Crezi că vara îţi e de ajuns ca să te energizeze? Nu. Pentru că tocmai temperaturile ridicate ar putea să-ţi slăbească organismul. Aşadar, e momentul să adopţi o alimentaţie bogată în legume şi fructe.
Subiectul ar putea fi epuizat reamintindu-vă un mesaj simplu şi foarte cunoscut: cinci porţii de legume şi fructe proaspete pe zi. Şi în volumul "Noua ordine alimentară. Şi noi ce mai mâncăm", autorul, reputatul profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, explică beneficiile maxime pentru sănătate aduse de fructele integrale.
Potrivit specialistului nostru, fructele integrale scad riscul de diabet cu aproximativ 18%, în timp de sucul din fructe creşte riscul de diabet cu aproximativ 24%. Şi iată cum a apărut dilema!
AŞADAR, ESTE BUN SUCUL DE FRUCTE?
Da. Cu condiţia să fie preparat acasă din fructe proaspete. Nu uitaţi că sucul nu este atât de bun precum fructele integrale. Prin prelucrare, fructele pierd o cantitate apreciabilă de fibre alimentare, vitamine, antioxidanţi. În plus, prin stoarcere enzimele sunt inactivate. Iar sucurilor de fructe din comerţ li se adaugă antioxidanţi, conservanţi, zaharuri, îndulcitori chimici, îngroşători.
Totodată, în volumul amintit mai sus, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi atrage atenţia că "sucurile de fructe au index şi încărcătură glicemică mai mari decât ale fructelor din care au provenit, stimulând suplimentar pancreasul endocrin".
CUM PREPAR UN SUC NATURAL?
Înainte de a fi stoarse, fructele se vor spăla foarte bine cu apă rece, după care se vor tăia în felii subţiri. Se introduc în storcătorul electric. În lipsa acestuia, se poate folosi o răzătoare metalică, urmând ca lichidul să fie obţinut prin stoarcere, presare manuală sau cu ajutorul unui aparat.
Se recomandă ca sucurile astfel obţinute să se bea cu aproximativ o jumătate de oră înainte de masă sau la 3 ore după masă. Atenţie! Specialistul nostru atrage atenţia că nu se păstrează niciodată de la o zi la alta pentru că, cu trecerea timpului, sucul se oxidează şi vitaminele se distrug. Este indicat ca sucul să fie păstrat în frigider, într-un vas din sticlă.
Sugestia specialistului nostru: combinaţi mai multe fructe pentru a obţine adevărate cocteiluri savuroase, dar mai ales, foarte sănătoase.
ANEMIE? SUC DE MĂR ŞI DE CAISE
Un măr pe zi ţine medicul la distanţă! Este valabil şi în cazul sucului de mere, care este eficient pentru sistemul muscular şi nervos. Totodată, sucul de mere vă va energiza, fiind recomandat în astenie fizică şi intelectuală, dar şi în anemie şi demineralizare.
În cazurile de anemie se recomandă şi sucul de caise.
Conţinutul bogat de vitamine, oligoelemente şi săruri minerale fac din sucul de ananas un digestiv valoros.
Sucul de cireşe e remineralizant, depurativ. De asemenea, previne îmbătrânirea prin acţiunea lui regeneratoare şi eliminatoare a toxinelor.
RĂCOAREA VINE DE LA LĂMÂI
În general, sucurile au capacitatea de a hidrata organismul. Însă vara, pe lângă hidratare, ne dorim şi răcoare. De asta se ocupă sucul de lămâie. Pe lângă faptul că este răcoritor, sucul de lămâie este bactericid, tonic al sistemului nervos, tonic cardiac, diuretic, antireumatismal, remineralizant. Acesta conţine acid citric, acid malic, glucide, săruri minerale, oligoelemente, vitaminele: B1, B2, B3, A, C, PP.
Sucul de pere conţine acizi, hidraţi de carbon, pectină, vitamine: A, B1, B2, PP, C. Este diuretic, antiputrid, laxativ, sedativ.
ŞI CEL MAI POPULAR: SUCUL DE PORTOCALE
Sucul natural de rodie este o sursă sigură de antioxidanţi. Este benefic pentru activitatea cerebrală. Are o valoare nutritivă ridicată, aşadar trebuie evitat de persoanele care au probleme cu kilogramele în plus.
Paradoxal, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi precizează că rodia poate fi inclusă şi în curele de slăbire pentru că senzaţia de saţietate se instalează rapid şi astfel mănânci mai puţin.
Sucul de afine este bogat în vitamina C, care întăreşte sistemul imunitar.
Sucul de prune este un bun diuretic. Este bogat în fibre, fier, potasiu şi are importante proprietăţi antioxidante.
Cu siguranţă premiul de popularitate îl câştigă detaşat sucul de portocale. Acesta este bogat în vitaminele C, D şi în calciu.
ATENŢIE LA CANTITATE!
Pentru o persoană sănătoasă, sunt recomandate două pahare de suc natural, câte unul la fiecare gustare, aproximativ 400 ml, în total, zilnic.
"Cu siguranţă, cantitatea variază în funcţie de necesităţile fiecărei persoane: vârstă, sex, probleme de sănătate, greutate. În cazul copiilor, consumul de sucuri de fructe trebuie să fie mai mic", susţine specialistul nostru.
De preferat, sucurile de fructe se consumă dimineaţa, pe stomacul gol, cu jumătate de oră înainte de micul dejun. Acesta este momentul în care organismul asimilează tot ce poate folosi, transformând vitaminele şi mineralele în energie. Mai mult, specialistul nostru propune înlocuirea cafelei de dimineaţă cu un pahar de suc din fructe proaspete.