Pe ambalajul strudelului Ema scrie destul de mare: "o minunatie dulce". Ne intrebam ce poate fi asa de minunat sa maninci 18 E-uri, grasimi sintetice si zaharuri rafinate.
CE BEM, CE MÎNCĂMPe ambalajul ştrudelului Ema scrie destul de mare: "o minunăţie dulce". Ne întrebăm ce poate fi aşa de minunat să mănînci 18 E-uri, grăsimi sintetice şi zaharuri rafinate.
Ema este un ştrudel congelat cu brînză şi stafide. Lista de
ingrediente este foarte lungă şi cuprinde o mulţime de aditivi alimentari care
ar fi putut lipsi. Produsul are în compoziţie: făină, brînză dulce de vacă 25%,
margarină (uleiuri vegetale rafinate, uleiuri vegetale hidrogenate, emulgatori:
mono- şi digliceride ale acizilor graşi E 471, poliglicerol ester E 475,
lecitină din soia E 322, conservant: sorbat de potasiu E 202, acidifiant: acid
citric E 330, aromă de unt, colorant: betacaroten E 160a, annatto E 160b,
antioxidant: acid ascorbic E 300), cremă de vanilie (zahăr, amidon modificat E
1422, lapte praf, grăsime vegetală, îndulcitor: lactitol E 966, substanţe
odorizante natural identice, colorant: caroten E 160, riboflavină E 101), apă,
stabilizator), zahăr, amidon modificat E 1414, praf de ou, grăsimi parţial
hidrogenate, praf de zer, amidon de grîu, lapte praf degresat, praf de frişcă,
emulgatori: acid diacetiltartric E 472e, esteri ai mono şi digliceridelor E
472b, mono şi digliceride ai acizilor graşi E 471, aromă, acidifiant: acid
citric E 330), amidon de porumb modificat E 1440, sare iodată, oţet, zahăr,
stafide 3%. Tot de pe etichetă aflăm că 100 de grame de ştrudel au o valoare
energetică de 279 kcal şi că acestea ne aduc 5,9 g proteine, 23,41 g carbohidraţi
şi 17,85 g lipide.
ANALIZĂ. Ştrudelul
Ema este un produs de patiserie cu profil nutriţional dezechilibrat şi valoare
biologică scăzută rezultată din îmbinarea glucidelor de tip amidonos din făină şi
a glucidelor cu index glicemic foarte ridicat (zaharoză), cu grăsimi vegetale
hidrogenate (margarină) periculoase pentru sănătate. Profesorul doctor Gheorghe
Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune că
această compoziţie imprimă produsului o valoare energetică foarte ridicată (279
kcal/ 100 de grame).
Tot din lista de ingrediente rezultă că, pe lîngă zaharuri rafinate şi grăsimi sintetice, ştrudelul analizat are în compoziţie şi 18 aditivi alimentari. E-urile din categoria amidonurilor modificate pot produce disfuncţii ale tractusului digestiv, iar conservanţii pot înteţi crizele de astm şi pot acutiza alergiile.
CONCLUZII. Produsul
analizat nu este indicat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează,
suferinzilor de sindrom metabolic, hipertensivilor, bolnavilor de maladii
hepatorenale, suferinzilor de dislipidemie, de boli cardio şi
cereboravasculare, de boli neurodegenerative, bolnavilor de diferite tipuri de
cancere. Diabeticii îl vor consuma numai cu avizul medicului curant, ţinînd
cont de aportul de glucide adus de produs. Persoanele cu intoleranţă la lactoză
şi alergie la proteinele din lapte îl vor testa în prealabil. Ştrudelul
analizat este interzis suferinzilor de celiachie (intoleranţă la gluten).
Precizări
Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numărul de telefon 021.318.20.37 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sînteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere, numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi foloseşte doar informaţiile de pe etichetă, fără a şti despre ce produs este vorba.