Cu cât mestecăm mai mult timp un aliment, cu atât apare mai repede senzaţia de saţietate şi mâncăm o cantitate mai mică de mâncare. O strategie care uşurează digestia şi care ne ajută chiar să scăpăm de câteva kilograme.
Mâncarea înghiţită pe nerăsuflate nu este pe placul siluetei. Un studiu publicat recent arată că femeile care mestecă pastele de 20-30 de ori înainte de a le înghiţi asimilează cu 70% mai puţine calorii decât dacă ar fi mâncat în ritmul obişnuit. Mestecatul stimulează anumiţi centri nervoşi ai creierului, care declanşează senzaţia de saţietate. În acelaşi timp, se pare că stimulează şi secreţia unor hormoni care ne spun că este momentul să ne oprim din mâncat. Prin urmare, cu cât mestecăm mai mult, cu atât mai repede ne dispare senzaţia de foame. Mâncând cantităţi mai mici de mâncare, am putea reuşi să scăpăm treptat de câteva kilograme, fără prea mari eforturi şi fără să ne punem în pericol sănătatea. Potrivit nutriţioniştilor, semnalul de saţietate începe să vină de la creier după aproximativ 60 de mişcări masticatorii. Mestecarea îndelungată a alimentelor acţionează benefic şi asupra psihicului. Cu cât masa durează mai mult, cu atât devenim mai conştienţi de cantitatea mare de alimente pe care o ingerăm, ceea ce ne-ar putea determina să renunţăm la o parte din mâncare.
ATENŢIE LA INDIGESTII!
Alimentele înghiţite în grabă nu cad bine la stomac. Cu atât mai mult în perioada sărbătorilor, când suntem tentaţi să mâncăm mai mult decât de obicei, trebuie să mestecăm bine alimentele pentru a preveni neplăcutele indigestii alimentare. Când mâncăm pe nerăsuflate înghiţim şi o cantitate mare de aer, ceea ce explică senzaţia de balonare care apare uneori după masă. Mâncând lent, aerul nu se mai acumulează în stomac.
Mestecarea lentă a alimentelor mai are un avantaj: ne permite să ne bucurăm mai mult de savoarea alimentelor, pentru că mâncând în grabă nu simţim la fel de
intens gustul şi textura alimentelor. În ceea ce priveşte regula celor 20 de mişcări masticatorii pentru fiecare aliment pe care îl ingerăm, ea nu poate fi aplicată întotdeauna. Unele alimente, precum iaurtul sau smântâna, se pot înghiţi într-o secundă sau două, fiindcă nu trebuie mărunţite, sucurile gastrice reuşind să le descompună cu uşurinţă după înghiţire. În schimb, un măr trebuie mestecat foarte bine nu doar pentru a uşura munca stomacului, ci şi pentru ca nutrienţii să fie absorbiţi mai uşor. Un alt motiv pentru care cele 20 de mişcări masticatorii nu trebuie luate ca regulă generală ţine de eficienţa cu care reuşim să mărunţim un aliment. Forţa şi dimensiunea maxilarelor, dar şi cantitatea de salivă secretată în timpul masticaţiei sunt diferite de la un individ la altul. Un studiu realizat de cercetătorii Universităţii California arată că o persoană poate face nouă mişcări masticatorii pentru a putea înghiţi o bucată de morcov, în vreme ce o altă persoană poate avea nevoie de nu mai puţin de 65 de mişcări pentru a aduce aceeaşi bucată de morcov la dimensiunea potrivită pentru înghiţit.
Citește pe Antena3.ro
Foto: stockxpertcom