PROIECT: Alergiile alimentare vor avea tratamente precise în curând, declară o echipă de cercetători europeni.
Aceştia lucrează la o cercetare care să îi ajute pe cei 10 milioane de alergici de pe teritoriul UE să aibă o viaţă normală. Până acum, tratamentul era reprezentat de injecţii lunare, pe o perioadă de până la cinci ani, dar avea şi efecte adverse, uneori ajungân-du-se chiar la şoc anafilactic. Echipa de lucru a fost constituită pentru că alergiile alimentare, în principal cele la alune, pot fi mortale dacă nu sunt luate măsuri la timp. Europenii se confruntă destul de des cu alergii la peşte şi la diverse fructe.
AMENZI
În decursul lunii noiembrie 2008, Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Cluj a desfăşurat acţiunea tematică proprie de control privind modul în care se respectă prevederile legale referitoare la încadrarea în cantitatea netă/volumul net a unor produse alimentare ambalate (zahăr, făină, orez, ulei). Au fost verificaţi 17 operatori economici din judeţul Cluj şi au fost identificate 3.885 kg produse cu abateri, din care: 3.405 kg zahăr şi 480 kg orez economic. De asemenea, s-au identificat preambalate care nu se încadrau în eroarea negativă tolerată pentru cantitatea nominală.
PERSONALIZARE
Dieta nu este suficientă pentru obezii care vor să nu dezvolte sindrom metabolic (diabet, hipertensiune, boli cardiovasculare), arată un studiu realizat de cercetători europeni. Aceştia arată că este nevoie de diete personalizate, bazate pe moştenirea genetică a bolnavilor. În prezent, obezitatea îi costă pe europeni aproape 33 de miliarde de euro anual, iar studiile arată că până în 2050 jumătate din cetăţenii Uniunii Europene vor fi obezi. Lipsa de activitate fizică, şi consumul excesiv de alimente hipercalorice sunt cauza principală a acumulării de kilograme, care aduce după sine boli.
CONSERVANT
Adăugarea de concentrat de suc de merişor în carnea de vită poate reduce riscul de apariţie a bacteriei E. coli, arată un studiu american. Cercetătorii de la Universitatea din Maine au arătat că folosirea sucului de merişor drept conservant are efecte antimicrobiale, în special în produsele din carne tocată de vită. De asemenea, are beneficii şi asupra calităţilor organoleptice ale hamburgerilor. În SUA, cazurile de contaminare cu E. coli sunt foarte dese şi de aceea se caută soluţii pentru reducerea lor, fără a se folosi aditivi alimentari chimici de sinteză.
Citește pe Antena3.ro