x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Sugarii nu sunt hrăniţi corect

Sugarii nu sunt hrăniţi corect

de Mihaela Ionescu    |    22 Sep 2009   •   00:00

În cadrul conferinţei "O lume fără deficienţe nutriţionale", organizată de Milupa, prof. dr Dimitrie Dragomir, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie, a atras atenţia că există dovezi care fac referire la faptul că nutriţia sugarilor are consecinţe asupra sănătăţii acestora pe termen lung şi un rol esenţial în prevenirea dezvoltării unor afecţiuni cronice noninfecţioase întâlnite la vârsta adultă.



În România, copiii sunt alăptaţi în primele şase luni de viaţă, însă diversificarea alimentaţiei reprezintă o adevărată problemă pentru părinţi. De cele mai multe ori, micuţii sunt hrăniţi cu lapte de vacă, ceea ce face ca majoritatea să aibă deficienţă de fier. Prof. dr Ioan Gherghina, de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu", a atras atenţia că introducerea laptelui de vacă în primele luni de viaţă duce la deficienţe în micronutrienţi, dar şi la apariţia obezităţii la vârste din ce în ce mai fragede.  

Studiul realizat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" 2005 a scos la iveală faptul că una din două mame întrerupe alăptarea exclusivă la vârsta medie de numai 3,2 luni, şi ca urmare 50% dintre sugari sunt înţărcaţi înainte de împlinirea vârstei de 4 luni. În acelaşi timp, la 50% dintre copii laptele de vacă era introdus în alimentaţie înainte de vârsta de 6 luni. Prof. dr Constantin Ilie, de la Clinica de Obstetrică şi Ginecologie "Bega" Timişoara, a atras atenţia că studiile efectuate asupra comportamentului mamelor (Usage and Attitudes - Ian. 2009) confirmă că acestea înţeleg beneficiul alimentaţiei naturale, dar nu resimt presiunea de a face tot ceea ce se poate pentru continuarea alăptării, ceea ce explică rezultatele studiului nutriţional efectuat. În plus, din acelaşi studiu asupra comportamentului mamelor rezultă că diversificarea se realizează începând cu vârsta de 4 luni a sugarului, după care mama consideră că sistemul digestiv al copilului este perfect adaptat pentru forme variate de hrană: supe diverse, borşuri, lapte de vacă, concept extrem de fals în realitate! Sistemul digestiv al sugarului este departe de a fi maturizat complet începând de la vârsta diversificării şi până la vârsta de 1 an.

×
Subiecte în articol: bun de consum