faţă de toate situaţiile şi toţi oamenii, dar acest ideal poate fi mai greu de atins pentru cineva care a suferit traume pu­ternice în special în copilărie. Astfel de persoane ajung uneori să vadă doar aspectele negative şi re­ac­ţi­o­nea­ză pesimist sau critic la tot ceea ce îi înconjoară, indiferent de gravi­ta­tea situaţiei prin care trec, ne­dându-şi seama că acest lucru este în primul rând în defavoarea lor.

Percepţia noastră se poate schim­­­ba însă foarte uşor prin ale­ge­rea pe care o facem în fiecare clipă de a avea emoţii pozitive în orice si­tu­a­ţie. Putem hotărî ca din această cli­pă să ne focusăm doar pe as­pec­te­le po­zi­tive ale vieţii, ale par­te­ne­ru­lui, ale sluj­bei etc. şi este fan­tastic că atunci când începem să facem acest lu­cru zilnic (cu ace­eaşi pute­re şi in­ten­sitate cu care ne concentrăm înainte pe detaliile ne­ga­tive), viaţa noastră începe să se schimbe miraculos.

Legat de percepţia şi gândurile noastre, acestea conţin şi un anumit mesaj emoţional şi vibraţional pe care îl emitem către ceilalţi şi către noi înşine continuu, cu un impact enorm.

În 1996, japonezul Masaru Emoto a demonstrat ştiinţific cât de puternic pot impresiona structura apei emoţiile emise de gân­du­rile umane; el a aplicat pe câteva sticle de apă mai multe semne ce exprimau emoţii şi idei, unele dintre ele po­zitive, cum ar fi “mul­ţu­mesc”, “ce frumoasă eşti”, “te iu­besc”, iar al­tele negative: “nu te suport”, “eşti urâtă”, “te urăsc” etc. Apa a “răs­puns” acestor expresii ale sentimentelor umane, iar cer­ce­tătorul a constatat că studiind la microscop cristalele formate ea a reacţionat material; emoţia gân­durilor a fost amprentată în structura cristalelor formate adică gân­dul a determinat schimbarea structurii apei.

 

IMPACT. În acest fel Emoto a ară­tat că gândurile noastre pot ge­nera în cei cărora le sunt adresate sen­za­ţii şi modificări ale structurii in­ter­ne extraordinar de... frumoase sau urâte. Mai mult decât atât, acest aspect apare valabil şi atunci când emitem gânduri despre noi în­şine; dacă ne uităm în oglindă şi ne studiem critic fiecare părticică a cor­pului acesta va primi vibraţii ne­ga­tive şi va reacţiona probabil ca atare, prin îngrăşare sau chiar boli.

Dacă ne gândim şi la impactul pe care îl au gândurile noastre asupra copiilor noştri care cresc astfel influenţaţi pozitiv sau negativ, importanţa emoţiilor noastre devine evidentă.

Responsabilitatea propriilor gân­duri este aşadar imensă şi pu­tem vorbi despre acest lucru la ne­sfâr­şit; de exemplu dragostea cu care gătim o mâncare este şi ea în­ti­pă­rită în alimentele pe care apoi le consumăm şi care generează astfel o digestie mai uşoară; reacţia pe care o avem faţă de tot ce ne în­con­joară ne defineşte în ultimă ins­tan­ţă şi ne reflectă aidoma apei din stu­diul japonezului Emoto.

De noi şi de felul în care alegem să reacţionăm emoţional depinde mo­dul în care este alcătuită viaţa noas­tră, relaţia noastră de cuplu etc. Totul ne reflectă aşa cum suntem pe dinăuntru, iar aceasta este o veste minunată, pentru că ştiind că stă în puterea noastră să ne oglindim cu cât mai multă dragoste în cei care ne înconjoară suntem şi mai motivaţi pentru a ne transforma interior. Tu cum ai vrea să te reflecte cei din jur?

×
Subiecte în articol: suflet