Mii de gânduri ne străbat mintea zi de zi şi multe dintre ele sunt emise fără a da prea mare atenţie mesajului lor emoţional. Sunt gânduri inconştiente, transmise fără ca noi să fim “prezenţi” atunci când judecăm ceva sau pe cineva.
Mii de gânduri ne străbat mintea zi de zi şi multe dintre ele sunt emise fără a da prea mare atenţie mesajului lor emoţional. Sunt gânduri inconştiente, transmise fără ca noi să fim “prezenţi” atunci când judecăm ceva sau pe cineva.
Cel mai adesea ele îşi au rădăcina în anii copilăriei şi devin tiparele conform cărora acţionăm în relaţiile cu ceilalţi; atitudinea faţă de lumea înconjurătoare este formată astfel în baza experienţelor din trecut şi de fiecare dată când reacţionăm la un eveniment o facem în primul rând emoţional, bazându-ne pe experienţele avute în situaţiile similare.
De multe ori ne întrebăm “oare de ce X reacţionează astfel când eu nu aş face niciodată aşa ceva?”
Gândind astfel nu realizăm că niciodată doi oameni nu vor fi alcătuiţi la fel. Fiecare dintre noi avem o reacţie unică faţă de lumea înconjurătoare, deoarece educaţia primită, familia în care creştem, întâmplările şi persoanele pe care le întâlnim sunt total diferite. Memorate în subconştient şi asociate cu anumite evenimente, emoţiile noastre ies la suprafaţă şi constituie modul nostru de a fi şi personalitatea noastră. Noi suntem suma emoţiilor noastre.
EXPERIMENT. Sigur că este de dorit să avem doar reacţii pozitive faţă de toate situaţiile şi toţi oamenii, dar acest ideal poate fi mai greu de atins pentru cineva care a suferit traume puternice în special în copilărie. Astfel de persoane ajung uneori să vadă doar aspectele negative şi reacţionează pesimist sau critic la tot ceea ce îi înconjoară, indiferent de gravitatea situaţiei prin care trec, nedându-şi seama că acest lucru este în primul rând în defavoarea lor.
Percepţia noastră se poate schimba însă foarte uşor prin alegerea pe care o facem în fiecare clipă de a avea emoţii pozitive în orice situaţie. Putem hotărî ca din această clipă să ne focusăm doar pe aspectele pozitive ale vieţii, ale partenerului, ale slujbei etc. şi este fantastic că atunci când începem să facem acest lucru zilnic (cu aceeaşi putere şi intensitate cu care ne concentrăm înainte pe detaliile negative), viaţa noastră începe să se schimbe miraculos.
Legat de percepţia şi gândurile noastre, acestea conţin şi un anumit mesaj emoţional şi vibraţional pe care îl emitem către ceilalţi şi către noi înşine continuu, cu un impact enorm.
În 1996, japonezul Masaru Emoto a demonstrat ştiinţific cât de puternic pot impresiona structura apei emoţiile emise de gândurile umane; el a aplicat pe câteva sticle de apă mai multe semne ce exprimau emoţii şi idei, unele dintre ele pozitive, cum ar fi “mulţumesc”, “ce frumoasă eşti”, “te iubesc”, iar altele negative: “nu te suport”, “eşti urâtă”, “te urăsc” etc. Apa a “răspuns” acestor expresii ale sentimentelor umane, iar cercetătorul a constatat că studiind la microscop cristalele formate ea a reacţionat material; emoţia gândurilor a fost amprentată în structura cristalelor formate adică gândul a determinat schimbarea structurii apei.
IMPACT. În acest fel Emoto a arătat că gândurile noastre pot genera în cei cărora le sunt adresate senzaţii şi modificări ale structurii interne extraordinar de... frumoase sau urâte. Mai mult decât atât, acest aspect apare valabil şi atunci când emitem gânduri despre noi înşine; dacă ne uităm în oglindă şi ne studiem critic fiecare părticică a corpului acesta va primi vibraţii negative şi va reacţiona probabil ca atare, prin îngrăşare sau chiar boli.
Dacă ne gândim şi la impactul pe care îl au gândurile noastre asupra copiilor noştri care cresc astfel influenţaţi pozitiv sau negativ, importanţa emoţiilor noastre devine evidentă.
Responsabilitatea propriilor gânduri este aşadar imensă şi putem vorbi despre acest lucru la nesfârşit; de exemplu dragostea cu care gătim o mâncare este şi ea întipărită în alimentele pe care apoi le consumăm şi care generează astfel o digestie mai uşoară; reacţia pe care o avem faţă de tot ce ne înconjoară ne defineşte în ultimă instanţă şi ne reflectă aidoma apei din studiul japonezului Emoto.
De noi şi de felul în care alegem să reacţionăm emoţional depinde modul în care este alcătuită viaţa noastră, relaţia noastră de cuplu etc. Totul ne reflectă aşa cum suntem pe dinăuntru, iar aceasta este o veste minunată, pentru că ştiind că stă în puterea noastră să ne oglindim cu cât mai multă dragoste în cei care ne înconjoară suntem şi mai motivaţi pentru a ne transforma interior. Tu cum ai vrea să te reflecte cei din jur?